Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε για κόφτη, απολύσεις και συντάξεις

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε για κόφτη, απολύσεις και συντάξεις

Χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις συντάξεις, τις απολύσεις, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, τον κόφτη καθώς και την περικοπή των κοινωνικών δαπανών πορεύεται επικοινωνιακά ο Κυρ. Μητσοτάκης. 

Η δέσμευσή του μόνο για μέτρα που είναι ευνοϊκά για ένα τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου και όχι την κοινωνία έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια και εντός του κόμματος.

«Κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα» κρατά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις τοποθετήσεις του σε μια σειρά ζητημάτων, πολλά εκ των οποίων η ίδια η ΝΔ συναρτά με τη βιωσιμότητα ή την «επανεκκίνηση της χώρας» σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Για τα κλειστά χαρτιά και τις στρογγυλεμένες θέσεις του σε διάφορα επίμαχα ζητήματα δέχεται κριτική ακόμη και μέσα από τη ΝΔ.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η ΝΔ αρνείται να απαντήσει αξιόπιστα τι θα κάνει σε μια σειρά ζητημάτων επί των οποίων «ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει μεν τις δεσμεύσεις, αλλά δεν νομοθετεί». Οι κόφτες, οι συντάξεις και οι μισθοί είναι τα «θέματα του σήμερα και του αύριο» στα οποία το κόμμα δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Εκτός του ότι η ΝΔ «δεν έχει τοποθετηθεί για το εάν μετά το 2018 θα δεχτεί ή όχι τους κόφτες», δεν έχει αποσαφηνίσει κιόλας τι θα κόψει στην περίπτωση που δεν έχουμε πιάσει τους στόχους. Πολλώ δε μάλλον όταν ο κ. Μητσοτάκης «έχει δηλώσει ότι το πλεόνασμα 3,5% δεν βγαίνει και ότι πρέπει να πάμε στο 2%. Ποιες ανελαστικές δαπάνες είναι ακόμη ζωντανές;» διερωτάται στέλεχος του κόμματος με μακρά θητεία και εμπειρία δημοσιονομικής πολιτικής. Και παρατηρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να προσέξει… «να μη γίνει ο κόφτης και ρήτρα της δικής του πολιτικής αξιοπιστίας ή μη». Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Μαΐου 2016 ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής είχε δηλώσει ότι ο κόφτης είναι η ρήτρα της προσωπικής του αναξιοπιστίας.

Επιπλέον, τονίζεται πως δεν έχει δοθεί πειστική απάντηση στο ερώτημα πώς θα καλυφθεί το κενό που θα προκύψει από τις φοροαπαλλαγές στις οποίες η ΝΔ δηλώνει ότι θα προχωρήσει «αποφασιστικά, ακόμη και εάν οι δανειστές έχουν διαφορετική εκτίμηση», όπως λένε από την Πειραιώς, με δεδομένο ότι οι συνθήκες απαιτούν ταυτόχρονη κάλυψη του πλεονάσματος. «Μόνο η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% συνιστά μείωση των εσόδων κατά 700 εκατ.» παρατηρούν για να δείξουν τα μεγέθη…

Οι συντάξεις και τα προνοιακά είναι ένα επιπλέον θέμα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει να θίξει επί εξειδικεύσεων, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με το πώς θα «μεταχειριστεί τις χαμηλές συντάξεις και ποια προνοιακά επιδόματα θα υποστηρίξει ή δεν θα υποστηρίξει», προφανώς στη λογική «να μη σπάσουν πολλά αυγά». Πάντως από την Πειραιώς λέγεται ότι άμεσα θα δοθεί στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου του κόμματος για τα συνταξιοδοτικά.

Για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ο κ. Μητσοτάκης έχει μεν δηλώσει ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης», ούτε με τη μορφή της κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, πλην όμως έχει θέσει στο τραπέζι και το ζήτημα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου (ραδιοφωνική συνέντευξη στον Σκάι, 6-6-2016). Για το ζήτημα της επαναφοράς συλλογικών συμβάσεων «η χώρα δεσμεύεται από τα μνημόνια». Εκτιμάται, ωστόσο, ότι ενδεχομένως οι «δανειστές να δώσουν συλλογικές συμβάσεις», αλλά το θέμα είναι «τι θα πάρουν; Απελευθέρωση των απολύσεων; Διεύρυνση των απολύσεων;»…

Από την άλλη, μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τονίζει «μέρα παρά μέρα», με επίσημη αφετηρία τις τοποθετήσεις του στη ΔΕΘ, ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ωστόσο και πάλι το θέμα λέγεται ότι «καίει» το κόμμα. Οι… γενέθλιες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη (στην τηλεόραση του Alpha) για τους συμβασιούχους και η δέσμευση ότι θα επανεξεταστούν οι νομιμοποιήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ συνάντησαν αντιδράσεις ακόμη και μέσα στη ΝΔ, κυρίως από τους εκπροσώπους της λαϊκής Δεξιάς, οι οποίοι χωρίς χρονοτριβή του απέδωσαν ότι «ανοίγει πάλι μέτωπα» και ότι αυτές οι τοποθετήσεις είναι «άκαιρες εν έτει 2017, με την ανεργία στα ύψη». Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και ξεκινώντας από το θέσφατο της μη απόλυσης των δημόσιων υπαλλήλων, ο Κυρ. Μητσοτάκης αφήνει πολλά ερωτήματα για την τύχη τους. Δεν έχει απαντηθεί με σαφήνεια, για παράδειγμα, ποιες θα είναι οι προοπτικές των δημόσιων υπαλλήλων που θα αξιολογηθούν μη επαρκείς αλλά και πώς θα γίνει ο εξορθολογισμός της κατανομής του προσωπικού.

Αόριστες τοποθετήσεις για τις επενδύσεις

Από την άλλη, ενστάσεις εγείρουν και οι τοποθετήσεις της ΝΔ για το «συμμάζεμα» του δημοσίου και τη μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά κυρίως κρίνονται «αρκετά αόριστες» οι τοποθετήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων. Ακόμη και στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος επισημαίνουν ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης «εκλέχτηκε ως τεχνοκράτης, δεν μιλάει με συγκεκριμένα στοιχεία και νούμερα». «Αυτό οφείλεις να το κάνεις όταν εξαγγέλλεις ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων, ύψους 100 δισ., σε ορίζοντα πενταετίας» (δηλώσεις στη ΔΕΘ) σημειώνουν. Πρέπει να πεις συγκεκριμένα «ποια φορολογικά κίνητρα θα δώσεις, ποιο είναι το συνολικό πλέγμα των φοροαπαλλαγών που θα υποστηρίξεις και ποια είναι τα ισοδύναμα που θα προωθήσεις» παρατηρούν ή προκαλούν… Στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά δεν αντέταξε κάτι σε αυτό τον αντίλογο που έχει αναπτυχθεί και μέσα στο κόμμα του. «Πρώτο ζητούμενο σήμερα είναι πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις. Πώς θα απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, πώς θα φέρουμε ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα» περιορίστηκε να δηλώσει. Σε κάθε περίπτωση, οι σκεπτικιστές του κόμματος δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι απαραίτητο για να καλλιεργηθεί κλίμα επενδύσεων είναι να υπάρχει σταθερό φορολογικό περιβάλλον, το οποίο εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υπάρχει.

Documento Newsletter