Ο ρόλος της Αμάλ Κλούνεϊ στο αίτημα ενταλμάτων κατά Νετανιάχου – Σινουάρ: «Τα νομικά μας πορίσματα ήταν ομόφωνα»

Ο ρόλος της Αμάλ Κλούνεϊ στο αίτημα ενταλμάτων κατά Νετανιάχου – Σινουάρ: «Τα νομικά μας πορίσματα ήταν ομόφωνα»
Η Αμάλ Κλούνεϊ φτάνει για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 στην έδρα του ΟΗΕ. (AP Photo/Bebeto Matthews)

Η δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ συμμετείχε στην ομάδα των ειδικών τους οποίους συμβουλεύθηκε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και τριών μελών της ηγεσίας της Χαμάς, του Γιαχία Σινουάρ, του Μοχάμεντ Ντέιφ και του Ισμαΐλ Χανίγιε.

Με ανάρτηση στην ιστοσελίδα Clooney foundation for justice, την οποία έχει δημιουργήσει με τον σύζυγό της Τζορτζ Κλούνεϊ, η δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξηγεί ότι ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ήρθε σε επαφή μαζί της «εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες» για να της ζητήσει να ενταχθεί στην ομάδα των ειδικών του διεθνούς δικαίου που ήταν επιφορτισμένη με την «εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που έχουν τυχόν τελεστεί στο Ισραήλ και στην Λωρίδα της Γάζας.

«Τα νομικά μας πορίσματα ήταν ομόφωνα», είπε.

«Καταλήξαμε ομοφώνως ότι υπάρχουν εύλογοι λόγοι για να σκεφτούμε ότι οι ηγέτες της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, Ισμαΐλ Χανίγε και Μοχάμεντ Ντέιφ έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, κυρίως αρπαγή ομήρων, δολοφονίες και σεξουαλικά εγκλήματα. Καταλήξαμε ομοφώνως ότι υπάρχουν εύλογοι λόγοι για να σκεφτούμε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, κυρίως με την χρησιμοποίηση του λιμού ως όπλου, με δολοφονίες, καταδίωξη και εξόντωση», έγραψε η Αμάλ Κλούνεϊ επαναλαμβάνοντας την διατύπωση του αιτήματος του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Καν.

Η λιβανοβρετανίδα δικηγόρος δηλώνει ότι υποστηρίζει αυτό το «ιστορικό βήμα» με στόχο «την απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα των ωμοτήτων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

Διαβάστε επίσης:

Ναυάγιο στην Πύλο: Ελεύθεροι οι εννέα κατηγορούμενοι – Η απόφαση του δικαστηρίου

Κασσελάκης για Άδωνη: Ευχαριστώ που με χαρακτήρισε «μάπα» – Θυμίζει σε όλους με ποιον συγκυβερνά ο Μητσοτάκης

ΔΠΔ- Καρίμ Χαν σε Κριστιάν Αμανπούρ (CNN): Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο (Video)

«Κίνδυνοι από την Τεχνητή Νοημοσύνη» επισημαίνουν κορυφαίοι επιστήμονες

Τζούλιαν Ασάνζ: Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας καλεί να τερματιστεί η φυλάκιση του ιδρυτή του Wikileaks

 

Documento Newsletter