Αλλαγή σελίδας στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Αλλαγή σελίδας στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Φωτογραφία αρχείου

Έχοντας περάσει εδώ και πολλά χρόνια την περίοδο της μεταπολίτευσης, έχοντας ζήσει μια δεκαετία επικράτησης των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν το «γονάτισμα» της χώρας οικονομικά και κοινωνικά μέσω της εσωτερικής υποτίμησης και απορρύθμισης σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, βιώνουμε σήμερα το νέο κύμα της νεοφιλελεύθερης επέλασης, με ισοπεδωτικές πολιτικές απαλλοτρίωσης των εναπομεινασών κατακτήσεων προηγούμενων δεκαετιών. Μια διαδρομή ολοκληρώνεται. Ενας νέος κύκλος πολιτικής δράσης ανοίγεται μπροστά μας.

Η πληθυντική Αριστερά, με κύριο χαρακτηριστικό την πολυσυλλεκτικότητα που τη διακρίνει και τη χαρακτηρίζει, είναι ο νέος πρωταγωνιστής. Με προσήλωση στις προοδευτικές ιδέες του 21ου αιώνα, μπολιασμένη από ριζοσπαστικές αλλαγές και τομές που απαρτίζουν ένα συνεκτικό πρόγραμμα προτεραιοτήτων, θεσμικών αλλαγών, τομών και ρήξεων, με την κοινωνία σύμμαχο και συμμέτοχο, ανοίγει τον δρόμο της πραγματικής κοινωνικής αλλαγής με δικαιοσύνη και άμβλυνση των ανισοτήτων.

Σήμερα χρειαζόμαστε μια Αριστερά που δεν αναφέρεται μόνο προληπτικά στους κινδύνους, στην περιγραφή της δυστοπίας που οδηγούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και γενικώς στα επίδικα που αναδεικνύονται. Θέλουμε και επιδιώκουμε την Αριστερά που μπορεί να δώσει αξιόπιστες λύσεις, τις οποίες έχουμε ανάγκη ως κοινωνία, να περιγράφει την προοπτική των ιδεών μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες μεταβαλλόμενες συνθήκες και το καινούργιο πολύμορφο κοινωνικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται, ο πολιτικός φορέας οφείλει να βρίσκεται πάντα σε διαλεκτική σχέση με τις τάξεις, τα στρώματα και τα νέα πολιτικά ρεύματα της εποχής μας.

Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, από τότε που ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση, βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο, ένα μεταβατικό στάδιο όσον αφορά την κομματική και πολιτική μας λειτουργία: το μοντέλο για τις σχέσεις κοινωνίας – κόμματος και κυβέρνησης – κράτους είναι παρωχημένο και εκφράζει την εργαλειακή αντίληψη περί πολιτικής, που σήμερα είναι ανεδαφική – αναποτελεσματική – ξεπερασμένη.

Το κόμμα και εν γένει τα κόμματα χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούν ως πολιτικές δομές ή μορφές ένταξης, έκφρασης και εκπροσώπησης των κοινωνικών δυνάμεων στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει μπροστά του μια ιστορική στιγμή να αυτοπροσδιοριστεί ως κομματική πρωτοπορία σε μια κοινωνία η οποία βγαίνει τραυματισμένη μέσα από δύο απανωτές κρίσεις: τη δημοσιονομική και την πανδημική.

Με αφετηρία τη διακήρυξη του Σεπτεμβρίου του 2019 για την Προοδευτική Συμμαχία, με την αποφασιστική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα αλλά και τις τελευταίες προτάσεις του ιδίου, συνειδητοποιούμε την επιτακτική ανάγκη να αναδυθεί και να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία της επόμενης μέρας στις νέες συνθήκες της εποχής μας, αποφεύγοντας τις αλά καρτ επιλογές.

Με προτάσεις ανατρεπτικές και ρηξικέλευθες, που σηματοδοτούν την αλλαγή υποδείγματος στη σχέση μέλους – ηγεσίας. Με καταλύτη τη συμμετοχή των μελών σε καίριες αποφάσεις και ζητήματα, δηλαδή με υπολογίσιμο λόγο και θέση, όχι μόνο βαθαίνει αλλά και ουσιαστικοποιείται η δημοκρατική διαδικασία στο κόμμα, ξορκίζοντας τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό άλλων εποχών.

Το νέο καταστατικό δεν πρέπει να είναι άθροισμα προκρούστειων κανόνων και δογματικών παραδοχών ούτε να εμφορείται από λογικές δημιουργικής ασάφειας και αμφίσημων τοποθετήσεων.

Αλλά σε πνεύμα πρόνοιας, προβλέψεων, δεσμεύσεων και προτροπών να αποτελεί προωθητική δύναμη, να ανοίγει δρόμους στην αμφίδρομη σχέση κόμματος – κοινωνίας.

Ενα κόμμα που είναι φύσει και θέσει πολυσυλλεκτικό πώς αλλιώς θα έδινε το έναυσμα αφενός για μια γνήσια εκπροσώπηση των ιδεών και πλήρωση των αναγκών των πολιτών ανάλογα με την κοινωνική τους θέση και αφετέρου για την αντιμετώπιση καίριων ζητήματα της κοινωνίας που τους αφορούν;

Οι πολίτες σήμερα απαιτούν η γνώμη τους να υπολογίζεται και να μετράει. Ετσι κερδίζεται η πολιτική εμπιστοσύνη.

Χωρίς αναθέσεις στους εκάστοτε «ειδήμονες» και «επαΐοντες», χωρίς κοφτές και προκρούστειες λογικές, χωρίς ελιτισμούς και «αριστοκρατικές» τοποθετήσεις.

Η κοινωνία, οι πολίτες και ο λαός διεκδικούν από τον πολιτικό φορέα που τους εκπροσωπεί περισσότερη διαφάνεια, αξιοπιστία, ορθολογισμό, πολιτικός ήθος, αλλά προπάντων ο κάθε πολίτης επιδιώκει να δει τον εαυτό του στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με τις προτάσεις και τις δεσμεύσεις μας στη νέα προοδευτική διακυβέρνηση, προσηλωμένη στις αξίες και τις αρχές που εμφορείται η Αριστερά του 21ου αιώνα.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης είναι πρώην τραπεζικός, μέλος ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανατολικής Αττικής

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter