Αμετανόητος και ανεπίδεκτος αυτοκριτικής παραμένει ο Μητσοτάκης

Αμετανόητος και ανεπίδεκτος αυτοκριτικής παραμένει ο Μητσοτάκης

Κρυμμένος πίσω από τις δικαιολογίες που παρέθεσε και στην πρωτολογία του, με μεγαλύτερες δόσεις θράσους και αλαζονείας εμφανίστηκε και πάλι από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πασχίζοντας με νύχια και με δόντια να μην αναλάβει ούτε κατ’ ελάχιστον την πολιτική ευθύνη για την πύρινη καταστροφή. Εξωφρενική υπεράσπιση των κατηγορούμενων αξιωματικών τους οποίους ο ίδιος προβίβασε μετά το Μάτι.

Μαθήματα… ανάγνωσης στοιχείων, ποιότητας αντιπολίτευσης, μελέτης στατιστικών στοιχείων, ιστορικής γνώσης και ήθους περιλάμβανε η δεύτερη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να δίνει μάχη με τις προσωπικές και κυβερνητικές του ευθύνες, κατηγορώντας άπαντες αντί να απολογείται ο ίδιος.

Στη δευτερολογία του, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε να παρουσιάσει μία παντελώς «μαγική εικόνα», επιδιδόμενος στην κατασκευή ενός νέου αφηγήματος, που διαχωρίζει τις πυρκαγιές και την καταστροφή σε σοβαρές και μη. Και πάλι παρέθεσε τα παραδείγματα της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και άλλων χωρών, ενώ βολικά συνέκρινε τη φωτιά της Πάρνηθας με του 2007, σημειώνοντας πως η προ 16 χρόνων ήταν σοβαρότερη, επειδή τότε κάηκε το ελατοδάσος, ενώ σήμερα κάηκαν πεύκα και άλλα δέντρα.

Μάλιστα, αναφορικά με την Πάρνηθα δεν δίστασε να κουνήσει το δάχτυλο κατά της αντιπολίτευσης και προσωπικά του Νίκου Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον πως… διαβάζει την ομιλία του δίχως να ακούει, με βάση τον παραπάνω διαχωρισμό «σοβαρών και μη» πυρκαγιών.

Το πιο προκλητικό και εξωφρενικό σημείο της ομιλίας του ωστόσο ήταν αυτό που εμφανίστηκε ως συνήγορος υπεράσπισης των αξιωματικών που κατηγορούνται για την διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι. Πρόκειται για τους αξιωματικούς αστυνομίας και πυροσβεστικής των οποίων ο ίδιος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε «τα κεφάλια», ενώ μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019 φρόντισε να πάρουν προαγωγή.

«Στη χώρα υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Αυτοί οι αξιωματικοί στους οποίους αναφέρεστε, σήμερα μπορεί να είναι στη Δαδιά και να πολεμάνε τη φωτιά, και να ακούνε πως θέλετε να τους βάλετε στη φυλακή» απάντησε στην κριτική της Ζωής Κωνσταντοπούλου, μη διστάζοντας ουσιαστικά να τους υπερασπιστεί, παρά το γεγονός πως η δίκη είναι σε εξέλιξη.

Χωρίς αιδώ, και πάλι κρύφτηκε πίσω από το έργο των πυροσβεστών, καθώς επέλεξε απέναντι στην έντονη κριτική για τη διαχείριση της αντιμετώπισης των πυρκαγιών να προτάξει πως «ακόμα οι πυροσβέστες παλεύουν με τη φωτιά στον Έβρο», αγνοώντας την κριτική για την πρόληψη αλλά και τα ανεπαρκή αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού.

Στη συνέχεια δε επανήλθε στην επένδυση στην ξενοφοβία και στις ρατσιστικές θεωρίες συνομωσίας, επαναλαμβάνοντας τα περί «ενόχων» μεταναστών, τονίζοντας πως «όσοι ήταν στη Δαδιά δεν έπρεπε να είναι εκεί», πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα την χρήση των ακροδεξιών αφηγημάτων, με το έτερο «αγαπημένο» ζήτημα των ΜΚΟ. «Ίσως να αναρωτηθούμε κάτι άλλο. Ποιες είναι οι ΜΚΟ που έχουν εικόνα και οδηγούν τους ανθρώπους μέσα σε ένα δάσος και αυτοί εγκλωβίζονται» αναρωτήθηκε, σηκώνοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους όταν στη συνέχεια φώναξε προς τον Σ. Φάμελλο του ΣΥΡΙΖΑ πως «θα προσλάβουμε δασοφύλακες, αλλά θα προσλάβουμε και συνοριοφύλακες, όσο και να σας ενοχλεί».

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την ομιλία του επιδόθηκε και σε μία «ενδοακροδεξιά» αντιπαράθεση, χτυπώντας αρχικά τους Σπαρτιάτες με μομφές για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, και στη συνέχεια με το κόμμα του Βελόπουλου και τον αρχηγό του, με κατηγορίες για fake news και συνωμοσιολογία, παρότι στην πρωτολογία του ήταν ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης που επένδυσε σε αυτήν, με ξενοφοβικές αναφορές στις «φωτιές στα μονοπάτια των μεταναστών».

Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιές: Ο Μητσοτάκης υιοθετεί το αφήγημα των ακροδεξιών για να καλύψει τις ευθύνες του

Ακραίος κυνισμός και τοξικές δικαιολογίες για τις πυρκαγιές από τον Μητσοτάκη στη Βουλή

Documento Newsletter