Απεβίωσε την Τρίτη σε ηλικία 86 ετών ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουχιμόρι. Η ανακοίνωση έγινε από την οικογένειά του μέσω X. To 2009 είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά του είχε απονεμηθεί χάρη τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο, ο πατέρας μας, ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι. Ζητούμε από όσους τον αγαπούσαν να προσευχηθούν μαζί μας για την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του. Ευχαριστούμε για όλα μπαμπά!», ανέφεραν στην ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Κέικο, Χίρο, Σάτσι και Κένχι Φουχιμόρι.
Γιος ιαπώνων μεταναστών και άλλοτε πρύτανης αγροτικής σχολής, ανέλαβε την εξουσία το 1990, εξαπολύοντας κυνηγητό εναντίον των αριστερών οργανώσεων ανταρτών που δρούσαν στο Περού. Επί των ημερών του, ο ηγέτης της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, Αμπιμάελ Γκουσμάν, συνελήφθη.
Το 1992 είχε δώσει εντολή για την αποστολή αρμάτων μάχης ώστε να κλείσει το Κογκρέσο, προχωρούσε σε αναθεωρήσεις του Συντάγματος κατά βούληση, ενώ επέβαλε δρακόντεια «αντιτρομοκρατική νομοθεσία».
Παράλληλα με όλα αυτά, μία σειρά σκανδάλων τον οδήγησαν στο εδώλιο. Το 2000, αποκαλύφθηκαν βίντεο στα οποία στενός συνεργάτης του, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Βλαντίμιρο Μοντεσίνος, εικονιζόταν να μοιράζει μετρητά σε πολιτικούς. Ο Φουχιμόρι διέφυγε στην Ιαπωνία —διατηρούσε πάντα την υπηκοότητα της χώρας καταγωγής του—, από όπου υπέβαλε την παραίτησή του μέσω φαξ. Διεκδίκησε κατόπιν, χωρίς επιτυχία, έδρα στην ιαπωνική Γερουσία.
Ο Βλαντίμιρο Μοντεσίνος αργότερα συνελήφθη στη Βενεζουέλα και φυλακίστηκε. Καταδικάστηκε εξαιτίας των εκατοντάδων βίντεο που μαγνητοσκόπησε ο ίδιος καθώς δωροδοκούσε πολιτικούς, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης…
Το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην προέδρου Φουχιμόρι προοδευτικά γινόταν ολοένα πιο βαρύ, με στοιχεία ακόμα και για συγκρότηση ταγμάτων θανάτου.
Το 2005 αποφάσισε να επιστρέψει στο Περού, με την ελπίδα ότι θα εξασφάλιζε συγχώρεση και θα επιτύγχανε τη μεγάλη επιστροφή στην πολιτική ζωή της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο συνελήφθη στη Χιλή, εκδόθηκε στο Περού το 2007 και το 2009 καταδικάστηκε να εκτίσει 25 χρόνια κάθειρξης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Διαβάστε επίσης
Ούτε ο εμβολιασμός δεν σταμάτησε τη σφαγή των αμάχων στη Γάζα
Νέες ταινίες: Η σοφία του έρωτα στο μελαγχολικό «Μαζί ξανά» του Στεφάν Μπριζέ