Πλούσια σε χαρακτηρισμούς (κατά του Documento), φτωχή σε απαντήσεις είναι η δήλωση του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας σχετικά με το ασυμβίβαστο που προκύπτει με τη συμμετοχή του στην Προανακριτική Επιτροπή.
Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ μέσω της δήλωσής του αποδεικνύει τρία πράγματα: το ήθος του, το πόσο σέβεται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την αδυναμία του να απαντήσει επί της ουσίας. To Documento δεν χρέωσε στον κ. Παπαθεοδώρου λόγο εξαίρεσής του από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής εξαιτίας της συμμετοχής του σε συνέδριο της Novartis. Του χρέωσε όμως ότι καθηγητές του Πανεπιστημίου στο οποίο διατελούσε πρύτανης και προσωπικοί του φίλοι είχαν οικονομικές συναλλαγές και προέβαιναν σε εξυπηρετήσεις της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα και με τα έγγραφα του FBI που ερευνά το σκάνδαλο Novartis. Ανάμεσά σε αυτούς, οι ακαδημαϊκοί Κυριάκος Σουλιώτης και Μαρία Γείτονα, με το σπίτι της τελευταίας να δέχεται επισκέψεις από τις Αρχές προκειμένου να διεξαχθούν οι σχετικές έρευνες.
Ο κ. Παπαθεοδώρου, λοιπόν, οφείλει τουλάχιστον να αυτοεξαιρεθεί από την προανακριτική γιατί πώς θα μπορούσε αντικειμενικά κάποιος να κρίνει τους οικείους του σε μια τέτοια ποινική διαδικασία. Οφείλει επίσης, εφόσον προτιμά να μην απάντα για το θέμα, να μην παραπλανά, καθώς όσα λέει για το συνέδριο και τη συμμετοχή του σε αυτό δεν αποτελούν μετάφραση ή μεροληπτική ανάγνωση του Documento, αλλά προκύπτουν από επίσημο Δελτίο Τύπου σύμφωνα με το οποίο τον Ιούλιο του 2012 απευθύνει χαιρετισμό με την ιδιότητα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αναφέρει:
«Από την πολιτική και δημοσιογραφική παρακμή η Documento φαίνεται ότι καθοδηγεί το Προεδρείο της Βουλής με επιστολές σχετικά με ψευδείς «δήθεν» αποκαλύψεις. Οι σκευωροί δεν είναι μόνο βρώμικοι αλλά και απρόσεχτοι. Όταν γράφουν στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοσή του ότι παρέστην σε «συνέδριο» χορηγούμενο από την Novartis με την ιδιότητά μου ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «ξέχασαν» να διασταυρώσουν ότι, κατά την ημερομηνία που ανέφεραν, είχα παραιτηθεί από Πρύτανης γιατί από τις 21/6/2012 ήμουν Υφυπουργός Παιδείας και έτσι δεν συμμετείχα σε κανένα συνέδριο. Ακόμα και αν δεν ήμουν όμως, βεβαίως θα έκανα χαιρετισμό σε συνέδριο του Πανεπιστημίου μου. Η συμμετοχή μου στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου αλλά και στο δημόσιο βίο δεν έγινε ποτέ με το φόβο των όποιων μελλοντικών «αποκαλύψεων», γιατί απλά είμαι σίγουρος για τα πεπραγμένα μου ως πανεπιστημιακός και πολιτικός.
Όσο για τους αστείους υπαινιγμούς περί «ασυμβιβάστου και σοβαρών προβλημάτων νομικής και ηθικής τάξης» που ψελλίζουν στην επιστολή τους, σκέφτομαι ότι μάλλον έχουν θορυβηθεί από την παρουσία μου στην Ολομέλεια και στην Επιτροπή και καταφεύγουν με τέτοια εμμονή στη λάσπη. Στην προανακριτική θα είμαι παρών για να αποκαλύψω αυτούς που στήνουν υποθέσεις και να καταγγείλω τους σερβιτόρους της λάσπης. Και βέβαια, δεν αναγνωρίζω κανένα ασυμβίβαστο σχετικά με τη συμμετοχή μου στην Επιτροπή. Αντίθετα, τέτοιου είδους συκοφαντίες και ψευδείς δήθεν ειδήσεις ενεργοποιούν ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις μου για να βγει όλη η αλήθεια στο φως. Για την ιστορία, η επιστολή και το περιεχόμενό της απορρίφθηκαν ομόφωνα από την Επιτροπή.
Για τη συμμετοχή μου, δε, σε εκδηλώσεις και σε συνέδρια ή για τις σχέσεις μου με συναδέλφους μου, δεν θα δώσω λογαριασμό στον κ. Βαξεβάνη. Το λυπηρό για τη χώρα είναι ότι, όπως φαίνεται, σε αυτόν δίνουν λογαριασμό πολλοί άλλοι».