Παρέμβαση του ποινικολόγου που έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση των οικογενειών τουλάχιστον εννέα θυμάτων
Υπέρ της αποχής του εισαγγελέα του Αρειου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου από τους χειρισμούς για την τραγωδία των Τεμπών τάσσεται με παρέμβασή του στο Documento ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας που έχει αναλάβει τη νομική υπεράσπιση τουλάχιστον εννέα οικογενειών θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη. Και αυτό λόγω της εργασιακής σχέσης του υιού Ντογιάκου με τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή. Ο Αλέξης Κούγιας μάλιστα, που δεν μασάει τα λόγια του, επισημαίνει ότι ο δικαστικός που αποκρύπτει λόγο αποχής διαπράττει πειθαρχικό αλλά και ποινικό αδίκημα. Ο έμπειρος δικηγόρος είναι κατηγορηματικά αντίθετος και με την ανάθεση της έρευνας σε εφέτη ανακριτή, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις, όπως έχει γίνει με άλλες μεγάλες υποθέσεις στο παρελθόν, τις οποίες και αναφέρει.
Πώς σχολιάζετε τις κινήσεις Ντογιάκου –ο γιος του οποίου μάλιστα ήταν μετακλητός του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή– σε σχέση με τη διερεύνηση της υπόθεσης; Εχει ή όχι ασυμβίβαστο ο εισαγγελέας του Αρειου Πάγου; Η σαλαμοποίηση της έρευνας με ευθύνη Ντογιάκου, με δεδομένο μάλιστα ότι είχε προηγηθεί επιστολή-παρέμβαση του πρωθυπουργού που συνιστούσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τι να κάνει, δεν γεννά υποψίες για μεθοδεύσεις κουκουλώματος ποινικών ευθυνών, ειδικά σε σχέση με πολιτικά πρόσωπα;
Δεν γνωρίζω αν πράγματι ο γιος του κ. Ντογιάκου εργάζεται ως μετακλητός υπάλληλος στο υπουργείο Συγκοινωνιών και μάλιστα στο χρονικό διάστημα που ήταν υπουργός ο Κώστας Καραμανλής. Αν πράγματι όμως αυτό συμβαίνει, θα έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο να δηλώσει αποχή για τον χειρισμό του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Η απόκρυψη λόγου αποχής από τον χειρισμό ποινικών υποθέσεων από εισαγγελέα ή τακτικό δικαστή είναι εκτός από πειθαρχικό αδίκημα και ποινικό αδίκημα. Υπάρχει όμως ακόμη μια σοβαρή παράμετρος, αν είναι αλήθεια ότι ο γιος του είναι μετακλητός
«Εκτός από τον κ. Ντογιάκο θα έπρεπε να απέχει από τον χειρισμό αυτή της τραγικής υποθέσεως[…] και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λαρίσης Σταμάτης Δασκαλόπουλος, γιατί είναι αδελφικός φίλος του κ. Ντογιάκου» του υπουργείου Συγκοινωνιών: εκτός από τον κ. Ντογιάκο θα έπρεπε να απέχει από τον χειρισμό αυτή της τραγικής υποθέσεως που απασχολεί όλο τον ελληνικό λαό και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λαρίσης Σταμάτης Δασκαλόπουλος γιατί είναι αδελφικός φίλος του κ. Ντογιάκου επί σειρά ετών –και μάλιστα όταν οι δύο ήταν εισαγγελείς εφετών στην Αθήνα χρησιμοποιούσαν το ίδιο γραφείο– και όχι να σπεύδει να συγκαλέσει την ολομέλεια εφετών του Εφετείου Λαρίσης για να ορίσει εφέτη ανακριτή καταργώντας την εξαιρετική ανακρίτρια κ. Σούρλα, η οποία έχει κάνει εξαιρετικό ελεγκτικό έργο μέχρι τώρα σε συνεργασία με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαρίσης κ. Τζαμπαλή.
