Αλέξης Τσίπρας: Το δίλημμα είναι Ευρώπη ή Βαλκάνια

Αλέξης Τσίπρας: Το δίλημμα είναι Ευρώπη ή Βαλκάνια

Την αντιδιαστολή με όσα συμβαίνουν εκτός συνόρων, ειδικά αυτόν τον χρόνο της πανδημίας, επέλεξε να αναδείξει στην ομιλία του χθες στη Δραπετσώνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας την πρότασή του κόμματός του για τα εργασιακά.

Δείτε επίσης: Τσίπρας: Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ και 35ωρο χωρίς μείωση – Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Εργασία

Ο λόγος είναι προφανής: απάντησε, βήμα βήμα, στο επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις φθαρμένες πολιτικές του χθες που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι ακόμη και στη καρδιά του Δυτικού καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, «ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε για το τέλος αυτού του μοντέλου και την ανάγκη αύξησης των μισθών», ο ΠΟΥ και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας «κάνουν έκκληση για τη μείωση του χρόνου εργασίας», ο ΟΗΕ στους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, «μιλά για την ανάγκη άμεσης καταπολέμησης του κινδύνου της ακραίας φτώχειας που παράγουν οι ανισότητες», σημαντικές χώρες στην Ευρώπη, όπως η Ισπανία, «θεσπίζουν πολιτικές μείωσης του εργάσιμου χρόνου» ενώ μέσα στην πανδημία, από την αρχή του έτους «ήδη 17 χώρες της ΕΕ έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό».

Είναι εξίσου χαρακτηριστικό ότι στην ΕΕ οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καλύπτουν πάνω από το 60% των εργαζόμενων ενώ στην Ελλάδα μόλις το 14,7%. Ο μέσος όρος ανεργίας στην ΕΕ είναι 7,3%, στην Ελλάδα σήμερα είναι στο 17%. Η μέση διάρκεια της εργασιακής εβδομάδας στην Ευρωζώνη είναι 37 ώρες, στην Ελλάδα είναι 42. Η συγκρίσεις είναι συντριπτικές για τους Έλληνες εργαζόμενους την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη λαμβάνει μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Επιπροσθέτως ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η πρότασή του κόμματός του δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από ένα «πακέτο» θέσεων που συνιστούν την κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την κυβερνητική πρόταση του προοδευτικού πόλου. Ακριβώς διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσίασε τις θέσεις του για το εργασιακό αλλά, όπως λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του προέδρου, παρουσιάζει το κυβερνητικό του πρόγραμμα κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να επισημανθεί με έμφαση.

«Δεν προτείνουμε απλά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 € ούτε τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας χωρίς ταυτόχρονη μείωση μισθού», λέει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος και συνεχίζει: «Αυτήν την στιγμή αντιπαρατίθενται δύο πολιτικές προτάσεις. Η μία της κυβέρνησης Μητσοτάκη θέλει τη μείωση του εργασιακού κόστους και την περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας προκειμένου να προσελκύσουμε επενδύσεις, «μόνο που το «παραμύθι» και δράκο έχει και το πριγκιπόπουλο δεν έρχεται ποτέ». Στον αντίποδα το μοντέλο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την αύξηση του κατώτατου μισθού συνεπώς και την αύξηση της κατανάλωσης δηλαδή περισσότερα κέρδη και για τις επιχειρήσεις και τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας συνεπώς και τη μείωση της ανεργίας.

Και τέλος το κυριότερο είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρότασή του για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και το Ταμείο Ανάκαμψης, σε ένα ολιστικό σχέδιο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter