Αμερικανικά ΜΜΕ: Σχέδιο επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ μέσω Ιράκ – Αμυντική συμφωνία ετοιμάζουν Μόσχα και Τεχεράνη

Αμερικανικά ΜΜΕ: Σχέδιο επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ μέσω Ιράκ – Αμυντική συμφωνία ετοιμάζουν Μόσχα και Τεχεράνη
Κεράκια στο Βερολίνο στη μνήμη του Ιρανο-Γερμανού Jamshid Sharmahd που εκτελέστηκε στο Ιράν (AP Photo/Markus Schreiber)

Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι το Ιράν σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση από το ιρακινό έδαφος εναντίον του Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, πιθανόν πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios που επικαλείται δύο ισραηλινούς αξιωματούχους οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένας μεγάλος αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων εικάζεται ότι θα εκτοξευθούν από το Ιράκ εναντίον του Ισραήλ.

Το Axios υπογραμμίζει πως η πιθανολογούμενη εκτέλεση ενός τέτοιου σχεδίου από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές του Ιράκ θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια της Τεχεράνης να αποφύγει άλλη μια επίθεση του Ισραήλ εναντίον στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων στο Ιράν.

Συνθήκη Ρωσίας – Ιράν

Η συνθήκη την οποία σκοπεύουν να υπογράψουν σύντομα η Ρωσία και το Ιράν θα περιλαμβάνει στενότερη αμυντική συνεργασία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι στρατιωτικοί δεσμοί των δύο χωρών είναι πηγή βαθιάς ανησυχίας για τη Δύση καθώς η Ρωσία διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας ενώ το Ιράν και το Ισραήλ ανταλλάσσουν πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα στη Μέση Ανατολή.

“Η συνθήκη για μια συνολική στρατηγική σύμπραξη ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν που ετοιμάζεται θα γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στην ενίσχυση των ρωσοϊρανικών σχέσεων”, δήλωσε ο Λαβρόφ στην κρατική τηλεόραση.

Είπε πως η συμφωνία ετοιμάζεται για να υπογραφεί “στο εγγύς μέλλον”. Η Ρωσία έχει πει πως αναμένει ότι ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν θα επισκεφθεί τη Μόσχα πριν από τα τέλη του έτους.

“Θα επιβεβαιώσει την επιθυμία των μερών για στενότερη συνεργασία στο πεδίο της άμυνας και της αλληλεπίδρασης προς όφελος της ειρήνης και της ασφάλειας στο περιφερειακό και το εθνικό επίπεδο”, είπε ο Λαβρόφ. Δεν διευκρίνισε τι μορφή θα λάβουν οι αμυντικοί δεσμοί.

Η Ρωσία έχει βαθύνει τους δεσμούς της με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, που είναι πολύ ανταγωνιστικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφότου ξεκίνησε τον πόλεμο με την Ουκρανία.

Πύραυλοι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την Τεχεράνη τον Σεπτέμβριο ότι παρέδωσε μικρού βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία για χρήση εναντίον της Ουκρανίας, και επέβαλαν κυρώσεις σε πλοία και εταιρίες που όπως λένε εμπλέκονταν στην παράδοση ιρανικών όπλων.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι προμηθεύει στη Μόσχα πυραύλους ή χιλιάδες μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) τα οποία σύμφωνα με το Κίεβο και Δυτικούς αξιωματούχους χρησιμοποιεί η Ρωσία εναντίον στρατιωτικών στόχων και για να καταστρέψει πολιτικές υποδομές, περιλαμβανομένου του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την παραλαβή ιρανικών πυραύλων αλλά παραδέχθηκε πως η συνεργασία του με το Ιράν περιλαμβάνει “τους πιο ευαίσθητους τομείς”.

Η Γερμανία κλείνει ιρανικά προξενεία

Σε απάντηση στην εκτέλεση του γερμανο-ιρανού Γιαμσίντ Σαρμάντ στο Ιράν, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνουν τα τρία γενικά προξενεία της χώρας στην Γερμανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για τις ιρανικές διπλωματικές αποστολές στην Φρανκφούρτη, στο Αμβούργο και στο Μόναχο. Ανοιχτή παραμένει η πρεσβεία του Ιράν στο Βερολίνο. Η γερμανική απόφαση συνεπάγεται επίσης ότι 32 προξενικοί υπάλληλοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα την Γερμανία, εκτός εάν είναι κάτοχοι γερμανικής υπηκοότητας. Προηγουμένως, είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο ιρανός επιτετραμμένος. «Έχουμε εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία μας για τις ενέργειες του ιρανικού καθεστώτος και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να αναλάβουμε περαιτέρω δράση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου στην πλατφόρμα «Χ».

Την ίδια ώρα ο γερμανός πρεσβευτής στην Τεχεράνη Μάρκους Πότσελ παρουσιάστηκε στον ιρανό υπουργό Εξωτερικών προκειμένου να εκφράσει την «έντονη διαμαρτυρία της γερμανικής κυβέρνησης «για την δολοφονία του Γιαμσίντ Σαρμάντ», ο οποίος καταδικάστηκε για «τρομοκρατική δράση».

Μέχρι τώρα, σε ανάλογο τιμωρητικό μέτρο η γερμανική κυβέρνηση έχει καταφύγει μόνο στην περίπτωση της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Mολδαβία: Το συνταγματικό δικαστήριο αναγνώρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ένταξη στην ΕΕ

Τουρκία: Κατηγορεί την ΕΕ ότι υιοθετεί τις μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδα και Κύπρου

Τραμπ: Πώς έχασε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα

Documento Newsletter