Μπορεί η… πρόβλεψη του Άδωνι Γεωργιάδη πως «σε ένα με ενάμιση μήνα η πανδημία θα έχει τελειώσει και ο τουρισμός θα πάει καταπληκτικά φέτος» να προκάλεσε ποικίλα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα και θυμηδία στην πλειοψηφία των πολιτών για την αμετροέπεια του υπουργού Ανάπτυξης, όμως η αναφορά στον τουρισμό φέρνει στο προσκήνιο ένα μέρος των κυβερνητικών σχεδιασμών που δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό για τα «δύο μέτρα και σταθμά» που θα ισχύουν εντός της χώρας το προσεχές διάστημα.
Ήδη, με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, στην κοινωνία υπάρχουν πολίτες «δύο ταχυτήτων». Από τη μία, οι πολίτες άνω των 60 ετών που αντιμετωπίζουν το μέτρο της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, κατέχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού που λήγουν στους επτά μήνες από τη δεύτερη δόση. Οι υπόλοιποι, προς ώρας, κατέχουν πιστοποιητικά που λήγουν στους εννέα μήνες από τη δεύτερη δόση εμβολίου. Ωστόσο, δεδομένων των κυβερνητικών διαρροών για τα επόμενα μέτρα, αλλά και των νέων δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, οι πολίτες «δύο ταχυτήτων» ενδέχεται το προσεχές διάστημα να μοιραστούν μεταξύ των κατοίκων της χώρας και των τουριστών που θα την επισκέπτονται.
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Οικονόμου ερωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τις επικείμενες αποφάσεις της κυβέρνησης για την λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού όλων των πολιτών στους επτά μήνες, στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης «έμμεσης υποχρεωτικότητας» που εξετάζει η κυβέρνηση. Από τη μία, το ελληνικό πιστοποιητικό θα ισχύει για επτά μήνες, ενώ την ίδια ώρα, το ευρωπαϊκό που θα κατέχουν οι πολίτες της χώρας αλλά και οι τουρίστες θα ισχύει για εννέα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αποφάσεις που θα υπάρξουν τις επόμενες μέρες, υποστηρίζοντας πως «το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, ένα πιστοποιητικό που κυρίως αξιοποιείται για να ταξιδεύει ο κόσμος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επιβεβαιώνοντας ωστόσο τις εν λόγω πληροφορίες. Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε, «εάν η χώρα μας αποφασίσει να πάει προς την κατεύθυνση αυτή, που είναι προς όφελος υγειονομικά του γενικού πληθυσμού, η κατάσταση θα είναι πολύ πιο συγκεκριμένη. Θα απαιτείται η επίδειξη συγκεκριμένου πιστοποιητικού μέσα στη χώρα για να έχει ο καθένας τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμένου, έτσι όπως έχουν καθοριστεί».
Να σημειωθεί πως για το θέμα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης πως «έχει σχεδόν αποφασιστεί», ότι «στους επτά μήνες όποιος δεν έχει κάνει αναμνηστική δόση, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, να λογίζεται στη συμπεριφορά του χωρίς να έχει τα προνόμια των εμβολιασμένων». Μάλιστα, είχε δηλώσει θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις μετά την Πρωτοχρονιά.
Ωστόσο, εκείνο που δεν ξεκαθάρισε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι εάν και οι τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν εμβολιαστεί στο επτάμηνο, ή εάν κατέχοντας το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό με λήξη στους εννέα μήνες θα είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν και να κινηθούν εντός της επικράτειας. Με λίγα λόγια, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων διακρίσεων εντός της κοινωνίας, και μάλιστα μεταξύ ευρωπαίων -και όχι- μόνο πολιτών.