Αλέξης Πολίτης, ένας διανοητής

Αλέξης Πολίτης, ένας διανοητής
Η µεγάλη συνεισφορά του Αλέξη Πολίτη συνίσταται στην ανάδειξη του ποιητικού λόγου στο δηµοτικό τραγούδι

∆εν ταιριάζουν στον Αλέξη Πολίτη οι µνηµόσυνοι λόγοι. Το έργο του είναι µαχητικό και σε διαρκή διάλογο µε διερεύνηση νέων περιοχών και διατύπωση αιρετικών απόψεων. Η πορεία της ζωής του ήταν τέτοια που δεν χώραγε σε σχήµατα. Παρέµεινε αταξινόµητος. Παρά την προσπάθεια να χωρέσει σε µονοσήµαντα επιστηµονικά πεδία. Aλλαξε θέµα διατριβής στη Γαλλία όταν ήρθε σ’ επαφή µε το αρχείο του Κλοντ Φοριέλ, του σπουδαίου Γάλλου επιµελητή και εκδότη των πρώτων δηµοτικών τραγουδιών. Αξιοποίησε την ιστορική γνώση αλλά και τη φιλολογική δεξιότητα στην ανάγνωση των κειµένων, καθώς και τη γνώση του για τη λαογραφία που τον συνέδεε, κληρονοµικώ δικαίω, µε τον δέκατο ένατο αιώνα.

Ο Φοριέλ, µε τον οποίο ασχολήθηκε συστηµατικά µέσα από τις µελέτες του για το δηµοτικό τραγούδι, στάθηκε η αιτία να συναντηθούµε. Hταν αρχές Ιουνίου 2018. Στη χώρα όλοι/ες συζητούσαν για την έξοδο από τα µνηµόνια. Εµείς όµως αποφασίσαµε να διοργανώσουµε ένα συνέδριο για τον έρωτα στο δηµοτικό τραγούδι. «Ο έρωτας µέσα από το δηµοτικό τραγούδι», ο ακριβής τίτλος του συνεδρίου που αφιερώθηκε στον Κλοντ Φοριέλ.

Εγώ στον Βόλο, εκείνος στο Ρέθυµνο. O έρωτας όµως για το ίδιο αντικείµενο, όταν δεν εξελίσσεται σε αντιζηλία αλλά σε µοίρασµα αισθηµάτων, γίνεται συνεκτικός ιστός. Και ενδιαφέρον και συζήτηση για τη θεµατολογία αλλά και για τη δική του οµιλία. Eνας άνθρωπος προσηνής, χωρίς ανασφάλειες και επιστηµονική εσωστρέφεια. Προσέφερε αφειδώλευτα την άποψή του, προωθούσε βιβλιογραφία και διατύπωνε τη γνώµη του ελεύθερα. Αποδείκνυε ο Αλέξης Πολίτης ότι η σπουδαιότητα ενός πνευµατικού ανθρώπου δεν βρίσκεται στον πλούτο των γνώσεών του. Αυτό συνιστά γνώρισµα ενός εξειδικευµένου και προικισµένου επιστήµονα. Ο Πολίτης ήταν διανοητής κι αυτό τον καθιστούσε συνοµιλητή µε τα κείµενα και τις ιδέες αλλά και µε όσους τον χρειάζονταν.

Στο συνέδριο συζητήσαµε για πολλά και διάφορα. ∆ιακριτικός και χωρίς διάθεση να εκθέσει όταν δεν συµφωνούσε µε κάτι. Το συνέδριο έγινε στο Μορφοβούνι Αγράφων Καρδίτσας, έδρα του ∆ήµου Λίµνης Πλαστήρα. Σε µια δύσκολη συγκυρία. Είχε χαθεί στο Αιγαίο πιλότος της πολεµικής αεροπορίας που γεννήθηκε στο χωριό και θάφτηκε εκεί. Πένθος από τη µια και λόγος περί έρωτα στην αίθουσα. Και τα δύο έγιναν αφορµή για συζήτηση για τα µοιρολόγια που δηµιουργούνται στο χωριό σε ανάλογες περιστάσεις. Ο Αλέξης Πολίτης στην πρώτη γραµµή. Ετοιµος να σχολιάσει, να συνεισφέρει. Το ίδιο έκανε και στα Καµένα Βούρλα, στην επιστροφή, στον καφέ της ανακούφισης παρά θίν’ αλός. Με τη Σάσα, τη Φωτεινή και τον Παντελή.

Ο Αλέξης Πολίτης άνοιγε δρόµους. ∆εν ακολουθούσε την κανονιστική αρχή της επιστηµονικής κοινότητας. Οταν άλλοι εστίαζαν στους σηµαντικούς ποιητές, αυτός έγραψε για τους ελάσσονες της Α΄ Αθηναϊκής Σχολής (1839-1880). Οταν το δηµοτικό τραγούδι ταυτίστηκε µε τη χούντα και βίωνε την απαξία, ο Πολίτης το ανέσυρε στο φως µε τα βιβλία του αλλά και µε τις εκδόσεις κειµένων δηµοτικών τραγουδιών.

Η µεγάλη του συνεισφορά συνίσταται στην ανάδειξη του ποιητικού λόγου στο δηµοτικό τραγούδι. Τεκµηρίωσε την άποψη ότι πρόκειται για σπουδαία ποίηση και όχι για στίχους ανυπόληπτους. Ξανασύστησε το δηµοτικό τραγούδι στην επιστήµη, στις πανεπιστηµιακές αίθουσες, στο ευρύ καιρό. Τον ευχαριστώ.

• Ο κορυφαίος φιλόλογος και µελετητής του δηµοτικού τραγουδιού Αλέξης Πολίτης έφυγε από τη ζωή στις 11 Απριλίου σε ηλικία 80 ετών.

Documento Newsletter