Με θερμά λόγια και αγνοώντας την πραγματικότητα που φέρνει τη Σλοβακία μεταξύ των λίγων χωρών που έχουν πετύχει εξαιρέσεις από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνέχιση προμήθειας ρωσικού πετρελαίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε την Πρόεδρο της χώρας, καταλήγοντας να δηλώνει τη χαρά του για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου που έγινε «η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία της Δημοκρατίας μας».
«Προσβλέπουμε στη συζήτησή μας, όχι μόνο όσον αφορά τις διμερείς παραμέτρους της σχέσης μας αλλά και τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ενωμένη Ευρώπη ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και φυσικά τις δραματικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει αυτός ο πόλεμος στις οικονομίες μας, το αυξανόμενο κόστος ζωής. Την υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας. Όλες αυτές είναι σημαντικές προκλήσεις» ανέφερε κατά την έναρξη της συζήτησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, προκαλώντας την αμηχανία της πρώτης κυρίας της Σλοβακίας, που απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη Ρωσία.
Σημειώνεται πως η Σλοβακία είναι από τις χώρες, μαζί με την Ουγγαρία, που ακόμα εξαιρείται από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της προμήθειας ρωσικού πετρελαίου, ενώ από την πρώτη στιγμή έσπευσε να ακολουθήσει τις απαιτήσεις της Μόσχας για την πληρωμή της Gazprom σε ρούβλια. Παράλληλα, μόλις τη Δευτέρα, η χώρα βυθίστηκε σε νέα κυβερνητική κρίση, μετά από πακέτο παροχών ενός δισ. ευρώ που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση Χέγκερ. Αποτέλεσμα, μία κυβέρνηση μειοψηφίας που κινδυνεύει να καταρρεύσει, ενώ το πακέτο κατάφερε να το περάσει με τη στήριξη ενός φασιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης.
Η αμηχανία που προκάλεσε το σχόλιο του Κυρ. Μητσοτάκη στην Πρόεδρο Τσαπούτοβα έγινε έκδηλη και από τη δική της απάντηση, που περιορίστηκε να δηλώσει τη χαρά της για τη συνάντηση και την προ εβδομάδων γνωριμία τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, πριν στραφεί σε ένα ακόμα πιο γενικόλογο σχόλιο.
«Όπως είπατε, οι διμερείς μας σχέσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο αλλά βλέπω ότι υπάρχει προοπτική για ενίσχυση και εμβάθυνση της διμερούς μας συνεργασίας σε πολλούς τομείς και φυσικά στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης. Είχα μια πολύ παραγωγική και χρήσιμη συζήτηση με την κα Πρόεδρο και προσβλέπω και στη δική μας συζήτηση» απάντησε η Σλοβάκα Πρόεδρος, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναγκάζεται να ακολουθήσει και εκείνος, με… ύμνους για το «πολύ σημαντικό μήνυμα» που δίνει η παρουσία μίας γυναίκας στη θέση της Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας.
«Είναι χαρά μας που έχουμε δύο γυναίκες Προέδρους. Όπως γνωρίζετε, η κα Πρόεδρος είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία της Δημοκρατίας μας. Πιστεύω πως, απ’ αυτήν την άποψη, στέλνουμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα» κατέληξε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Κατά το ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα στην Ζ. Τσαπούτοβα ότι «ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή συνόρων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά, όπως ανέδειξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για την «κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».
Πάντως, παρά τις αναλυτικές πληροφορίες για τα λεγόμενα του Κυρ. Μητσοτάκη, το πρωθυπουργικό γραφείο δεν έδωσε την παραμικρή πληροφορία για την αντίδραση της Σλοβάκας Προέδρου.