Αμετανόητη η κυβέρνηση για τις «μακεδονομαχίες» κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αμετανόητη η κυβέρνηση για τις «μακεδονομαχίες» κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν την Πέμπτη από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να συνεχίζει να κρατά παγωμένα τα μνημόνια συνεργασίας με τη γειτονική χώρα, αλλά κατά τα άλλα να εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία, και τον τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεμπλοκάρει την πορεία ένταξής της, αναγνωρίζοντας την δύσκολη διεθνή συγκυρία ελέω πολέμου στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετανόητη για τη διχαστική αντιπολίτευση του 2018, απορρίπτοντας κάθε αυτοκριτική, μετά από ερώτηση του documentonews.gr στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Ό,τι είχαμε πει εκείνη την περίοδο, ισχύει και σήμερα» συνεχίζει να είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την διχαστική αντιπολίτευση που έκανε κατά τη σύναψή της, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την υπογραφή της από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης και «μακεδονομάχοι» υπό ευρωαμερικανική πίεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Συγκεκριμένα, το documentonews.gr υπέβαλλε ερώτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο με αφορμή τα τέσσερα χρόνια από τις Πρέσπες, ρωτώντας εάν «θεωρείτε πως δικαιώθηκε η επιλογή της προηγούμενης Κυβέρνησης» και εάν «μετανιώσατε για τη στάση σας ως Αντιπολίτευση», με τον Γιάννη Οικονόμου να επιβεβαιώνει πως ακόμα και σήμερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει αμετανόητη, παρότι ακόμα και οι πολέμιοι της Συμφωνίας αναγνωρίζουν την αξία της στη σημερινή πολεμική συγκυρία.

«Ό,τι είχαμε πει εκείνη την περίοδο, ισχύει και σήμερα. Είχαμε εκφράσει πολύ σοβαρές αντιρρήσεις. Θεωρήσαμε και θεωρούμε ότι η Συνθήκη αυτή ήταν επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα. Είχαμε, όμως, επίσης, ξεκαθαρίσει ότι άπαξ και ψηφιστεί, δημιουργεί τετελεσμένο, το οποίο δεν μπορεί να ανατραπεί» αρκέστηκε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης.

Σημειώνεται πως μόλις την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, κατά την ομιλία του μετά τη Σύνοδο Κορυφής για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού χαιρέτισε τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεμπλοκάρει την πορεία της γειτονικής χώρας, μαζί με της Αλβανίας, ενώ σε άρθρο του στο Politico διαμαρτυρήθηκε μάλιστα πως «έχει ήδη καθυστερήσει πολύ».

«Το μήνυμά μου σήμερα είναι καθαρό: με βάση τα καθορισμένα κριτήρια, αφήστε μας να προσφέρουμε την πλήρη ενσωμάτωση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως το 2033 – ένα χρονοδιάγραμμα φιλόδοξο αλλά εφικτό. Έχει ήδη καθυστερήσει πολύ. Και το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι μία απόφαση για ξεμπλοκάρισμα της πορείας για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία» έγραψε συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός. Παράλληλα, η κυβέρνησή του κρατά παγωμένα τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία αποφεύγοντας ακόμα και σήμερα να τα κυρώσει στη Βουλή υπό τον φόβο του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο συνεχίζει να υπογράφει σειρά εμπορικών και άλλων συμφωνιών με τη γειτονική χώρα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται στην Αχρίδα  για το «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022», με θέμα: «Διαμορφώνοντας το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας- (Shaping Western Balkans Future in the Contemporary European Security Architecture)».

Documento Newsletter