Μετά την κατάθεση, στις προηγούμενες δυο δικασίμους, της ιατροδικάστριας Λήδας Κοβάτση, στη δικάσιμο της Πέμπτης για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού κλήθηκε να καταθέσει ο τελευταίος μάρτυρας, ο τέταρτος φίλος της παρέας του θύματος και αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονικής οπαδικής επίθεσης.
Παράλληλα, το δικαστήριο εξέτασε και απέρριψε τρία αιτήματα που είχαν κατατεθεί σχετικά με την ανεύρεση και κλήτευση αυτοπτών μαρτύρων, καθώς και ενός αστυνομικού της Αθλητικής Βίας, όπως και το αίτημα για άρση απορρήτου στο Viber του προέδρου του Ερασιτέχνη του Άρη, που κατέθεσε σε προηγούμενη δικάσιμο.
Αρνητικοί, εισαγγελέας και έδρα στην κλήτευση του αστυνομικού της Αθλητικής Βίας
Η εισαγγελέας της έδρας, Κυριακή Κλιάμπα, απέρριψε το σύνολο των τριών αιτημάτων αιτιολογώντας αναλυτικά το σκεπτικό της και προχωρώντας και σε ορισμένες παραδοχές και σχολιασμούς αναφορικά με την υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:
«Ως προς το αίτημα για τους αστυνομικούς της Αθλητικής Βίας, προτείνω να απορριφθεί γιατί όπως προέκυψε στον τόπο του εγκλήματος όντως μετά την Άμεση Δράση, κατέφτασαν οι αστυνομικής της Αθλητικής Βίας. Όμως δεν προέβησαν σε καμία ανακριτική πράξη, καθώς ανέλαβαν το περιστατικό αμέσως μετά οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών. Παρ΄ότι πρόκειται ξεκάθαρα για ένα οπαδικό συμβάν, θεωρώ ότι δε θα πρέπει να κληθούν, γιατί δεν υπήρξε καμία ανακριτική πράξη από πλευράς τους»
Σχολιάζοντας την πρόταση της εισαγγελέως ο συνήγορος του 10ου και 11ου κατηγορούμενου, Γαβριήλ Κερμανίδης, ζήτησε από το δικαστήριο να κάνει δεκτό το αίτημα αποκαλύπτοντας πως ο Άλκης ξεψύχησε στα χέρια ένας αστυνομικού της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας Θεσσαλονίκης, τον οποίο και κατονόμασε:
«Ένας από τους βασικούς λόγους για να εμφανιστεί η Αθλητικής Βίας δεν είναι το γεγονός ότι η ανακριτική αρχή δεν έκανε σωστά το έργο της. Υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι ο Άλκης ξεψύχησε στα χέρια ενός αστυνομικού της Αθλητικής Βίας, [κατονομάζει τον αστυνομικό]. Δεν είναι δυνατόν να μην καλούμε αυτόν που είχε την τελική επαφή με το παιδί, τα τελευταία του λόγια. Επίσης, το σύνολο των δεδομένων που συνέλεξαν για τους κατηγορουμένους, τις συνέλεξαν με βάση τις πληροφορίες της Αθλητικής Βίας». Άλλοι συνήγοροι σημείωσαν μάλιστα ότι τόσο στη δίκη για τη δολοφονία του Νάσου Κωνσταντίνου, όσο και σε αυτή του Τόσκο Μποζατζίσκι είχαν καταθέσει αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας.
Είναι γεγονός, πως από την κατάθεση του αστυνομικού του Ανθρωποκτονιών προκύπτει πως, ιδίως τα πρώτα 24ώρα οι πληροφορίες που είχαν στη διάθεση τους οι αστυνομικοί της Αθλητικής Βίας ήταν καθοριστικές. Συγκεκριμένα, το τμήμα αυτό παρείχε τις πληροφορίες για να συλληφθεί μέσα σε λίγες ώρες ο πρώτος κατηγορούμενος, πληροφορώντας τους αστυνομικούς του ΚΕΖ πως οδηγεί ένα λευκό Citroen. Πέρα από αυτό, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας του Ανθρωποκτονιών, οι αστυνομικοί της Αθλητικής Βίας τους ενημέρωσαν για τον σύνδεσμο στον οποίο δραστηριοποιούνταν κάθε ένας από τους κατηγορουμένους. Σε κάθε περίπτωση, η εξέταση και η παρουσία τους θα ήταν χρήσιμη και για την παρουσία της ομάδας των οπαδών του Άρη που κατέφτασαν με ματσέτες λίγα δευτερόλεπτα μετά την επίθεση. Χαρακτηριστικό σημείο στη σημερινή εξέταση του Δημήτρη Κ., ήταν ότι ανέφερε ότι ήδη από το πρώτο βράδυ στο Αστυνομικό Μέγαρο, αστυνομικοί του κατέδειξαν φωτογραφία από ένα άτομο, από την ομάδα των οπαδών του Άρη που έτρεξαν προς το σημείο της δολοφονίας.
