Άμεσες λύσεις μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τα κράτη-μέλη επιθυμεί η Κομισιόν, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το υγειονομικό αλλά και το τεράστιο οικονομικό κόστος από την καθυστέρηση των εμβολιασμών και της τήρησης του χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.
Έτσι όπως φαίνεται σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιχειρήσει να πάρει την αποκλειστικότητα παραγωγής των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να παραχθούν από εταιρείες που εδρεύουν στα κράτη-μέλη, επιταχύνοντας έτσι τη διάθεσή τους προς τους λαούς της Ευρώπης.
Μια τέτοια βέβαια λύση εκθέτει διπλά την ελληνική κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πρόσφατα στη Βουλή ειρωνεύτηκε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επανέλαβε την πρότασή του για διασφάλιση της πατέντας των εμβολίων από την Ε.Ε. έτσι ώστε να απραχθούν από φαρμακευτικές εταιρείες στα κράτη-μέλη.
Υπενθυμίζεται πως η στάση στη Βουλή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ιδιαίτερα σκωπτική προς τον Αλέξη Τσίπρα, παρά το ότι, ο ίδιος μαζί με τον Ηλία Μόσιαλο, είχαν κάνει την πρόταση μέσω δημοσιεύματος, τον Μάρτιο του 2020, στην επίσης γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Σημειώνεται πως εκτός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Συμβούλιο της Ευρώπης τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα.
Διαβάστε επίσης: Πλήρης γελοιοποίηση Μητσοτάκη που «δεν θυμάται» τι προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Video)
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αμβλύνει τις δυσκολίες παραγωγής εμβολίων και να θωρακίσει τον εαυτό της από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και μελλοντικές πανδημίες συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση της κατασκευής ή αναβάθμισης εγκαταστάσεων για την παραγωγή εμβολίων.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναβάθμιση ή την μετατροπή υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή την κατασκευή νέων, ώστε να μπορούν να παραχθούν περισσότερα εμβόλια. Επιπλέον, πρέπει να ενθαρρυνθεί η συνεργασία των εταιρειών», έγραψαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα σε κοινή επιστολή τους προς τους επικεφαλής των κυβερνήσεων και τους αρχηγούς όλων των κρατών μελών, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» (SZ). Η επιστολή κατονομάζει τις εταιρείες Sanofi και Novartis ως παράδειγμα: «Οι δύο εταιρείες βοηθούν την εταιρεία του Μάιντς Biontech στην παραγωγή εμβολίων».
Ταυτόχρονα, η φον ντερ Λάιεν και ο Κόστα τάσσονται με την επιστολή τους υπέρ της υποστήριξης ενός νέου προγράμματος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής που θα θωρακίζει καλύτερα την ΕΕ από βιολογικούς κινδύνους. «Αυτό το πρόγραμμα ετοιμότητας αντιμετώπισης βιολογικών κινδύνων θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο και για την καταπολέμηση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. Στόχος του είναι να φέρει στο ίδιο τραπέζι καινοτόμες εταιρείες, κατασκευαστές και εποπτικές αρχές και να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα εντοπίζει νέους επικίνδυνους ιούς και θα μπορεί να αντιδράσει σε αυτούς πολύ πιο γρήγορα, για παράδειγμα με την αύξηση της παραγωγής αντιδότων. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να επεξεργαστεί το πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα», τονίζουν στην επιστολή.
Η φον ντερ Λάιεν είχε ήδη συζητήσει τέτοιες ιδέες με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των φαρμακευτικών εταιρειών την Κυριακή. Η πρωτοβουλία θα πρέπει να ενταχθεί στην HERA, την μελλοντική Αρχή της ΕΕ για την αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δέχθηκε πυρά για τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων. Εν τω μεταξύ, ο προκάτοχός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπερασπίστηκε τη στρατηγική εμβολιασμού της Επιτροπής. «Παραμένει σωστό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την εντολή να διαπραγματευτεί εκ μέρους των κρατών μελών. Μόνα τους τα μικρότερα και φτωχότερα μέλη δεν θα είχαν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες», δήλωσε στην SZ.
Πηγή: Sueddeutsche Zeitung, ΑΠΕ-ΜΠΕ