Γυρνώντας τους δείκτες του ρολογιού μια ώρα μπροστά την άνοιξη και μία ώρα πίσω το φθινόπωρο θεωρείται ευρέως ότι χάνεται ή κερδίζεται αντίστοιχα μία ώρα ύπνου. Ωστόσο, σε νέα μελέτη επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εκμεταλλεύονται (ή δεν μπορούν) να επωφεληθούν από την επιπλέον ώρα ύπνου το φθινόπωρο.
Αυτό γιατί υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν τον ύπνο τους για περίπου μια εβδομάδα μετά την αλλαγή ώρας, καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Προηγούμενες μελέτες βασίστηκαν σε εθελοντές που μίλησαν για τις δικές τους συνήθειες ύπνου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι ακριβές, επειδή πολλοί μπορεί να μην υπολογίζουν σωστά πόση ώρα κοιμήθηκαν. Η νέα έρευνα ξεπέρασε αυτό το εμπόδιο, χρησιμοποιώντας συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας για την καταγραφή του ύπνου των ανθρώπων κατά τη διάρκεια των αλλαγών της ώρας. Μέχρι πρότινος, οι ερευνητές ήταν σε θέση να κάνουν αυτές τις μετρήσεις μόνο σε μικρό αριθμό ανθρώπων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Conversation, διερευνήθηκαν οι επιπτώσεις των αλλαγών της ώρας στην αντικειμενικά μετρημένη διάρκεια ύπνου σε μεγάλο αριθμό ατόμων που είναι εγγεγραμμένοι στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια ερευνητική βάση δεδομένων με πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής και την υγεία για μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες με επικεφαλής τη Μέλανι ντε Λαντζ, επιδημιλόγο στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ανέλυσαν δεδομένα ύπνου από 11.800 άτομα που φορούσαν συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας για μία ή περισσότερες ημέρες κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που περιβάλλουν τις αλλαγές ώρες την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Διαπιστώθηκε ότι κοιμόντουσαν λίγο παραπάνω από μισή ώρα περισσότερο την Κυριακή του φθινοπώρου από τις άλλες Κυριακές κοντά στη μέρα αυτή. Ωστόσο, κοιμόντουσαν για περίπου μία ώρα λιγότερο την Κυριακή της άνοιξης.
Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι κοιμόντουσαν επτά λεπτά περισσότερο την εβδομάδα μετά την αλλαγή ώρας της άνοιξης και τρία λεπτά περισσότερο μετά την αλλαγή ώρας του φθινοπώρου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι επιπτώσεις των αλλαγών του ρολογιού στη διάρκεια του ύπνου είναι πιο βραχύβιες από ό,τι έχει αναφερθεί σε προηγούμενες μελέτες. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι αυτό το μοτίβο δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες, οι οποίες συχνά κοιμόντουσαν λιγότερο τις καθημερινές μετά την αλλαγή ώρας. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα αϋπνίας και δυσκολίες ύπνου και αυτά τα προβλήματα επιδεινώνονται από τις αλλαγές του ρολογιού. Οι γυναίκες πιστεύεται ότι αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα ύπνου από τους άνδρες για διάφορους λόγους, όπως ορμονικές διακυμάνσεις, κοινωνικούς παράγοντες και υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους.
Διαπιστώθηκε επίσης, ότι το φθινόπωρο, οι ηλικιωμένοι και οι συνταξιούχοι κοιμόντουσαν λιγότερο τις καθημερινές μετά την αλλαγή ώρας σε σχέση με πριν. Οι ηλικιωμένοι φέρονται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις διαταράξεις του ύπνου τους λόγω των αλλαγών ώρας, επειδή ο ύπνος γίνεται ελαφρύτερος και κατακερματισμένος όσο μεγαλώνει κανείς.
Γιατί έχει σημασία η έρευνα
Αν και βραχύβια, η απώλεια ύπνου που παρατηρήθηκε κατά την αλλαγή της ώρας την άνοιξη έχει συνέπειες για την υγεία, καθώς ακόμα και μόνο μια νύχτα κακού ύπνου μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχική και την σωματική υγεία.
Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι ίδιες οι αλλαγές ώρας έχουν συνδεθεί με αύξηση των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών, των τροχαίων ατυχημάτων και της κατάθλιψης. Ο ύπνος παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, καθώς και στη διατήρηση της συναισθηματικής ρύθμισης.
Η ανησυχία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των αλλαγών ώρας έχει ωθήσει τους επιστήμονες να ζητήσουν την κατάργησή τους, με αποτέλεσμα ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών να σχεδιάζουν να το πράξουν.
Διαβάστε επίσης:
Οργή Ζελένσκι κατά του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες – Αρνήθηκε να συναντηθούν
Οι Ευρωπαίοι άνοιξαν την πόρτα για πώληση Eurofighter στον Ερντογάν;
«Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει» προειδοποίησε ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan
«Πυρά» Ερντογάν κατά ΗΠΑ μετά την επίθεση του PKK – Τι ζητά από τον Πούτιν
Γάζα: «Παράθυρο» για έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω Κατάρ – «Ναι» σε ανακωχή υπό όρους από τη Χαμάς
Έκθεση βόμβα: Ο Μασκ βρίσκεται σε μυστική επαφή με τον Πούτιν από το 2022