Με ή χωρίς συμφωνία ο Τζόνσον φαίνεται ότι έπαιξε το χαρτί του για όποτε στηθούν κάλπες
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έδιναν κι έπαιρναν στο Λονδίνο μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας το βράδυ της Παρασκευής, καθώς χθες Σάββατο οι βουλευτές καλούνταν να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν ή θα γυρίσουν την πλάτη στη συμφωνία για την οποία ο Μπόρις Τζόνσον είχε εξασφαλίσει δυο μέρες πριν την έγκριση των Ευρωπαίων.
Παρότι το εγχείρημα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τον Βρετανό πρωθυπουργό, δεδομένου ότι χθες οι αριθμοί δεν ήταν με το μέρος του, αυτό που εξαρχής είχε τη μεγαλύτερη σημασία για τον ίδιο δεν ήταν να πείσει το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία του.
Το γεγονός και μόνο ότι μπόρεσε να φέρει κάτι χειροπιαστό ενώπιον των βουλευτών, των οποίων οι ελπίδες για οποιαδήποτε εναλλακτική πέραν της εξόδου χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου είχαν σχεδόν εξανεμιστεί μέχρι πρότινος, είναι σημαντικό χαρτί το οποίο θα χρησιμοποιεί επικοινωνιακά από εδώ και εμπρός.
Κύριος αποδέκτης του είναι οι μελλοντικοί ψηφοφόροι, καθώς όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, το ενδεχόμενο εκλογών είναι αρκετά πιθανό. Τόσο στην περίπτωση αποτυχίας έγκρισης της συμφωνίας του Τζόνσον, η οποία έχει δύο πιθανά σενάρια –το Brexit χωρίς συμφωνία στο τέλος του μήνα και την υποβολή αιτήματος παράτασης στην ΕΕ, όσο και στην περίπτωση αποδοχής της ο Βρετανός πρωθυπουργός πιθανότατα να θελήσει να ενισχύσει την πλειοψηφία του ζητώντας τη στήριξη του λαού.
Σίγουρα δεν πρόκειται για «πολύ καλή συμφωνία τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο», όπως προσπάθησε δημόσια να την «πουλήσει» ο ίδιος. Αλλά για έναν πρωθυπουργό ο οποίος ανέλαβε την εξουσία πριν από τρεις μήνες και για τον οποίο σχεδόν κανείς δεν περίμενε ότι θα προσφέρει μια (οποιαδήποτε) εναλλακτική στην πολυδιαφημισμένη έξοδο χωρίς συμφωνία η χθεσινή του πρόταση «αντιπροσωπεύει τουλάχιστον επί του παρόντος μια αδιαμφισβήτητη νίκη», όπως σημειώνει η γαλλική «Monde».
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που εύκολα ίσως ξεχνάει όποιος παρακολουθεί στενά τον πονοκέφαλο του Brexit είναι ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ορίσουν τη μελλοντική –εμπορική και όχι μόνο– σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, δεν έχουν καν ξεκινήσει.
Η κωλοτούμπα του Μπόρις
Μόλις ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που ο Τζόνσον διατεινόταν ότι «κανένας Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδεχτεί τελωνειακά σύνορα στην Ιρλανδική Θάλασσα», η οποία χωρίζει το νησί της Ιρλανδίας από τη Βρετανία. Με τη συμφωνία την οποία έθεσε προς ψήφιση στο κοινοβούλιο αποδέχτηκε ακριβώς αυτό. Με σκοπό την αποφυγή της επιστροφής των φυσικών συνόρων και των ελέγχων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας (Ηνωμένο Βασίλειο) και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (Ευρωπαϊκή Ένωση) και προκειμένου να πετύχει συμφωνία, ο σημερινός πρωθυπουργός συμβιβάστηκε.