Παραπλανούν συνειδητά. Κατέχουν θέσεις ευθύνης και μέσα από αυτές διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα επιχειρώντας να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία. Ενα τελευταίο παράδειγμα ο γνωστός και μη εξαιρετέος από τις ευθύνες για την κατάρρευση της χώρας το 2010 Γιάννης Στουρνάρας! Πλέον από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), έχοντας τα γαλόνια ενός εκ των καταστροφέων της πραγματικής οικονομίας ως συμβούλου των Κώστα Σημίτη και Γιάννου Παπαντωνίου και θεσμικού παράγοντα ήδη από το 1986.
Στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε, ως όφειλε, την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία με αναφορά στο έτος 2024. Στον πρόλογο δεν διστάζει να εκθειάσει την ασκούμενη οικονομική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη με φράσεις όπως «ισχυρή ανθεκτικότητα και θετικές επιδόσεις» και «εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Δεν δίστασε να μιλήσει για «βελτίωση των συνθηκών εργασίας», όταν το 2018 είχαν απολέσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους 46 εργαζόμενοι, ενώ το 2024 φτάσαμε στους 146 και ήδη το 2025 μετράμε πέντε δεκάδες θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα.
Για τον Γ. Στουρνάρα «η αύξηση της απασχόλησης επιταχύνθηκε και η ανεργία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαπέντε ετών». Καθίσταται προφανές ότι λαμβάνει υπόψη του μόνο τα «μαγειρέματα» της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία υποεκτιμά το σύνολο των ανέργων ώστε να προσδώσει αέρα επιτυχίας στο κυβερνητικό αφήγημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία ανακοίνωση για τον Φεβρουάριο του 2025 η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά ότι οι άνεργοι ανέρχονται σε 404.581, όταν η ΔΥΠΑ έχει 981.374 καταχωρημένους ανέργους (εγγεγραμμένη ανεργία) για τον ίδιο μήνα! Ο Γ. Στουρνάρας όμως ουδέν αναγράφει στην έκθεσή του γι’ αυτό το στατιστικό παράδοξο.
Τα ψεύδη για το χρέος
Σε μια άλλη αποστροφή του προλόγου του δεν διστάζει να ψευδολογήσει ασύστολα αναγράφοντας επί λέξει: «Το δημόσιο χρέος συνέχισε να αποκλιμακώνεται με ταχείς ρυθμούς…». Το αληθές βέβαια απέχει παρασάγγας από τις ψευδείς αναγραφές του Γ. Στουρνάρα. Αυτό που έχει μειωθεί είναι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.
Μπορεί άραγε ο Γ. Στουρνάρας να μας εξηγήσει πώς είναι δυνατόν το δημόσιο χρέος κεντρικής διοίκησης (χωρίς repos και έντοκα γραμμάτια) να παρελήφθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα 356 δισ. ευρώ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους – ΟΔΔΗΧ, Ιούνιος 2019) και στο τέλος του 2024 να ανέρχεται στα 403,81 δισ. ευρώ και αυτό να συνιστά ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους; Με μία απλή αριθμητική πράξη που μπορεί να κάνει μαθητής της Β΄ δημοτικού προκύπτει σε απόλυτους αριθμούς αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 47,81 δισ. ευρώ. Ακόμη όμως κι αν πάρουμε το χρέος Γενικής Κυβέρνησης (δεν περιλαμβάνεται ο εσωτερικός δανεισμός), πάλι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ προκύπτει σε απόλυτους αριθμούς αύξηση του χρέους. Συγκεκριμένα το χρέος Γενικής Κυβέρνησης ανερχόταν το 2021 σε 364,141 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2024 ο ΟΔΔΗΧ το μέτρησε στα 365,494 δισ. ευρώ.
Το ερώτημα που τίθεται με βάση τα παραπάνω είναι αν ο διοικητής της ΤτΕ γνωρίζει αριθμητική. Αν γνωρίζει την απλή πράξη της αφαίρεσης, τότε καθίσταται προφανές πως όταν μιλά για ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους ενώ αυτό αυξάνεται, τότε σκόπιμα ψευδολογεί.
Η μάχη με τον εαυτό του
Μπορεί οι διθύραμβοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2024 να περισσεύουν στον πρόλογο του Γ. Στουρνάρα, ωστόσο, αν κάποιος θελήσει να εντρυφήσει στο πόνημα των 284 σελίδων μάλλον θα τον πνίξει η ανησυχία για την κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Γ. Στουρνάρας περιγράφει μια αταλάντευτη πορεία προς τα βράχια. Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει αρκεί να αναφέρουμε ότι σε σχέση με την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει –με βάση όσα αναλύει ο Γ. Στουρνάρας– να έχουν εισπραχθεί διπλάσια χρήματα μέχρι το τέλος του 2026 από όσα εισπράχθηκαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Τούτο προκύπτει από τις αναφορές Στουρνάρα καθώς έως σήμερα η Ελλάδα έχει εισπράξει το 51% των συνολικών διαθέσιμων κονδυλίων (περίπου 18 δισ. ευρώ) έχοντας ήδη εκπληρώσει το 28% των συμφωνημένων στόχων του προγράμματός της.
Οι τρεις μεγάλες αντιφάσεις
Οι εκτιμήσεις Στουρνάρα που ανατρέπουν τις μεγαλοστομίες του προλόγου του είναι οι εξής:
• Καταδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικής όταν ο ίδιος αναλύει ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε επιδείνωση με το έλλειμμα να διευρύνεται στο 6,4% του ΑΕΠ. Μάλιστα, όταν οι δείκτες δείχνουν συρρίκνωση των εξαγωγών, εκείνος μιλά για διεύρυνση της εξωστρέφειας.
• Ζητά περιορισμό της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, όταν μελέτη του ΚΕΠΕ έχει καταδείξει για το 2024 οπισθοχώρηση της χώρας στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα.
• Ενώ στον πρόλογό του βλέπει βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, εντός της εκθέσεως παρατηρεί: «Η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από εντεινόμενη πλέον στενότητα σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό».
Διαβάστε επίσης:
ΣτΕ: Παράνομη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση των Airbnb
ΔΝΤ: «Περίπλοκη και ρευστή κατάσταση»: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις μετά τους δασμούς Τραμπ
Wall Street: Οι μετοχές και το δολάριο βυθίζονται ενώ ο Τραμπ επιτίθεται στον πρόεδρο της Fed