Αλβανία: Σε λειτουργία τα δύο κέντρα κράτησης μεταναστών που έφτιαξε η κυβέρνηση Μελόνι προκαλώντας αντιδράσεις

A

«Όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των μεταναστών» οι οποίοι συνελήφθησαν στα ιταλικά χωρικά ύδατα και στάλθηκαν στην Αλβανία βάσει της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες, διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής της Ιταλίας στα Τίρανα Φαμπρίτσιο Μπούτσι.

«Από σήμερα, όλες οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε λειτουργία», εξήγησε ο ιταλός πρεσβευτής κατά την διάρκεια οργανωμένης για τους δημοσιογράφους επίσκεψης: το κέντρο καταγραφής που βρίσκεται στο λιμάνι του Σέντζιν και το κέντρο στέγασης των ανδρών που συνελήφθησαν στην θάλασσα στην παλιά στρατιωτική βάση του Τζάντερ, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το λιμάνι.

Τα δύο αυτά κέντρα, τα οποία επρόκειτο αρχικά να τεθούν σε λειτουργία από τον Αύγουστο, θα υποδεχθούν άνδρες -τα ευάλωτα άτομα όπως γυναίκες και παιδιά δεν περιλαμβάνονται στο σχήμα – που έχουν συλληφθεί στην θάλασσα ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

Σε πρώτη φάση θα περνούν από το λιμάνι, όπου έχουν εγκατασταθεί προκατασκευασμένα κτίρια γραφείων πίσω από ψηλούς συρμάτινους φράκτες, για να καταγραφούν. Στην συνέχεια, θα μεταφέρονται στο Τζάντερ, όπου θα περιμένουν να πληροφορηθούν αν η αίτησή τους για την χορήγηση ασύλου έγινε δεκτή ή απορρίφθηκε.

Ένα κέντρο μεταναστών φαίνεται από ψηλά στο λιμάνι Σέντζιν, βορειοδυτική Αλβανία, Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024. Οι μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία είναι πιθανό να μεταφερθούν στην Αλβανία από τον επόμενο μήνα, ενώ θα διεκπεραιώνονται τα αιτήματά τους για άσυλο. στο πλαίσιο μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας στην οποία η μικρή βαλκανική χώρα θα φιλοξενεί χιλιάδες αιτούντες άσυλο για λογαριασμό της Ιταλίας. (AP Photo/Vlasov Sulaj)

 

 

Σε προκατασκευασμένα σπίτια 12 τετραγωνικών μέτρων, πίσω από ψηλούς τοίχους και υπό αστυνομική επιτήρηση, θα τίθενται υπό κράτηση κατ’ εφαρμογήν μέτρου διοικητικής κράτησης που αποφασίσθηκε από τον νομάρχη της Ρώμης. Αλλωστε, ό,τι θα συμβαίνει εντός της περιμέτρου του κέντρου αυτού τελεί υπό ιταλική αρμοδιότητα.

Περισσότεροι από 300 ιταλοί στρατιώτες, γιατροί και δικαστές θα απασχολούνται στην επιχείρηση αυτή, σύμφωνα με τον ιταλό πρεσβευτή.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ιταλία και την Αλβανία, που επικρίθηκε σφοδρά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπεγράφη τον Νοέμβριο 2023 ανάμεσα στην ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον αλβανό ομόλογό της Εντι Ράμα.

Η Ιταλία μαζί με την Ουγγαρία έχουν προτείνει την εφαρμογή του σχήματος αυτού σε ευρωπαϊκή κλίμακα με την δημιουργία «κόμβων επιστροφής», κέντρων όπου θα στέλνονται οι παράνομοι μετανάστες σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία πρόταση που είναι πιθανόν να συζητηθεί κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης:

Oργισμένη αντίδραση του Ισραήλ μετά το πόρισμα του ΟΗΕ για τα εγκλήματα που διαπράττει στην Γάζα

Λίβανος: Νέα ισραηλινά πυρά κατά φυλακίου της Unifil παρά την θύελλα αντιδράσεων για παρόμοιες επιθέσεις

Ιράν: Αναφορές ότι υπέστη ανακοπή ο διοικητής της δύναμης Quds – Ύποπτος για εμπλοκή στη δολοφονία Νασράλα

«Παρέλαση» του Ερντογάν στα Βαλκάνια με την ελληνική κυβέρνηση να παραμένει θεατής

Λίβανος: Νέα επίθεση ισραηλινών κατά κυανοκράνων του ΟΗΕ

Γαλλία: Τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό – Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν αγγίζουν τα χαμηλά και μεσαία νοικοκυριά

Οι ΗΠΑ χάνουν την υπομονή τους με τον Νετανιάχου: «Καμία δημογραφική ή εδαφική αλλαγή στη Λωρίδα της Γάζας»

«Σάρωσε» τη Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον: Τουλάχιστον 17 οι νεκροί – Τεράστιες καταστροφές από ανεμοστρόβιλους και πλημμύρες (Photos-Videos)

Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία να απελαύνει με τη βία μετανάστες στη Συρία και το Αφγανιστάν