Δε θα αναζητηθούν οι δυο αυτόπτες μάρτυρες από τα μπαλκόνια
Στη συνέχεια, η εισαγγελέας απέρριψε και το αίτημα για την αναζήτηση νέων αυτοπτών μαρτύρων και συγκεκριμένα του ατόμου που φαίνεται πάνω από την πολυκατοικία στην οποία εκτυλίσσεται η επίθεση, αναφέροντας ότι όποιος ήθελε να μιλήσει και είχε δει κάτι θα το είχε αναφέρει. Παράλληλα, για την άρση του απορρήτου στο viber του προέδρου του Ερασιτέχνη του Άρη, Λευτέρη Αρβανίτη, για την ανεύρεση του ατόμου το οποίο έχει αποστείλει το επίμαχο βίντεο, η εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα εκτιμώντας ότι θα είναι μάταιο. Επίσης έκανε μια εκτίμηση για το εν λόγω βίντεο αναφέροντας ότι είναι κομμένο στο τέλος, αλλά τόνισε ότι δεν την απασχολεί η συνέχεια του περιστατικού σχολιάζοντας σκωπτικά ότι: «ήδη καταλαβαίνουμε από το τέλος πολλά πράγματα, και εννοώ από αυτούς που ανεβαίνουν. Εμένα δεν με ενδιαφέρει η συνέχεια του βίντεο». Ωστόσο ανέφερε ότι εάν φαινόταν να είναι κομμένο στην αρχή και να έχει και άλλο υλικό θα έκανε δεκτό το αίτημα. Οι συνήγοροι υπεράσπισης τόνισαν ότι η ανεύρεση των μαρτύρων αυτών είναι εύκολη καθώς ο αστυνομικός του Ανθρωποκτονιών είχε καταθέσει στο δικαστήριο, πως τις πρώτες ημέρες που αναζητούσαν μάρτυρες, τους είχαν επισκεφθεί και έχουν σημειώσει τα στοιχεία τους.
Ο τραυματισμός από το δρεπάνι και ο φόβος για την αστυνομία
Πέρα από τα αιτήματα, κατά τη σημερινή δικάσιμο εξετάστηκε ο φίλος του Άλκη, Σπύρος ο οποίος κατάφερε να απομακρυνθεί πρώτος, αμέσως μετά την έναρξη της επίθεσης. Ο Σπύρος Κ. περιέγραψε πως όλα ξεκίνησαν όταν ο ίδιος απάντησε ότι υποστηρίζουν την ομάδα του Άρη: «Είδα στο ενάμισι μέτρο μπροστά μου τα άτομα. Δεν προλάβαμε να τους δούμε να έρχονται, τους είδαμε κατευθείαν μπροστά μας. Κατάλαβα τι πάει να γίνει, έκαναν ένα βήμα μπροστά να μπουν στα σκαλιά. Εγώ πήδηξα από το πεζουλάκι και βγήκα στην Πλαστήρα. Μετά έκανα αριστερά στην Παπαναστασίου».
Ο δίδυμος αδερφός του Σπύρου, Δημήτρης Κ., είναι το τρίτο θύμα της επίθεσης που τραυματίστηκε με το δρεπάνι στον γλουτό. Σχετικά με τον τραυματισμό ανέφερε σε ερωτήσεις της συνηγόρου Σεραΐδου, ότι είδε τον αδερφό του όσο ήταν στην Παπαναστασίου σε απόσταση 15 μέτρων μαζί με τον Νίκο Τ., τονίζοντας ότι το ασθενοφόρο το βρήκε τυχαία και ότι μέριμνα τους, ενώ ο Δημήτρης είχε χάσει πολύ αίμα, ήταν να τον πάνε σε ένα σπίτι και όχι να καλέσουν το ασθενοφόρο. Στη συνέχεια ήρθε το περιπολικό που τον οδήγησε στο Α.Τ. Χαριλάου. Σχετικά με την παρουσία του εκεί, σε ερωτήσεις του συνηγόρου Παραστατίδη σχετικά με τη μη αναφορά του τραυματισμού του αδερφού του στην αστυνομία κατέθεσε ότι δεν ανέφερε τίποτε γιατί στην αρχή δεν ήξερε πως να αντιδράσει και ότι φοβόταν την αστυνομία.
Κυρίτσης: «Η κυρία Κοβάτση παραβίασε το απόρρητο της έρευνας της»
Μετά το τέλος της εξέτασης του μάρτυρα ο συνήγορος του 9ου κατηγορούμενου, Γιώργος Κυρίτσης, προχώρησε σε σχολιασμό σχετικά με την κατάθεση της ιατροδικάστριας Λήδας Κοβάτση στις προηγούμενες δικασίμους:
«Είναι από τις σπάνιες φορές που καλείται ο πραγματογνώμονας στο ακροατήριο, καλώς κλήθηκε. Όμως παραβίασε την βασική αρχή του ρόλου της. Έγινε κατά την ταπεινή μου άποψη μάρτυρας υπεράσπισης της πολιτικής αγωγής. Δεν έχει δικαίωμα να εκφράζει συναισθήματα, απαγορεύεται από το ρόλο και τη θέση της. Παραβίασε και το απόρρητο της έρευνας της. Τρεις μέρες μετά τη νεκροτομή και τη νεκροψία, εμφανίστηκε σε ΜΜΕ και δήλωσε τα αποτελέσματα. Απαράδεκτο για το ρόλο της, και δικονομικά κολάσιμο. Με τον τρόπο της χάθηκε η ιδιαίτερη αξία που έχει η άποψη της Δεν χάθηκε μόνο με τη συνέντευξη που έδωσε, απαράδεκτο φαινόμενο για τη θέση της, αλλά επικοινώνησε και με τον κύριο αστυνομικό της ΚΕΖ. Τα αποτελέσματα έπρεπε να τα ξέρει μόνο η ανακριτική αρχή. Η κυρία Κοβάτση δεν το τήρησε, και για αυτό το λόγο την θεωρώ μάρτυρα υπεράσπισης της πολιτικής αγωγής».
Διαβάστε επίσης:
Θεσσαλονίκη: Κλείνει ο κύκλος εξέτασης των μαρτύρων στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού
Δίκη Άλκη: Οι ισχυρισμοί, τα όπλα και ο… «ταξιτζής»
Δίκη δολοφονίας Άλκη: Τι προέκυψε από τα βίντεο και τα τηλέφωνα