Καμία πρόθεση να απολογηθεί για τον διορισμό Λιγνάδη δεν επέδειξε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού. «Ήταν δική μου επιλογή» είπε για τον κατηγορούμενο για βιασμό κατά συρροή και προκάλεσε περαιτέρω το κοινό περί δικαίου αίσθημα κρίνοντας ότι ο διορισμός του «σκηνοθέτη – ηθοποιού» δεν ήταν σκάνδαλο.
Ούτε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας η Λίνα Μενδώνη δεν ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη για την τοποθέτηση του Δημήτρη Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της Σίας Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια, η υπουργός απέφυγε να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροπολιτική εκμετάλλευση και ανέλαβε την ευθύνη του διορισμού για να σταματήσει η φθορά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Λέτε, λοιπόν, ότι ήταν σκάνδαλο ο διορισμός του Λιβαθινού και του Αναστασάκη; Υποθέτω πως όχι. Άρα, συμφωνείτε πως δεν ήταν ούτε ο διορισμός Λιγνάδη γιατί έγινε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο» είπε και επικαλέστηκε τυχόν ενστάσεις των υποψηφίων και ακύρωση της προκήρυξης που κατήργησε για να διορίσει τον προφυλακιστέο «θεατράνθρωπο».
«Ο Δ. Λιγνάδης ήταν δική μου επιλογή» ανέφερε δις η υπουργός προσπαθώντας να βγάλει εκτός κάδρου ευθυνών τον πρωθυπουργό. Αντέτεινε δε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Λιγνάδης πρωταγωνιστούσε ή σκηνοθετούσε στο Εθνικό Θέατρο και θύμισε ότι ήταν καλεσμένος του τέως προέδρου της Βουλής, το 2018, σε εκδήλωση που αφορούσε τον Νέλσον Μαντέλα. «Η ομάδα ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις μήνες μετά τον διορισμό του, τον προσκάλεσε για να μιλήσει σε εκδήλωση για τον πολιτισμό. Η δική σας υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ήταν πρωταγωνίστριά του το 2020» είπε η Λίνα Μενδώνη, η οποία κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες στην πλάτη των θυμάτων.
«Είστε persona non grata για τον Πολιτισμό»
Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε εξ αρχής τους τόνους, ζητώντας -έστω και τώρα- μία συγγνώμη από την υπουργό. «Σας ρωτάω σήμερα, μετά το δικαστικό βούλευμα που παραπέμπει τον συγκεκριμένο άνθρωπο με την κατηγορία του κατά συρροή βιαστή, επί 30 χρόνια, και μάλιστα ανηλίκων σε πολλές περιπτώσεις, έχετε ή δεν έχετε πολιτική ευθύνη για να παραιτηθείτε; Έχετε ή όχι πολιτική ευθύνη κ. Μενδώνη για τη συγκάλυψη που έγινε από την αρχή, όχι μόνο από τις 6 Φεβρουαρίου μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, όταν είχατε την επιστολή των σπουδαστών/στριών του Εθνικού Θεάτρου; Τους καλέσατε να μιλήσετε; Ή συνομιλήσατε μόνο με αυτόν που βάρυναν οι φήμες;» ήταν τα ευθεία ερωτήματα της κ. Αναγνωστοπούλου, χαρακτηρίζοντας την υπουργό persona non grata για τον Πολιτισμό.
Κάλεσε, επίσης, την υπουργό να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την παραίτηση Λιγνάδη. «Πότε λέγατε αλήθεια; Όταν λέγατε ότι αυτοβούλως παραιτήθηκε ή όταν μετά από 15 μέρες θυμηθήκατε ότι εσείς τον παραιτήσατε, αλλά αθορύβως για να μην τον πετάξετε στα σκυλιά;» αναρωτήθηκε, με την κ. Μενδώνη να μην απαντά στην ουσία και να επαναλαμβάνει πως ο Λιγνάδης «είχε φύγει από τη θέση του πέντε ώρες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης του Ν.Σ.».
Το τηλεφώνημα στον Γιατρομανωλάκη
Η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε και στο τηλεφώνημα που έκανε στον Νίκο Γιατρομανωλάκη πριν τη δημοσίευση της καταγγελίας του Ν.Σ. «Τηλεφώνησα ή δεν τηλεφώνησα εγώ προσωπικά στο υπουργείο, στον υφυπουργό αρμόδιο για τον σύγχρονο πολιτισμό μία-δύο μέρες πριν πει την συνταρακτική καταγγελία του ο Νίκος Σ.; Και του μίλησα ανθρώπινα με πολιτική ευαισθησία ότι πρέπει να κάνετε έρευνα, να διευκολύνετε τα θύματα να μιλήσουν;» είπε και πρόσθεσε: «Και ξέρετε γιατί το έκανα; Για έναν απλό λόγο. Γιατί με έπαιρναν άνθρωποι και μου έλεγαν ότι τα θύματα δεν πρόκειται να μιλήσουν όσο καλύπτεται αυτός ο άνθρωπος από την προστασία της εξουσίας. Και τον πήρα και του εξήγησα ανθρώπινα και του είπα ότι δεν είναι θέμα κόντρας ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Είναι θέμα πολιτικής και κοινωνικής ευαισθησίας».