Τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ που θα σημάνει και τη στήριξη της κοινωνίας ανέλυσε διεξοδικά την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του συνεδρίου «ygeiamou 2023: Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας τρία χρόνια μετά την πανδημία είναι δραματική» και ότι «ίσως είναι η χειρότερη στιγμή τού ΕΣΥ από την ίδρυση του και μετά». Έκανε μεταξύ άλλων λόγο για τμήματα και κλινικές υποστελεχωμένες που αναστέλλουν τα χειρουργεία τους, για λίστες αναμονής πάρα πολλών ημερών σε τακτικά χειρουργεία, δραματική επιβάρυνση νοσηλευτών και ιατρικού προσωπικού που έχουν υποστεί burnout, brain drain και προσωπικό που εγκαταλείπει το σύστημα γιατί δεν μπορεί να αντέξει στις «απάνθρωπες συνθήκες λειτουργίας».
Προσέθεσε δε ότι τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε 4.000 λιγότερους υγειονομικούς κατ’ έτος, 12.000 λιγότερους συνολικά. Σχολίασε ότι και στην πανδημία «δεν τα πήγαμε εξαιρετικά» καθώς «είμαστε από τους χειρότερους στους σκληρούς δείκτες, στην αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στο δυτικό κόσμο».
«Ήλπιζα μετά από αυτό το συλλογικό τραύμα να είχαν όλοι συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημόσιων δομών του ΕΣΥ», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε το ygeiamou.gr και το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα είναι να κρατήσουμε όρθιο στα πόδια του ένα ΕΣΥ που είναι υπό κατάρρευση».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η ενίσχυση του ΕΣΥ απαιτεί διοχέτευση πόρων σε αυτό», καθώς «σήμερα υπολειπόμεθα του ευρωπαϊκού μ.ο. σε δαπάνες στην υγεία» και «αν δεν μιλήσουμε για σταδιακή αύξηση των δαπανών δεν θα μπορέσουμε να το ενισχύσουμε». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει «συνολικό κοστολογημένο πρόγραμμα» που προβλέπει τη δυνατότητα σε βάθος 4ετίας να αυξηθούν περί τα 2 δισ. οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία και να προστεθούν και περίπου 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα με την διοχέτευση πόρων ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι απαιτείται διαφορετικός σχεδιασμός: ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, νέος υγειονομικός χάρτης, «να δώσουμε τη δυνατότητα να μειωθεί το χάσμα της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας ανάμεσα αφενός στους πολίτες που έχουν οικονομική δυνατότητα και σε αυτούς που δεν έχουν, και, αφετέρου, σε εκείνους που βρίσκονται στο Κέντρο και εκείνους που βρίσκονται στην Περιφέρεια».
Επιπλέον ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την πρόληψη, σημειώνοντας ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει διπλασιασμό των τοπικών μονάδων υγείας αλλά και τη δυνατότητα νοσηλευτές παιδοψυχολόγοι να βρίσκονται δίπλα στις σχολικές μονάδες και για την προληπτική αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των νέων παιδιών και για ενημέρωση.
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της παροχής κινήτρων ώστε οι νέοι γιατροί να μην εγκαταλείπουν το δημόσιο σύστημα για το εξωτερικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πέραν του μεγαλύτερου εισαγωγικού μισθού, «είμαστε ανοικτοί να μελετήσουμε τη δυνατότητα να υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης των δομών, της λειτουργίας και του παρεχόμενου έργου, αλλά αυτή η αξιολόγηση να μην είναι όπως αυτή που είδαμε στην παιδεία, τιμωρητική και προς τα κάτω. Αλλά να δίνει μπόνους και ακόμα μεγαλύτερα κίνητρα σε όσους δίνουν περισσότερο απ’ ό,τι το δημόσιο σύστημα υγείας περιμένει από αυτούς».
Τέλος, o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «η συμπληρωματική λειτουργία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δεν είναι ένα ταμπού για μας», για να σημειώσει όμως ότι «αυτό που είναι ταμπού είναι η διαρκής συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υγείας προς όφελος της έμμεσης ή και άμεσης πολλές φορές ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα».