Από… επιτυχία σε επιτυχία(!) οδηγείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά καθώς μετά το απόλυτο φιάσκο με το περιβόητο «Turkaegean» που ήταν γνωστό από τον Ιούλιο του 2021 όπως αποκάλυψε το documentonews.gr, προστίθεται ένα νέο «ράπισμα» για τον Κυρ. Μητσοτάκη, αυτή τη φορά από αμερικανικά «χείλη».
Δείτε επίσης: Συμφωνία ΝΑΤΟ – Τουρκίας: Βγάζει μάτι η ικανοποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού
Ειδικότερα, μετά την «ικανοποίηση» της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και τη συμφωνία της Τουρκίας με Φινλανδία και Σουηδία για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πως στηρίζουν πλήρως το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, κάτι που σίγουρα έρχεται σε αντίθεση με το γνωστό έως και… διαχρονικό κυβερνητικό αφήγημα περί «απομονωμένης» και «ανίσχυρης» Άγκυρας.
Συγκεκριμένα, η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε δημοσίως ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».
«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», ανέφερε η Wallander.
Και όλα αυτά ενώ επίκειται η συνάντηση σε επίπεδο προέδρων μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τι πήρε η Τουρκία και κυρίως πόσα από αυτά που πήρε ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της χώρα μας…
NEW on US policy on Turkish F16s: On the record from Assistant Secretary of Defense for International Security Affairs Celeste Wallander: “The US fully supports Turkey’s modernization plans for Turkey’s F-16 fleet…
— Nick Schifrin (@nickschifrin) June 29, 2022
Θέμα στο Bloomberg
Φυσικά, αυτή η εξέλιξη μόνο απαρατήρητη δεν θα μπορούσε να περάσει από τα αμερικανικά ΜΜΕ με το Bloomberg να δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: «Ο Μπάιντεν θα συζητήσει με τον Ερντογάν την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία» συνδέοντας εμμέσως την πώληση F16 με το μέχρι πρότινος τουρκικό βέτο στην ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Χαρακτηριστικά γράφει: «Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Ερντογάν την Τετάρτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής» και «Η Τουρκία νωρίτερα απέσυρε την αντίθεση στις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».
Στέλνουν στρατό στην Ευρώπη
Οι ΗΠΑ θα “ενισχύσουν την στρατιωτική τους θέση στην Ευρώπη” ώστε το NATO να μπορεί “να απαντήσει σε απειλές από όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τομείς: στο έδαφος, στον αέρα και στην θάλασσα”, δήλωσε από τη Μαδρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Στη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, “που γράφει Ιστορία”, όπως δήλωσε, ο Μπάιντεν ανήγγειλε ενισχυμένη παρουσία των Αμερικανών στρατιωτικών και δυνατοτήτων στην Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
“Έχουμε έρθει στο ραντεβού” και “αποδεικνύουμε ότι το NATO είναι πιο απαραίτητο από ποτέ”, σημείωσε επίσης ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον γενικό γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει αυτήν τη χρονιά “20.000 επιπλέον στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουμε τις γραμμές μας σε απάντηση στις επιθετικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας”.
Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι η Ουάσινγκτον θα αυξήσει από 4 σε 6 τον αριθμό των αντιτορπιλικών στην ναυτική βάση της Ρότα στην Ισπανία.
Η πρώτη παγκόσμια δύναμη θα δημιουργήσει εξάλλου στην Πολωνία “ένα μόνιμο γενικό επιτελείο του 5ου σώματος του αμερικανικού στρατού”.
“Θα διατηρήσουμε μια επιπρόσθετη ταξιαρχία” που θα απαρτίζεται από συνολικά 5.000 άτομα, η οποία θα εδρεύει στη Ρουμανία, δήλωσε επίσης ο Μπάιντεν, και θα προχωρήσουμε σε “επιπρόσθετες αναπτύξεις στις χώρες της Βαλτικής”.
“Θα στείλουμε δύο πρόσθετες μοίρες” μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Βρετανία και “θα αναπτύξουμε επιπρόσθετες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας” στη Γερμανία και την Ιταλία, πρόσθεσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν “ήθελε μια ‘φινλανδοποίηση’ της Ευρώπης”, δηλαδή μια εξέλιξη των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας προς τη θέση ουδετερότητας που είχε ιστορικά η χώρα αυτή, αλλά παίρνει αντιθέτως μια “NATOποίηση’ της Ευρώπης”, σχολίασε εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.
Η Φινλανδία, όπως και η Σουηδία, ετοιμάζονται να ενταχθούν στο NATO, μετά την άρση χθες, Τρίτη, το βράδυ του βέτο της Τουρκίας, ενώ η Ατλαντική Συμμαχία δείχνει μια σχεδόν αψεγάδιαστη ενότητα από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία.