Αμερικανικές εκλογές: Η Κάμαλα Χάρις και οι άλλοι – Οι Δημοκρατικοί αναζητούν τη συνταγή που θα τους οδηγήσει στη νίκη

Αμερικανικές εκλογές: Η Κάμαλα Χάρις και οι άλλοι – Οι Δημοκρατικοί αναζητούν τη συνταγή που θα τους οδηγήσει στη νίκη

Οι Δημοκρατικοί αναζητούν τη συνταγή που θα τους οδηγήσει στη νίκη τον Νοέμβριο στις προεδρικές εκλογές

Μόνο τέσσερις πολιτικοί στην ιστορία των ΗΠΑ έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές ως εν ενεργεία αντιπρόεδροι: ο Τζον Ανταμς το 1796, ο Τόμας Τζέφερσον το 1800, ο Μάρτιν Βαν Μπιούρεν το 1836 και ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος το 1988. Η Κάμαλα Χάρις μοιάζει έτοιμη να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα, με τις διαδικασίες να πρέπει να κινηθούν ταχύτατα για την αναμέτρηση ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση του Μπάιντεν να κάνει πίσω περιγράφηκε από τους υποστηρικτές των Δημοκρατικών ως ανιδιοτελής πράξη γιατί έθεσε τα συμφέροντα της χώρας πάνω από τα δικά του και για πολλούς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ναρκισσισμό του αντιπάλου του. Αν είχε παραμείνει στην κούρσα και τελικά παρέδιδε τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον μεγιστάνα, θα είχε καταστρέψει την ίδια την κληρονομιά που άφησε πίσω του. Θα έμενε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έσωσε τη δημοκρατία το 2020, για να τη θυσιάσει τέσσερα χρόνια μετά στον βωμό της προσωπικής του φιλοδοξίας.

 

Τα ονόματα

Το κύριο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν η 59χρονη πρώην εισαγγελέας μπορεί πράγματι να νικήσει τον καταδικασμένο για κακουργήματα 78άχρονο, κερδίζοντας το στοίχημα που έχει βάλει με τον εαυτό της, το κόμμα της και ολόκληρη την Αμερική. Δεδομένου ότι έχει λάβει το «πράσινο φως» από όλα τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών, η Χάρις αναμένεται να λάβει το χρίσμα χωρίς εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα μεγάλα ονόματα που ακούγονται ως υποψήφιοι διάδοχοι του Μπάιντεν.

Το όνομα του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ αναφερόταν επίμονα ήδη προτού αποχωρήσει ο Μπάιντεν. Ο 56άχρονος Δημοκρατικός, πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, είναι επικεφαλής εδώ και πέντε χρόνια της πιο πολυπληθούς πολιτείας των ΗΠΑ, που αποτελεί καταφύγιο για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Αλλη πιθανή υποψήφια είναι η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ. Η 52άχρονη είναι αρκετά δημοφιλής σε κοινότητες μαύρων και Αράβων που ο Τζο Μπάιντεν δυσκολευόταν να προσελκύσει. Το όνομά της απασχόλησε ιδιαίτερα την επικαιρότητα το 2020, όταν αποτέλεσε στόχο ενός σχεδίου απαγωγής από μια ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση.

 

Το «δεξί χέρι»

Υπό την προϋπόθεση ότι η Κάμαλα Χάρις θα αναδειχθεί επίσημα η υποψήφια των Δημοκρατικών, ερωτήματα δημιουργούνται σχετικά με το πρόσωπο που θα ορίσει ως «δεξί της χέρι». Η επιλογή, η οποία είθισται να διαρκεί μήνες, θα επισπευστεί καθώς το δίδυμο θα πρέπει να εμφανιστεί στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στις 19 Αυγούστου στο Σικάγο.

Από τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο είναι αυτό του 51χρονου κυβερνήτη της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες «swing states», δηλαδή πολιτείες που δεν χαρακτηρίζονται προπύργια ούτε των Δημοκρατικών ούτε των Ρεπουμπλικάνων και στην πραγματικότητα είναι αυτές που κρίνουν το αποτέλεσμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το όνομα του πρώην στρατιωτικού και αστροναύτη Μαρκ Κέλι. Ο 60χρονος διατελεί από το 2020 γερουσιαστής της Αριζόνας, άλλης μιας «swing state», όπου ο Μπάιντεν κέρδισε οριακά τον Τραμπ το 2020.

Πιθανός υποψήφιος για «νούμερο δύο» της Χάρις είναι και ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κεντάκι Αντι Μπεσίαρ, ο οποίος επανεκλέχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, βασίζοντας τη νικηφόρα εκστρατεία του στην υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση.

Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ αποτελεί επίσης πιθανή επιλογή. Δεν έχει χάσει ποτέ εκλογές, καθώς εκλέγεται σε αυτή την ανατολική πολιτεία αδιαλείπτως από το 1986. Ο 67χρονος κεντρώος Δημοκρατικός θεωρείται ότι θα μπορούσε να πείσει ανεξάρτητους να στηρίξουν την παράταξή του. Τα ονόματα του Γκάβιν Νιούσομ και της Γκρέτσεν Γουίτμερ συζητούνται επίσης μεταξύ άλλων και για την επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου της Χάρις.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter