Αλλαγή έδρας Τιτάν – Τα ντεσού μιας απόφασης

Αλλαγή έδρας Τιτάν  – Τα ντεσού μιας απόφασης

Στα 2 – 3 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φόροι που αποδίδει η Τιτάν κάθε χρόνο στο Ελληνικό Δημόσιο, ξέχωρα από τις ασφαλιστικές εισφορές, υποστηρίζουν πηγές από τον όμιλο μετά την απόφαση για αλλαγή έδρας, στο Βέλγιο.

Στα δε ενοποιημένα αποτελέσματα μέχρι τώρα του ομίλου Τιτάν, τα έσοδα που έρχονταν από τη δραστηριότητα των θυγατρικών στο εξωτερικό αφαιρείτο ο φόρος της κάθε χώρας όπου ο όμιλος είχε παρουσία. Αν το 10% του συνολικού τζίρου αφορά στην Ελλάδα, το 90% πραγματοποιείται στο εξωτερικό.

Το management της νέας εταιρείας που δημιουργήθηκε, της Titan Cement International θα ασκείται στην Κύπρο, διότι, όπως αναφέρουν στελέχη της τσιμεντοβιομηχανίας, είναι Ελληνόφωνη χώρα και ταυτόχρονα αποτελεί διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. Και όταν λέμε management, εννοούμε την σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ή την ετήσια και τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων προκειμένου να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον.

Η είσοδος σε τρία χρηματιστήρια, στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, όπου γίνονται συναλλαγές μέσω Euronext και στην Αθήνα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών (σ.σ. η χώρα «καταγωγής»), καθιστά τον όμιλο και την Ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, διεθνώς προβεβλημένο παίκτη, με σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς την άντληση κεφαλαίων ή ως προς το ενδεχόμενο αλλαγής στη μετοχική του σύνθεση. Στο ενδεχόμενο που ο Τιτάν με τη νέα εταιρική του υπόσταση προβεί σε αύξηση κεφαλαίου, είναι περισσότερο γόνιμο το έδαφος στο διεθνές χρηματιστηριακό σύστημα, εκεί δηλαδή που υπάγεται το Euronext, σε σχέση με το Χρηματιστήριο Αθηνών που καθημερινά πραγματοποιεί αστείους τζίρους της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση του χρηματιστηριακού θεσμού και η βελτίωση του προφίλ του στην Ελλάδα, είναι άλλη συζήτηση…

Διαβάστε επίσης: Αλλάζει φορολογική έδρα ο όμιλος Τιτάν και πάει Βέλγιο

Η επιλογή της έδρας όμως, το Βέλγιο, που πάνω – κάτω έχει τους ίδιους φορολογικούς συντελεστές με την Ελλάδα, με τον εταιρικό συντελεστή περίπου στο 30% με στόχο την μείωσή του στο 25% μέχρι το 2020 (σ.σ. πάνω – κάτω τα ίδια έχει ανακοινώσει και η κυβέρνηση), προφανώς καταρρίπτει τον μύθο ότι η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία άλλαξε έδρα για να αποφύγει τους φόρους. Το μόνο που ισχύει είναι ότι οι Βέλγοι δεν φορολογούν τα μερίσματα. 

Όπως επίσης και η πρόσβαση στο διεθνές τραπεζικό σύστημα γίνεται σχεδόν με ίδιους όρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου, τα δάνεια του ομίλου Τιτάν διαμορφώνονται στα 750 εκατ. Ευρώ και το επιτόκιο των ομολόγων του στο 2,75%, ενώ οι εκδόσεις ομολογιακών στην Ευρώπη γίνονται με επιτόκια μέχρι 3%.

Αν μη τι άλλο πάντως, δημιουργεί ερωτηματικά ο λόγος της αλλαγής έδρας με σκοπό την διεθνή αναγνώριση του ομίλου και προφανώς την πρόσβαση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όταν μέλος του Δ.Σ. της Τιτάν, ο κ. Ευθ. Βιδάλης, συμμετέχει ταυτόχρονα και το Δ.Σ. της Alpha Bank, θέση την οποία κατείχε παλαιότερα βασικός μέτοχος της Τιτάν και μέλος της οικογένειας Κανελλόπουλου εκ των ιδιοκητών της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας.

Κατά τα άλλα, οι μόνοι κερδισμένοι από την ιστορική απόφαση της Τιτάν, έπειτα από 116 χρόνια αδιάληπτης παρουσίας στην Ελλάδα, είναι οι κάτοχοι των προνομιούχων μετοχών που από τα 16 ευρώ είδαν τις κοινές μετοχές που θα πάρουν στα χέρια τους να έχουν αξία 20,5 ευρώ…

Documento Newsletter