Αλματώδης αύξηση των νεκρών στις ΗΠΑ – Άλλοι 2.751 θάνατοι σε μια ημέρα

Αλματώδης αύξηση των νεκρών στις ΗΠΑ – Άλλοι  2.751 θάνατοι σε μια ημέρα

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ αυξήθηκε αλματωδώς χθες Τρίτη, καθώς άλλοι 2.751 ασθενείς υπέκυψαν, όπως δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί σε πραγματικό χρόνο σε ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. 

Πρόκειται για έναν από τους βαρύτερους ημερήσιους απολογισμούς που έχουν καταγραφεί στη χώρα του κόσμου που έχει χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία.

Την προηγουμένη, στις ΗΠΑ είχαν καταγραφεί 1.433 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Η χώρα ξεπέρασε εξάλλου το όριο των 800.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με σχεδόν 40.000 νέα να καταγράφονται από τη Δευτέρα στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 ώρα Ελλάδας) ως χθες την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης, που ανανεώνονται συνεχώς.

Με βάση τους επίσημους απολογισμούς που ανακοινώνονται από τις κυβερνήσεις, οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα που θρηνεί τους περισσότερους θανάτους (44.845· το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, βασιζόμενο σε δική του καταμέτρηση, μετέδωσε νωρίτερα πως ξεπέρασαν τους 45.000) και επίσης καταγράφει τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα (πάνω από 820.000).

Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Κίνα πως δίνει ψευδείς απολογισμούς και θεωρεί ότι, στην πραγματικότητα, οι νεκροί είναι περισσότεροι στη χώρα όπου άρχισε η πανδημία από ό,τι στις ΗΠΑ.

Περίπου 75.000 Αμερικανοί έχουν αποθεραπευτεί.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στις ΗΠΑ είχαν καταγραφεί δύο πολύ βαρείς ημερήσιοι απολογισμοί (πάνω από 3.800 και πάνω από 4.500 νεκροί) αλλά αυτό οφειλόταν εν μέρει στο ότι προστέθηκαν στα θύματα εκατοντάδες θάνατοι που «πιθανόν συνδέονταν» με την COVID-19, αλλά δεν είχαν συμπεριληφθεί στα επίσημα δεδομένα ως εκείνη τη στιγμή.

Το προηγούμενο μακάβριο παγκόσμιο ρεκόρ είχε επίσης καταγραφεί στις ΗΠΑ, με πάνω από 2.500 θανάτους την 15η Απριλίου.

«Βλέπω φως στην άκρη του τούνελ», επανέλαβε παρ’ όλ’ αυτά ο Τραμπ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην κρίση.

«Παύση» της μετανάστευσης για 60 ημέρες

Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έρχεται αντιμέτωπος με τεράστια αύξηση της ανεργίας γι΄αυτό όπως ανακοίνωσε θα επιβάλλει με εκτελεστικό διάταγμα «παύση» της μετανάστευσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αρχικά για 60 ημέρες, διευκρινίζοντας ότι αφορά εκείνους που επιδιώκουν να εξασφαλίζουν τις λεγόμενες πράσινες κάρτες — άδειες μόνιμης παραμονής — και όχι όσους ζητούν βίζες προσωρινής διαμονής και εργασίας.

Λιγότερες από 24 ώρες αφότου ανήγγειλε, με ένα πολύ αόριστο tweet, την προσωρινή αναστολή της μετανάστευσης για «να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας» των Αμερικανών, ο ένοικος του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε στο περίγραμμα του διατάγματος, το οποίο εννοεί να υπογράψει «πιθανόν» αργότερα σήμερα Τετάρτη.

Δεν θα έχει εφαρμογή για τους εποχικούς εργαζόμενους, διαβεβαίωσε, αλλά για όσους επιδιώκουν να λάβουν πράσινη κάρτα, ενώ θα προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις.

«Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον αμερικανό εργαζόμενο», υπογράμμισε ο Τραμπ, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις οποίες πρόκειται να διεκδικήσει δεύτερη συναπτή τετραετή θητεία.

Διαβεβαιώνοντας πως «η παύση της μετανάστευσης θα βάλει τους άνεργους Αμερικανούς στις μπροστινές θέσεις της ουράς για τις θέσεις απασχόλησης όταν ξανανοίξει η Αμερική», επέμεινε πως «θα ήταν άδικο οι Αμερικανοί να αντικατασταθούν από ξένα εργατικά χέρια».

Ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας των ακινήτων κέρδισε τις εκλογές του 2016 εν μέρει χάρη στην υπόσχεσή του να μειώσει τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ και να οικοδομήσει τείχος στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό.

«Αυτή η παύση θα ισχύσει για περίοδο 60 ημερών», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως θα εξεταστεί η παράταση του μέτρου όταν θα πλησιάζει η χρονική στιγμή της λήξης της ισχύος του. Αυτή θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι αντιμέτωπη με ανεργία που φάνταζε αδιανόητη όταν ξεκινούσε η χρονιά, καθώς στους καταλόγους των ανέργων έχουν γίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες 22 εκατομμύρια νέες εγγραφές. Η δραστηριότητα παρέλυσε λόγω των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Κατά επίσημα στοιχεία, οι ΗΠΑ χορήγησαν άδειες μόνιμης παραμονής σε 557.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2019. Οι άδειες προσωρινής διαμονής και εργασίας ανήλθαν σε 462.000, μειώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τις 617.000 βίζες που είχαν χορηγηθεί το 2016.

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ο Τραμπ επέβαλε περιορισμούς στην είσοδο στη χώρα ταξιδιωτών από την Κίνα, προτού απαγορεύσει τα ταξίδια από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης στα μέσα Μαρτίου.

Το μέτρο που ανήγγειλε ο Τραμπ πυροδότησε εξαρχής έντονες αντιδράσεις, με πολιτικούς του αντιπάλους να τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την πανδημία για να προωθήσει τη σκληρή του γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο, που εκλέγεται στο Τέξας, κατήγγειλε έναν ελιγμό με «σκοπό να εκτραπεί η προσοχή από την αποτυχία του Τραμπ να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού». Μίλησε για «απόφαση αντάξια αυταρχικού καθεστώτος, που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μια κρίση ώστε να προωθήσει το αντιμεταναστευτικό πρόγραμμά του».

Ο Τζέρι Νάντλερ, άλλος βουλευτής των Δημοκρατικών, στηλίτευσε το ότι ο πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης. «Η πραγματικότητα είναι πως πολλοί μετανάστες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μας προστατεύουν: γιατροί, νοσοκόμες, οικιακές βοηθοί-νοσοκόμες, εργάτες γης, εργαζόμενοι στην εστίαση», αντέτεινε.

Το διάταγμα που ετοιμάζει ο Τραμπ αναγγέλλεται εξάλλου μια μακρά δικαστική μάχη, που θα συγκεντρώσει πολλή προσοχή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με αποφάσεις του τους τελευταίους μήνες προσέφερε σημαντικές νίκες στην κυβέρνηση του Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση. Πριν από έναν μήνα, επέτρεψε να συνεχιστεί η πολιτική που επέτρεψε την επαναπροώθηση στο Μεξικό 60.000 και πλέον αιτούντων άσυλο.

Documento Newsletter