Ο ορισμός εφέτη ανακριτή οδηγεί σε ταχύτερη διερεύνηση της υπόθεσης ή ουσιαστικά θα οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση, όπως έχει δείξει η πείρα του παρελθόντος σε μια σειρά από μεγάλες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη;
Η επιλογή με συνοπτικές διαδικασίες της αντικαταστάσεως της κ. Σούρλα από εφέτη ανακριτή και του κ. Τζαμπαλή από εισαγγελέα εφετών, υφιστάμενο μάλιστα του προϊσταμένου του εισαγγελέα εφετών Λαρίσης κ. Σταμάτη Δασκαλόπουλου –ενόψει και των όσων ανέφερα στην απάντησή μου στο προηγούμενο ερώτημα, αφού όχι απλώς η φιλική αλλά η αδελφική σχέση Ντογιάκου – Δασκαλόπουλου είναι αδιαμφισβήτητη– δημιουργεί πολλά αρνητικά ερωτήματα. Αφού άλλωστε και οι δύο, Ντογιάκος και Δασκαλόπουλος, αποχωρούν από την εισαγγελική υπηρεσία στις 30 Ιουνίου, δηλαδή σε τρεις μήνες. Η αντίδρασή μου και μάλιστα με επίσημο δικόγραφο σε αυτήν τη διαδικαστική δικονομική εξέλιξη οφείλεται στο ότι αντίστοιχες τραγωδίες, όπως η υπόθεση των σεισμών του 1990 στην Αθήνα με την κατάρρευση των εργοστασίων της Ρικομέξ, του Φουρλή και άλλων εργοστασίων κάτω από τα ερείπια όπου ετάφησαν εκατοντάδες φτωχοί άνθρωποι, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου ανετέθησαν σε εφέτη ανακριτή και η ανάκριση διήρκεσε περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Και όταν οι υποθέσεις δικάστηκαν στον πρώτο βαθμό μετατράπηκαν σε πλημμελήματα και λόγω της συμπληρώσεως οκταετίας, όταν προσδιορίστηκαν να δικαστούν στον δεύτερο βαθμό είχαν όλες παραγραφεί. Μάλιστα τότε κανείς δεν κρατήθηκε προσωρινά γιατί οι κατηγορούμενοι καλούντο να απολογηθούν ύστερα από τέσσερα χρόνια.
Το ίδιο συνέβη και στο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα», που και πάλι η ανάκριση κωλυσιέργησε επί χρόνια και ο μόνος που τελικά κρατήθηκε στις φυλακές ήταν ο δεύτερος καπετάνιος του «Σάμινα» – και κανένα στέλεχος ούτε του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ούτε της Minoan. Και εκεί τα κακουργήματα μετετράπησαν σε πλημμελήματα και παρεγράφησαν.
Το ίδιο συνέβη και στην υπόθεση του σκανδάλου του ποδοσφαίρου επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου το 2012, στην οποία ήμουν ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας. Και όταν την υπόθεση χειρίστηκε ως τακτικός ανακριτής ο κ. Κασίμης, τώρα δικαστής στην Ευρώπη, ως πρωτοδίκης τότε, ήταν αυτός που προφυλάκισε τους Μπέο, Τσακογιάννη και τους υπόλοιπους μέσα σε πέντε μέρες από τη σύλληψή τους και αμέσως μετά αντικαταστάθηκε, του πήραν την ανάκριση, όρισαν εφέτη ανακριτή ο οποίος κράτησε τη δικογραφία έξι χρόνια και μάλιστα χωρίς να την τελειώσει, συνταξιοδοτήθηκε και ορίστηκε νέος ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση από την αρχή. Και όταν οι υποθέσεις έφτασαν να δικαστούν παρεγράφησαν όλα τα κακουργήματα στον δεύτερο βαθμό. Και έτσι συνεχίζει η εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο να κάνει τα ίδια.
Το ίδιο συνέβη και με τις υποθέσεις της Μάνδρας που ήμουν δικηγόρος θυμάτων και με την υπόθεση στο Μάτι. Η ανάκριση κράτησε περισσότερα από τέσσερα χρόνια και είναι βέβαιο και ότι εκεί τα αδικήματα θα παραγραφούν, γιατί είναι πλημμελήματα και στην οκταετία παραγράφονται.
Υπάρχουν και άλλες στο παρελθόν που δεν έχουμε χρόνο να τις αναφέρω, γι’ αυτό ανησυχώ πάρα πολύ και ενόψει όσων ανέφερα ανωτέρω όπου εισαγγελικοί λειτουργοί που έχουν λόγους αποχής δεν απέχουν – αν είναι αλήθεια ότι ο γιος του κ. Ντογιάκου εργάζεται ως μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου Συγκοινωνιών. Χωρίς να θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, εύχομαι να μην επαληθευθώ και τελικώς θα είναι σκάνδαλο ο μόνος που θα είναι τελικά κατηγορούμενος και θα έχει πάει φυλακή να είναι ο σταθμάρχης.