Τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στο σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως επίκεντρο οποιουδήποτε διαλόγου, καθώς είναι το κλειδί για την εγκατάσταση δικαιοσύνης, ειρήνης και ασφάλειας που συμβάλλουν σε μακρόχρονες και διαρκείς λύσεις, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στo Πάνελ Υψηλού Επιπέδου της 34ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γενεύη.
«Παραμένοντας πιστοί στην καθολικότητα, την αδιαιρετότητα και την αλληλεξάρτηση όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» επισήμανε ο κ. Αμανατίδης, «η Ελλάδα πιστεύει ότι ένα αποτελεσματικό-επαρκές νομικό πλαίσιο και μία νομική δέσμευση στην μάχη υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας στη διαδικασία της οικοδόμησης της διεθνούς ειρήνης».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση της χώρας μας ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δικαιούται να είναι ο παίκτης κλειδί στις διαδικασίες οικοδόμησης της ειρήνης, καθώς διαδραματίζει έναν μοναδικό και ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση και προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών σε έναν κόσμο που πλήττεται από πολλαπλές κρίσεις, όπου οι αρχές της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της συνέργειας ανέκτησαν μία νέα δυναμική.
Συνάντηση Γ. Αμανατίδη με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης
Το βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα, όντας στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών σε ολόκληρη την Ευρώπη, περιέγραψε ο κ. Αμανατίδης στον διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση W. Swing, κατά τη συνάντηση που είχε χθες μαζί του στη Γενεύη, υπογραμμίζοντας «την ανάγκη συνέχισης της θετικής συμβολής του Οργανισμού και του σημαντικού έργου που επιτελείται στη χώρα μας ως προς τη διαχείριση της μεταναστευτικής/ προσφυγικής κρίσης».
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην ένταξη κατά το τρέχον σχολικό έτος των προσφυγόπουλων στα σχολεία της Ελλάδας βάσει ενός ειδικά προσαρμοσμένου προγράμματος διδασκαλίας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την υποβοήθηση της μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία, συνεπικουρούμενη από την ΕΕ, υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, την εξασφάλιση της δυνατότητας πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των προσφύγων.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης τον κ. Swing σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Από την πλευρά του, ο κύριος Swing ανέφερε ότι ο ΙΟΜ αναγνωρίζει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει κατά την τρέχουσα συγκυρία η Ελλάδα, εξαίροντας συγχρόνως την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που επέδειξε τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ελληνική κοινωνία στους πρόσφυγες.
Επισήμανε δε ότι ο Οργανισμός βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και ο ίδιος προσωπικά είναι έτοιμος να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς τη χώρα μας, η οποία δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο. Εξέφρασε, επίσης, τις θερμές του ευχαριστίες προς την ελληνική ακτοφυλακή – Λιμενικό Σώμα για το άριστο και ουσιαστικό έργο που επιτελεί, διασώζοντας συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν στη θάλασσα καθώς και για τη σημαντική υποβοήθηση της αποστολής του Οργανισμού.
Τέλος, ο κύριος Swing αποδέχτηκε την πρόσκληση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλα να επισκεφθεί την Ελλάδα, που του μετέφερε ο κ. Αμανατίδης, προαναγγέλλοντας την πραγματοποίησή της πιθανότατα εντός του Μαΐου.