Κατάφεραν να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και εδώ και δυο εβδομάδες οικογένειες Ουκρανών προσφύγων ζουν στην Ελλάδα, κουβαλώντας τις μνήμες της πατρίδας τους και την αγωνία για εκείνους που άφησαν πίσω. Στην πλειονότητά τους ομογενείς, γυναίκες και παιδιά, κυρίως από την Μαριούπολη, το Σαρτανά και τις γύρω περιοχές, φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του δήμου Ζωγράφου στη Ραφήνα. Εκεί τούς συνάντησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που συζήτησε μαζί τους για το δράμα του πολέμου στην Ουκρανία και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα ως πρόσφυγες. Παράλληλα, τα στελέχη του ΚΚΕ παρέδωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Κατά την επίσκεψή της, την Πέμπτη (25.3.2022) η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον βουλευτή και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα, εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν. Μάλιστα, τα στελέχη του Περισσού διαβεβαίωσαν ότι το ΚΚΕ θα πάρει πρωτοβουλίες εντός κι εκτός βουλής, για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και «να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα, με ευθύνη της κυβέρνησης, για τη φιλοξενία των προσφύγων μέσα σε ανθρώπινες συνθήκες, την πλήρη υγειονομική κάλυψή τους, την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και συνολικά την κάλυψη όλων των αναγκών τους».
Όπως επισημαίνεται από το ΚΚΕ, οι εικοσιπέντε πρόσφυγες που διαμένουν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα περιέγραψαν «τα όσα τραγικά έζησαν από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη ρωσική εισβολή, τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώπισαν για τον ερχομό τους στην Ελλάδα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δύο σχεδόν εβδομάδες μετά την εγκατάστασή τους». Παράλληλα, οι πρόσφυγες εξέφρασαν τη μεγάλη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, για τους δικούς τους ανθρώπους, καθώς και άλλους που δεν κατάφεραν να φύγουν.
Η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες και ο Χρήστος Τσαλαπατάνης, δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που μετείχαν στην επίσκεψη συζήτησαν με τους πρόσφυγες και παρέδωσαν τα είδη που είχαν συγκεντρώσει για αυτούς. Παράλληλα, ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας μετέφερε τις θέσεις του Περισσού «για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για το πώς Ρωσία και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ “λύνουν τις διαφορές τους” για τη μοιρασιά της λείας, με θύματα τους λαούς, αλλά και για την ανάγκη απεμπλοκής της Ελλάδας από αυτή τη σύγκρουση».