Αμερικανός καθηγητής αποδομεί την εμπρηστική ομιλία Νετανιάχου στον ΟΗΕ – «Ποιος καυχιέται επειδή έχει τον αμερικανικό στρατό στο τσεπάκι του;» (Video)

Αμερικανός καθηγητής αποδομεί την εμπρηστική ομιλία Νετανιάχου στον ΟΗΕ – «Ποιος καυχιέται επειδή έχει τον αμερικανικό στρατό στο τσεπάκι του;» (Video)

«Ποιος μιλά για την ειρήνη και ποιος για τους πολέμους; Και ποιος καυχιέται επειδή έχει τον αμερικανικό στρατό στο τσεπάκι του;», διερωτήθηκε ευλόγως ο Τζέφρι Σαχς σχολιάζοντας την εμπρηστική ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα για το ‘μακρύ χέρι’ του κ. Νετανιάχου, το οποίο είναι η Πολεμική Αεροπορία, ο Στρατός, το Ναυτικό των ΗΠΑ. Δεν είσαι εσύ Νετανιάχου. Είναι οι ΗΠΑ που σέρνονται στους πολέμους σου για να μπορείτε να κυριαρχείτε επάνω σε εκατομμύρια Παλαιστινίους και να καταστρατηγείτε τα δικαιώματά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος, αναλυτής δημόσιας πολιτικής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia.

«Ο λόγος που σταθήκατε εκεί και τα είπατε όλα αυτά είναι το γεγονός πως το ισραηλινό λόμπι έχει χειραγωγήσει για μεγάλο διάστημα την αμερικανική πολιτική. Συγκρίνετε την ομιλία του Νετανιάχου με αυτή του προέδρου του Ιράν. Θα εκπλαγείτε. Ποιος μιλά για την ειρήνη και ποιος για τους πολέμους; Και ποιος καυχιέται επειδή έχει τον αμερικανικό στρατό στο τσεπάκι του; Είναι πραγματικά εκπληκτικό και επικίνδυνο», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασης Νετανιάχου, όπου μίλησε για το δικαίωμα «αυτοάμυνας» του Ισραήλ, ο Τζέφρι Σαχς σχολίασε τα εξής: «Κάθε ατάκα και ένα ψέμα. Τα αραβικά κράτη δήλωσαν τον Νοέμβριο στο Ριάντ ότι θέλουν δύο κράτη δίπλα-δίπλα που ζουν ειρηνικά, με ασφάλεια. Ο Αραβικός Σύνδεσμος είπε το ίδιο την περασμένη Άνοιξη στο Μπαχρέιν».

«Ο Νετανιάχου δεν θέλει δύο κράτη που ζουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα. Αυτή είναι η βασική πολιτική του, η οποία πρέπει να γίνει κατανοητή. Το Ισραήλ δεν ψάχνει για ασφάλεια. Ψάχνει να συντρίψει τον εχθρό. Δεν πρόκειται για την εξεύρεση ενός δρόμου προς την ειρήνη, την οποία το διεθνές δίκαιο καλεί και απαιτεί. Πρόκειται για το σχέδιο κυριαρχίας του Ισραήλ σε ολόκληρη την περιοχή».

Όσον αφορά τη στιγμή που ο Νετανιάχου παρουσίασε τους δύο χάρτες, ο καθηγητής τόνισε πως: «δεν πρόκειται για αντισημιτισμό, δεν πρόκειται για την ασφάλεια του Ισραήλ. Πρόκειται για το Ισραήλ, αυτό που αποκαλούν ‘Μεγάλο Ισραήλ’. Και όταν ο Νετανιάχου έδειξε ένα χάρτη καθώς στεκόταν εκεί, μπορούσατε να το δείτε παρεμπιπτόντως. Έδειξε ένα χάρτη του Ισραήλ χωρίς την Παλαιστίνη σε αυτόν το χάρτη. Ο χάρτης έδειχνε το Ισραήλ, το οποίο θα ήταν όλη η περιοχή από την Ιορδανία μέχρι τη θάλασσα. Έτσι, η Γάζα, η Δυτική Όχθη, η Ανατολική Ιερουσαλήμ, το Γκολάν, όλα αυτά εμφανίζονταν ως Ισραήλ στον χάρτη του Νετανιάχου. Αυτό είναι το θέμα».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, διερωτήθηκε εκ νέου για την παρέμβαση των ΗΠΑ. «Για όνομα του Θεού, γιατί οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε αυτή την επιχείρηση, θέτοντας σε κίνδυνο όλο τον πλανήτη;  Επειδή κάποιοι απολύτως εξτρεμιστές, και πολλοί από αυτούς εξτρεμιστές θρησκευτικοί φονταμενταλιστές πιστεύουν ότι κάποιο κείμενο του 7ου αιώνα π.Χ. υποσχέθηκε αυτή τη γη, οπότε θα την κρατήσουν είτε ο κόσμος πάει σε πόλεμο, ό,τι κι αν συμβεί;

Δεν αναζητούν ούτε για μια στιγμή μια πολιτική διέξοδο. Και αυτό το μακρύ χέρι του Ισραήλ, και πάλι, είναι ο Αμερικανικός 6ος στόλος, βόμβες, πληροφορίες, δορυφόροι που καθοδηγούν τις βόμβες του Ισραήλ. Ελάτε τώρα. Γιατί είμαστε συνένοχοι σε αυτό, με κίνδυνο για τον εαυτό μας;»

Διαβάστε επίσης

Ισραήλ: Η στιγμή που τμήμα ιρανικού πυραύλου καταπλακώνει Παλαιστίνιο – Σκληρές εικόνες (Video)

Συγκλονιστικά βίντεο από την στιγμή της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ – Πύραυλος έπεσε πάνω σε αυτοκινητόδρομο (Video)

Καταιγίδα πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ: «Θα το πληρώσουν» λέει ο Νετανιάχου – Η στάση των ΗΠΑ (Videos)

Ένας χρόνος πόλεμος στη Γάζα: Έκθεση για τις οδυνηρές επιπτώσεις σε γυναίκες και κορίτσια

Ετοιμάζουν στα μουλωχτά το μοίρασμα στο Αιγαίο – Επιβεβαιώνει τη διπλωματία «κλειστών θυρών» η βόμβα Ερντογάν

Ανάλυση Guardian: Η πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ πυροδοτεί την περιφερειακή σύγκρουση – Πάτημα στον Νετανιάχου για σκληρή απάντηση

Νέος Κόσμος: Τροχαίο με ΙΧ και σχολικό λεωφορείο – Τραυματίστηκε ελαφρά η συνοδός

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter