Αμηχανία στις Βρυξέλλες μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για «πάγωμα» της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αμηχανία στις Βρυξέλλες μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για «πάγωμα» της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ανέτοιμες και αμήχανες εμφανίστηκαν οι Βρυξέλλες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ πως δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά το γαλλικό βέτο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της γειτονικής χώρας.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα διεθνή θέματα, Μάγια Κοτσίγιανσιτς απέφυγε να πάρει ουσιαστική θέσει λέγοντας πως οι αρχές «παραμένουν δεσμευμένες» ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Διαβάστε επίσης: Αποχαιρέτα τις Πρέσπες που χάνεις

Συγκεκριμένα, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση για μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην εφαρμογή της Συμφωνίας, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η ΕΕ χαιρέτισε την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό επίτευγμα» που αποτελεί ένα «θετικό παράδειγμα» για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη γενικότερα. «Εξήραμε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των δύο εμπλεκόμενων πλευρών» είπε και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες στη Συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν καλή τη πίστει».

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες 

«Η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», τόνισε στην τηλεόραση του Alpha ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών «διπλωματική επιτυχία».

Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση «να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της Συμφωνίας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» και «να σταματήσει να έχει το ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων».

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να παραμείνει κομπάρσος. Αντίθετα, είναι η Ιταλία που σήμερα αναλαμβάνει πρωτοβουλία να επανεκκινήσει τη συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας».

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ «δεν υπέγραψε απλώς μια συμφωνία, αλλά άλλαξε το Σύνταγμα και το όνομα της χώρας. Κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να ζητήσει και το πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε επίσης: Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Βόρεια Μακεδονία: Η ΝΔ μετατρέπει ξανά την Ελλάδα σε κομπάρσο κρίσιμων διεθνών εξελίξεων

Documento Newsletter