Αλβανία: Ανοίγει σύντομα το πρώτο κέντρο κράτησης μεταναστών της Ιταλίας

Ένα κέντρο μεταναστών που δημιουργήθηκε στην Αλβανία στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας θα αρχίσει να λειτουργεί την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεδόσι.

Οι δύο εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας επρόκειτο αρχικά να ανοίξουν στις 20 Μαΐου, αλλά η ημερομηνία αναβλήθηκε πολλές φορές λόγω καθυστερήσεων. Ο ζεστός καιρός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και οι πολλές πυρκαγιές προκάλεσαν καθυστερήσεις και έτσι δεν ήταν έτοιμο να λειτουργήσει το κέντρο μεταναστών στο Gjader, που έχει 880 κρεβάτια και έτσι δεν θα είναι έτοιμο ως τις 9 Οκτωβρίου. Το άλλο κέντρο στο Shengjin, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 200 άτομα, θα ξεκινήσει διαδικασίες ταυτοποίησης και εγγραφής για να ανακουφίσει το βάρος των ιταλικών κέντρων υποδοχής.

«Περιμένουμε να ξεκινήσουμε την επόμενη εβδομάδα, αν και ελπίζουμε ότι δεν θα είναι απαραίτητο, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε ανθρώπους εκεί. Όλα εξαρτώνται από το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Ματέο Πιαντεντόζι –υπουργός Εσωτερικών- το Σάββατο σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα Il Foglio.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι, δεδομένης της συνεχιζόμενης μεταναστευτικής ροής, είναι «πολύ πιθανό» τα πρώτα άτομα να μεταφερθούν στις αλβανικές εγκαταστάσεις τις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι αλβανικές εγκαταστάσεις είναι συγκρίσιμες με αυτές της Ιταλίας, διευκρινίζοντας ότι είναι «κέντρα ελαφρού περιορισμού, όχι εγκαταστάσεις κράτησης (CPR).

Διαβάστε επίσης: Κροατία: Η Αστυνομία κατηγορείται ότι έκαψε τηλέφωνα και διαβατήρια αιτούντων άσυλο

«Δεν υπάρχει συρματόπλεγμα. Παρέχεται βοήθεια και όλοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για διεθνή προστασία», πρόσθεσε ο Πιαντεντόζι.

Τον Νοέμβριο, η ιταλίδα  πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα συμφώνησαν να δημιουργήσουν κέντρα επεξεργασίας μεταναστών από την Ιταλία στην Αλβανία. Η συμφωνία, αρχικά για πέντε χρόνια με πιθανή πενταετή παράταση, επιτρέπει στην Ιταλία να μεταφέρει μετανάστες που διασώθηκαν από ιταλικά πλοία, αλλά όχι από διεθνείς ΜΚΟ, απευθείας στα δύο νεότευκτα κέντρα στην Αλβανία.

Θα παραμείνουν σε κλειστά κέντρα όσο διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις τους και όταν ληφθεί απόφαση θα μεταφερθούν είτε στην Ιταλία είτε στην πατρίδα τους είτε σε τρίτη χώρα. Ο χώρος παραμένει υπό την ιταλική δικαιοδοσία και θα φυλάσσεται εσωτερικά από τις ιταλικές αρχές.

Ένα κέντρο μεταναστών, δεξιά, φαίνεται από ψηλά στο λιμάνι Shengjin, βορειοδυτική Αλβανία, Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024.

 

Αυτή η εξωτερίκευση του ελέγχου των συνόρων έτυχε θετικής υποδοχής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετούς από τους ηγέτες της, οι οποίοι τη βλέπουν ως πρότυπο για τη διαχείριση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών.

Το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα παρακολουθεί τα κέντρα για να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των μεταναστών γίνονται σεβαστά και ότι οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και νομική βοήθεια.

Διαβάστε επίσης: Αλβανία: Σε λειτουργία τα δύο κέντρα κράτησης μεταναστών που έφτιαξε η κυβέρνηση Μελόνι προκαλώντας αντιδράσεις

Eν τω μεταξύ, το Δικαστήριο της ΕΕ θα μπορούσε να επανεξετάσει τη συμφωνία μετά από μια πρόσφατη αλλά μη δεσμευτική απόφαση στις 4 Οκτωβρίου που κατέρριψε τον χαρακτηρισμό της Ιταλίας ως «ασφαλείς χώρες προέλευσης», θέτοντας αμφιβολίες για το νομικό πλαίσιο στο οποίο βασίζεται η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας.

Τα μέσα ενημέρωσης και η αντιπολίτευση επέκριναν επίσης τη συμφωνία για έλλειψη διαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων. Έρευνα της εφημερίδας Domani αποκάλυψε ότι πάνω από 60 εκατ. ευρώ κατακυρώθηκαν χωρίς διαγωνισμό.

Η έρευνα προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία τώρα ζητούν σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν δημόσιοι πόροι για την κατασκευή δύο κέντρων κράτησης μεταναστών στην Αλβανία.

Τόσο η Πράσινη και η Αριστερή Συμμαχία όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν ανακοινώσει σχέδια για κοινοβουλευτική έρευνα.

«Ποιο είναι το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε μέχρι στιγμής για την κατασκευή των κέντρων στο Gjader και στο Shengjin στην Αλβανία; Και ποιος έχει εμπλακεί;» Δημοκρατικές ομάδες στο κοινοβούλιο και τη γερουσία ρώτησαν την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση πρέπει να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των υπεργολάβων, που εμπλέκονται στην κατασκευή και την επακόλουθη διαχείριση των δύο κέντρων στο Gjader και στο Shengjin, και να διευκρινίσει τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την επιλογή τους για να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια, δεδομένης της ευαισθησίας του ζητήματος»,  πρόσθεσαν.

Πηγή: Euraktiv

Διαβάστε επίσης:

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε καταυλισμούς σε σχολείο και νοσοκομείο (Photos-Video)

Τραμπ: Ο αμερικανικός στρατός πρέπει να χρησιμοποιηθεί ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό»

Η πρόταση για σύσταση προανακριτικής για τα Τέμπη