Αλβανία: Κυρίαρχος ο Ράμα

Αλβανία: Κυρίαρχος ο Ράμα

Ο Αλβανός πρωθυπουργός επέβαλε την κυριαρχία του σε τοπικό επίπεδο σε μια Αλβανία που αλλάζει αργά, χωρίς να λείπουν οι εκπλήξεις από νέα κινήματα

Ο αχός των εκλογών έκατσε, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας οριστικοποιήθηκαν και ο καθένας καλείται να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα μπορεί να καυχιέται ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του έχει σχεδόν κυριαρχήσει σε όλους τους δήμους της χώρας εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά, εξαγορά ψήφων και παντελή έλλειψη προτάσεων για τα τοπικά θέματα. Οσοι δήμοι δεν κερδήθηκαν από το σαρωτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα έπεσαν στα χέρια του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα με τις αμερικανικές κυρώσεις εξαιτίας διαφθοράς. Παρ’ όλα αυτά, μια μικρή χαραμάδα ελπίδας για αλλαγή αποτελεί η εμφάνιση του αριστερού Κινήματος Μαζί (Lëvizja Bashkë).

Παντοκράτορας

Ο 59χρονος πρωθυπουργός κατάφερε να κατακτήσει τους 53 από τους 61 δήμους και μπορεί να επαίρεται για τη σχεδόν απόλυτη κυριαρχία του στην τοπική και εθνική πολιτική σκηνή. Ο Ράμα, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το 2013, κάλεσε τους πολίτες να μην επιλέξουν τον Μπερίσα, ο οποίος έχει δεχτεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, όμως δεν ήταν το ίδιο… σκληρός για περιπτώσεις πολιτικών που τον βοήθησαν σε τοπικό επίπεδο. Ο Ακίφ Ρακίπι,ο Τομ Ντόσι και ο Βανγκιούς Ντάκο είναι οι πιο γνωστοί από αυτούς – όλοι τους με κυρώσεις από τις ΗΠΑ για διαφθορά και εγκληματικές δραστηριότητες και όλοι τους μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος…

Παράλληλα, η κυριαρχία του Ράμα έγινε μάλλον χλιαρά αποδεκτή από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ενώ η προοπτική ένταξης της πιο φτωχής χώρας της ηπείρου στην ΕΕ έγινε ακόμη πιο θολή. Χώρες όπως η Αυστρία, η Γαλλία και η Γερμανία –που γέρνουν ολοένα και πιο δεξιά ή είναι παραδοσιακά… σφιχτοχέρες– θα προβάλουν ακόμη μεγαλύτερη αντίσταση στην ένταξη της Αλβανίας στο μπλοκ, η οποία ήδη προχωρά με ρυθμούς χελώνας, εφαρμόζοντας μια ρητορική που έχει απήχηση στα πιο συντηρητικά στρώματα των κοινωνιών τους, δηλαδή ότι θέλουν να αποτρέψουν τους Αλβανούς μετανάστες να έρθουν στη χώρα και να ζουν από τα επιδόματα. Και ενώ η Αλβανία δεν κρύβει τις προνομιακές σχέσεις που επιδιώκει με το καθεστώς Ερντογάν.

Ακτίνα φωτός

Στις εκλογές στα Τίρανα ο υποψήφιος του Ράμα Εριόν Βελιάι αναδείχθηκε δήμαρχος πανηγυρικά, πολύ μπροστά από τον υποψήφιο του Μπερίσα Μπελίντ Κελίτσι. Ωστόσο τρίτος, αν και πολύ μακριά από τους δύο, ήταν ο Αρλίντ Κόρι του Lëvizja Bashkë. Το κίνημα δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 από την Organizata Politike (κυριολεκτικά Πολιτική Οργάνωση), η οποία εμπλεκόταν με την οργάνωση εργατικών σωματείων και τη συμμετοχή σε φοιτητικά και πολιτικά κινήματα.

Εκλογικά παρατράγουδα

Φυσικά, όπως σε κάθε βαλκανικό κράτος που σέβεται τον εαυτό του, δεν έλειψαν τα κακώς κείμενα: οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ ανέφεραν ότι υπήρξαν περιστατικά «κατάχρησης δημόσιων πόρων τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, κατηγορίες για πίεση σε ψηφοφόρους και εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα», ενώ ειδική μνεία έκαναν στην… εξαγορά ψήφων. Επιπλέον, στην ανακοίνωσή τους επισήμαναν ότι η κάλυψη των εκλογών ευνοούσε εμφανώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ενώ καυτηριάζουν την άκριτη παρουσίαση των θέσεων των κομμάτων από τα κανάλια, γεγονός «που υπονόμευε τη συμπεριληπτική και αντικειμενική κάλυψη των εκλογών»…

Ετικέτες

Documento Newsletter