Με δύο κινήσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας «καθάρισε την μπουγάδα» ενόψει του συνεδρίου του κόμματος τον προσεχή Φεβρουάριο αλλά και της πιθανότητας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να τραβήξει την προσεχή άνοιξη το χαρτί των πρόωρων εκλογών.
Η αλήθεια είναι ότι λίγο με τα «φάλτσα» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (που αγαπούν να μεγεθύνουν τα ΜΜΕ για τους γνωστούς λόγους), λίγο με τους ανεβασμένους τόνους του εσωκομματικού διαλόγου (ακόμη και με ευθείες βολές προς την ηγεσία), λίγο με το blame game μεταξύ των τάσεων που πυροδοτεί το επικείμενο συνέδριο αλλά και με τα δημοσκοπικά ευρήματα (ειδικά μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ) μπήκαν δύσκολα στον Αλ. Τσίπρα.
Για όλα τα παραπάνω κρίθηκε επιβεβλημένο τόσο το κόμμα όσο και η ηγεσία του «να φτιάξουν κλίμα», όπως λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, παράγοντας πολιτική ατζέντα και στέλνοντας αμφίπλευρα μηνύματα.
Ατυπο μορατόριουμ
Η διαγραφή Κουρουμπλή από την κοινοβουλευτική ομάδα ήταν η πρώτη κίνηση η οποία έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος και της ΚΟ ότι δεν θα γίνει ανεκτή από εδώ και στο εξής η αμφισβήτηση της κεντρικής γραμμής και των εντολών – οδηγιών που δίνονται από τα κεντρικά.
Επί της ουσίας με τη διαγραφή Κουρουμπλή ο Αλ. Τσίπρας επέβαλε ένα άτυπο μορατόριουμ στο κόμμα για ένα διάστημα που μένει να φανεί πόσο θα είναι και που οι πάντες ελπίζουν να τηρηθεί μέχρι το συνέδριο ή μέχρι τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.
Γιατί εκλογές τώρα
Η επόμενη και πιο ηχηρή κίνηση ήταν το αίτημα για παραίτηση Μητσοτάκη και άμεση διενέργεια εκλογών. Ενα αίτημα που έκλεισε στόματα αφού εδώ και καιρό τόσο ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας όσο και τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος βρίσκονταν αντιμέτωπα με το επιχείρημα «αφού είναι τόσο χάλια τα πράγματα στη χώρα γιατί δεν ζητάτε εκλογές;».
Το timing ήταν το κατάλληλο. Η έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα, που έσκασε σαν βόμβα στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία μερικές εβδομάδες μετά την πρωθυπουργική αναφορά στη Βουλή ότι δεν υπάρχουν μελέτες που επιβεβαιώνουν πως η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ έχει αυξημένη θνησιμότητα σε σχέση με τη νοσηλεία εντός ΜΕΘ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ενα ποτήρι γεμάτο με το κρασάρισμα του ΕΣΥ, με σταθερά πάνω από 150 συνανθρώπους μας να περιμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ να βρεθεί μια κλίνη στη ΜΕΘ και περί τους 100 θανάτους την ημέρα από Covid-19, τα οποία έκαναν τους συνεργάτες και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτηθούν «αν όχι τώρα, πότε;».
Το κόμμα είναι εδώ
Η αλήθεια είναι ότι στο τραπέζι του Αλ. Τσίπρα «έπεσε» και το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής ή πρότασης δυσπιστίας, αλλά γρήγορα αποφασίστηκε ότι δεν προχωράς σε αυτή την κίνηση όταν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αμφισβητείται εκ των έσω και δεν δίνεις τη δυνατότητα σε έναν στριμωγμένο πρωθυπουργό να διαφύγει μέσω της ανανέωσης της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα, αφού θα ακολουθούσε και η ψηφοφορία του προϋπολογισμού που ενέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης.
Πέρα φυσικά από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε τη δυνατότητα για ένα εξάμηνο να καταθέσει ανάλογη πρόταση – και με το στέλεχος Ομικρον και την ανυπαρξία μέτρων ουδείς γνωρίζει τι θα επακολουθήσει.
Ετσι ή κάπως έτσι ήρθε το αίτημα για παραίτηση του Κυρ. Μητσοτάκη και διενέργεια εκλογών. Αίτημα για το οποίο δεν σήκωσε το γάντι ο πρωθυπουργός και αυτό κάτι λέει, σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκλεισε το θέμα με ΚΙΝΑΛ
Την Τρίτη που μας πέρασε στη συνέντευξή του στο Star ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε προτού καλά καλά ανοίξει και το θέμα της νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ.
«Δεν βλέπω τις άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις του κέντρου, της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς ως πολιτικούς αντιπάλους. Δεν τις βλέπω ανταγωνιστικά. Ο μοναδικός πολιτικός αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και δέκα χρόνια είναι ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας, είναι η Δεξιά και είναι ο κ. Μητσοτάκης ο βασικός μου ανταγωνιστής» είπε και έβαλε δύσκολα και στον Νίκο Ανδρουλάκη σε περίπτωση που ο τελευταίος βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα ως βασικούς του αντιπάλους ή τον ωθούν προς τα εκεί τα συστημικά ΜΜΕ και τα οικονομικά συμφέροντα στην ιδιοκτησία τους.
Και για να μην έχει ουδείς καμία αμφιβολία, περιέγραψε και τον στόχο στις επόμενες εκλογές: «Η βασική προϋπόθεση για να έχουμε πολιτική αλλαγή, κάτι το οποίο κατά την άποψή μου αποτελεί πλέον πεποίθηση και επιθυμία της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας έτσι όπως έχουν πάει τα πράγματα τόσο στην οικονομία όσο και στην πανδημία» είπε, «μάλλον θα έλεγα είναι δύο οι προϋποθέσεις:
Η πρώτη προϋπόθεση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Και η δεύτερη προϋπόθεση είναι τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να αθροίζουν ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από τα ποσοστά που αθροίζει η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Βελόπουλος, τα κόμματα της Δεξιάς».
Με την αναφορά αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησε από τη μια πλευρά του πολιτικού τόξου το κόμμα του, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 και από την άλλη τη ΝΔ και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.