Αλία ‘Ισσα: «Ονειρό μου να αγωνιστώ κάποτε για την Ελλάδα…»

Σήμερα (24/8, 14.00) ξεκινούν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο και μεταξύ των αποστολών που μετέχουν στη διοργάνωση υπάρχει και η ομάδα των προσφύγων με σημαιοφόρο της, την Αλία Ίσσα (γεννημένη στην Ελλάδα από Σύριους πρόσφυγες το 2001). Η Αλία μιλώντας στο NBC, μεταξύ άλλων τόνισε ότι στόχος της να εκπροσωπήσει στο μέλλον την Ελλάδα, έχοντας ως πρότυπο της τον… Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Η 20χρονη αθλήτρια (που θέλει να σπουδάσει γιατρός) θα αγωνιστεί στο Τόκιο στη ρίψη κορίνας δήλωσε χαρούμενη που «θα εκπροσωπήσω τις γυναίκες με αναπηρία. Θέλω να περάσω το μήνυμα πως οι γυναίκες δεν πρέπει να μένουν σπίτι και όταν έχεις μια αναπηρία, δεν πρέπει να σε αποτρέπει να κάνεις οτιδήποτε. Μπορείς ακόμη και τότε να πετύχεις σπουδαία πράγματα, μέσω της σκληρής δουλειάς».

Για τα παιδιά χρόνια στην Ελλάδα: «Τα παιδιά ήταν πραγματικά σκληρά μαζί μου και μου έκαναν πολύ bullying. Αν όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να με γνωρίσουν καλύτερα και να ξεπερνούσαν όσα δεν μπορώ να κάνω, θα είχα πολλούς φίλους τότε».

Η Αλία Ισσα που υποστηρίζεται από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και το Ίδρυμα Agitos της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα, δεν έχει αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα. Δήλωσε για αυτό: «Είναι περίπλοκο αυτό για κάποιον που δεν έχει Έλληνες γονείς. Ονειρο μου είναι να λάβω μέρος σε μια μεγάλη διοργάνωση, ίσως στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, φορώντας τα γαλανόλευκα και εκπροσωπώντας την Ελλάδα».

Η Ισσα μίλησε και για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Είναι το είδωλό μου, γιατί και εκείνος προέρχεται από πρόσφυγες γονείς. Ξεκινώντας από την Ελλάδα πέτυχε τόσα σπουδαία πράγματα. Ελπίζω κάποια μέρα κι εγώ στην αθλητική μου καριέρα να πετύχω κάτι μεγάλο»