Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η διατύπωση που επέλεξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα με έκδοση Navtex για δέσμευση περιοχής εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ αποκαλούν την περιοχή ως «αμφισβητούμενα ύδατα».
Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγείο καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου. Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Δείτε επίσης: Τουρκική Navtex: Υπερπτήσεις, απόπλους τουρκικών πλοίων από το Ακσάζ – Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Διαβάστε επίσης: Ο Μητσοτάκης δεν συγκαλεί ΚΥΣΕΑ παρά την τουρκική προκλητικότητα
Η τουρκική προκλητικότητα
Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετά από τον απόπλου 17 πολεμικών πλοίων των Τούρκων από τον Ναύσταθμο του Ακσάζ. Η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται μετά τη Navtex που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από την Τουρκία, τη στιγμή που ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην Αθήνα.
Η Navtex αφορά έρευνες από το, γνωστό πλέον, θαλάσσιο πλοίο Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή η οποία, σύμφωνα με την ΕΡΤ, βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε τριεθνές σημείο. Η έκδοση της Navtex, που αφορά περιοχή νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, ήρθε τη στιγμή που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Χάικο Μας, με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γενικότερη τουρκική προκλητικότητα το τελευταίο διάστημα, έχει θέσει σε επιφυλακή της ένοπλες δυνάμεις. Ιδιαιτέρως τις τελευταίες ώρες, η κινητικότητα στην ελληνική πλευρά είναι έντονη ενώ σημειώθηκαν και σκληρές αερομαχίες στο Καστελόριζο. Ενώ ο απόπλους των τουρκικών πλοίων από το Ακσάζ δεν έχει μείνει αναπάντητος από τον ελληνικό στόλο.
Προς ώρας, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραμένει στην Αττάλεια.
Διαβάστε επίσης: Τσίπρας για τουρκική προκλητικότητα: Να κάνει η κυβέρνηση αυτό που κάναμε το 2018
Η Navtex
Συγκεκριμένα, η Navtex 0977/20 εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας και αφορά έρευνες από σκάφη Oruc Reis, Ataman και Cengiz.
Μάλιστα, η περιοχή δεσμεύεται από σήμερα, 21 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου.
Οι συντεταγμένες είναι οι εξής:
33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.13 N – 030 06.38 E
33 40.95 N – 028 46.62 E
33 47.37 N – 028 20.27 E
33 52.98 N – 027 59.97 E
Σκληρές αερομαχίες
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω, στα 17.000 πόδια, στις 16:12 μ.μ., και στις 16:16 μ.μ πάνω από τη Ρω, το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, στα 21.000 πόδια.
Δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω και το Καστελόριζο, στα 29.000 πόδια, στις 16:26 μ.μ και πέντε λεπτά αργότερα πάνω πάλι από το Καστελόριζο, στα 9.500 πόδια.
Τη σκυτάλη των έκνομων ενεργειών πήρε 3ο ζεύγος τουρκικών F- 16 που εισερχόμενο στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης επίσης, πέταξε πάνω από το Καστελόριζο στα 11.000 πόδια στις 16:41 μ.μ., ένα λεπτό αργότερα πάνω από τη Ρω, μόλις στα 5.000 πόδια, στις 16:43 μ.μ. πάνω πάλι από τη Ρω, στα 9.000 πόδια, και ξαναπέταξε πάνω από το ίδιο ακριτικό νησί στα 13.000 πόδια στις 16:51 μ.μ.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.
Με… αυτοπεποίθηση παρακολουθεί ο Μητσοτάκης
Με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.
Κατά την έναρξη της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες της Άγκυρας. «Δυστυχώς η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω από μια παρατήρηση: Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.
Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ’ οποιοδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία, η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα.
Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε: «Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επιτυχή κατάληξη της Συνόδου Κορυφής «διότι είστε, προφανώς τμήμα, είστε κομμάτι αυτής της μεγάλης ιστορικής επιτυχίας».
Επίσης ανέφερε ότι η ΕΕ αντέδρασε και αντιμετώπισε αυτή την κρίση, δείχνοντας πυγμή, αλληλεγγύη και έχοντας ένα μέλημα: Να μην αφήσει κανέναν, καμία χώρα, πίσω.
«Αυτή είναι μια πάρα πολύ ουσιαστική, πολύ σημαντική απόφαση και -όπως είπε η Καγκελάριος- η Ελλάδα συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό και με πολύ εποικοδομητικό ρόλο τον οποίο ανέλαβε σε αυτή την επιτυχία», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας επιβεβαίωσε όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και αντικατοπτρίζεται, όπως υπογράμμισε, και στις αποφάσεις του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αντικατοπτρίζει τις συστάσεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών-μελών, ότι έχουμε ξεκάθαρη στάση, αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. Αυτός θα είναι και ο ρόλος μας στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταστήσαμε, επίσης, σαφέστατο προς την Τουρκία -όπως είπατε ακριβώς και εσείς- ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο», τόνισε.
Και συνέχισε: «Επίσης, επιτρέψτε μου, να σας πω με κάθε σαφήνεια -να επιβεβαιώσω δηλαδή- ότι με σθένος θα ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή απέναντι στην Τουρκία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο επίπεδο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζετε, ότι η Καγκελάριος αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Είναι πραγματικά στρατευμένη προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο σθεναρά και με ανάληψη δράσης θα αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα του μεταναστευτικού. Αυτό που επιθυμούμε -και είναι μέλημά μας- είναι να μην επαναληφθούν λάθη τα οποία έγιναν κατά το παρελθόν, να αφεθούν δηλαδή χώρες -όπως η Ελλάδα, πρώτα απ’ όλα- μόνη της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αργότερα συνέβη ακριβώς το ίδιο και με την Ιταλία. Αυτό που επιθυμούμε, λοιπόν, είναι να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Θα ταχθούμε υπέρ του να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση, να υπάρχει από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά έχουν και υποχρεώσεις έναντι των άλλων κρατών και ότι με τη συμβολή τους θα πρέπει να κοιτάξουμε να έχουμε μια λύση. Και θέλω να είστε σίγουρος ότι έχετε την αμέριστη υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης».
Δείτε επίσης: Ο Μητσοτάκης δηλώνει ότι παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα με… αυτοπεποίθηση
Επικοινωνία του υπ. Εθνικής Άμυνας με τον Αμερικανό ομόλογό του
O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, η οποία ήταν προγραμματισμένη μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.
Διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία. «Nα τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της»
Σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα μετά τη νέα παράνομη τουρκική Navtex που εκδόθηκε. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
“ Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή”, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.
“ Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
“ Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
“ Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας”, καταλήγει.