Αλεξιάδης: Απάτη τα περί σταθερού φορολογικού συστήματος – Σε τρία χρόνια συνεχείς αλλαγές με 54 νόμους και 430 άρθρα

Αλεξιάδης: Απάτη τα περί σταθερού φορολογικού συστήματος – Σε τρία χρόνια συνεχείς αλλαγές με 54 νόμους και 430 άρθρα

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τρύφωνας Αλεξιάδης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με φορολογικές και τελωνειακές διατάξεις.

Ο Τρ. Αλεξιάδης τόνισε είναι: «Πολύ σοβαρό το θέμα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, υπερβαίνει κόμματα και κοινοβουλευτικές περιόδους. Πρέπει να αντιγράψουμε καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές για να καταπολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα, η οποία δεν έχει σχέση μόνο με την απώλεια των εσόδων του δημοσίου, αλλά  και με πολλούς άλλους τομείς. Η έκρηξη της ακρίβειας σε αυτή την περίοδο αναδεικνύει το πρόβλημα, ειδικά της έλλειψης στελεχών στους τελωνειακούς μηχανισμού. Βαρύτατες οι πολιτικές ευθύνες στο γιατί στη χώρα μας έχουμε τόσο μεγάλο ποσοστό λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στο συνέδριό τους, οι  τελωνειακοί έχουν φτάσει να είναι  κάτω από δυόμισι χιλιάδες».

Εξήγησε, δε, ότι: «Υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο γιατί σε αντίθεση με άλλα νομοσχέδια, σε αυτό έγινε ο αναγκαίος κοινωνικός διάλογος με κοινωνικούς φορείς, παραγωγικούς φορείς, με την αντίστοιχη Ομοσπονδία, τους αντίστοιχους Συνδέσμους και Συλλόγους. Υπάρχει και ένας ακόμη λόγος για τον οποίον ψηφίζουμε το νομοσχέδιο, καθώς η Κυβέρνηση έκανε επιτέλους δεκτό, μετά από τρία χρόνια,  ένα αίτημα που καταθέταμε συνέχεια. Να γίνει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων μια ειδική συνεδρίαση, σωστά οργανωμένη, με παραγωγικούς, κοινωνικούς, επιστημονικούς φορείς, με την αντίστοιχη τεκμηρίωση για το τι ακριβώς έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, του φορολογικού συστήματος ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε αναλυτικά και να σταματήσουν διάφοροι μύθοι, προπαγάνδες και ψέματα που κυκλοφορούν γι’ αυτό το ζήτημα».

Επίσης, υπογράμμισε: «Διαφωνούμε και καταψηφίζουμε το άρθρο 52.  Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών βεβαιώνει τη λεγόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή και οι πολίτες αγωνιούν πως θα ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να υπάρχει διάταξη με την οποία ευνοείτε τους εφοπλιστές. Ζητήσαμε εξηγήσεις στην Επιτροπή και αυτές που δόθηκαν δεν κρίθηκαν επαρκείς. Εάν παραμείνει το άρθρο, εμείς θα το καταψηφίσουμε».

Αναφορικά με την την απουσία απάντησης από την ΑΑΔΕ, κατέστησε σαφές: «Το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει σαφέστατη διαδικασία για ό,τι αφορά τον απολογισμό των Ανεξάρτητων Αρχών. Στις 2 Ιουνίου κλήθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να ενημερώσει τη Βουλή για τον απολογισμό και τον προγραμματισμό της, εκεί και εγώ και πολλοί άλλοι βουλευτές θέσαμε ερωτήματα. Από τότε συνεχώς και στην Ολομέλεια και στην Επιτροπή θέτω το ζήτημα ότι δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Οικονομικών, η ΑΑΔΕ να έχει μια υποχρέωση απέναντι στο Κοινοβούλιο από 2/6/2022 και σήμερα 12/7, να έχουμε εισαγωγή στην Ολομέλεια άλλου νομοσχεδίου σε θέματα λαθρεμπορίου και να μην έχουν απαντηθεί τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν τα ζητήματα λαθρεμπορίου. Ζητήσαμε, για παράδειγμα, να έρθει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, έπρεπε την επόμενη μέρα να έρθει. Αφορά και το Προεδρείο της Βουλής, εξάλλου έχω προτείνει στον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών να στείλει επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών και να ζητά σε συγκεκριμένη ημερομηνία να υπάρχουν οι απαντήσεις στα θέματα που έθεσαν οι Βουλευτές στην αντίστοιχη συνεδρίαση. Δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο θέμα να παραμένει σε εκκρεμότητα,  όταν το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, η ίδια η ΑΑΔΕ, πιέζει τους πολίτες και τοποθετεί  προθεσμίες και όρια για να εκπληρώσουν πολίτες και επιχειρήσεις, τις υποχρεώσεις τους».

Μιλώντας για τη λειτουργία της Βουλής, σημείωσε: «Περασμένη Τρίτη βράδυ στις 00:30 ήρθε email που μας ενημέρωνε τι ώρα έχουμε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων την Πέμπτη. Και αυτό δεν έγινε μόνο την προηγούμενη Τρίτη. Και χθες το βράδυ, κάπου εκείνη την ώρα πάλι, ήρθε ειδοποίηση ότι έχουμε σήμερα το πρωί τη συνεδρίαση Νομίζω ότι το «επιτελικό κράτος», η Κυβέρνηση των «αρίστων», τα τόσο «βαριά» βιογραφικά, πρέπει να φροντίσουν να μην ταλαιπωρούν τους υπαλλήλους της Βουλής αλλά και των Υπουργείων βραδιάτικα, κρατώντας τους έως τις 00:30 το βράδυ, επειδή κάποιοι δεν μπορούν να προγραμματίσουν καλύτερα στοιχειώδη πράγματα».

Σχολιάζοντας τις ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ και τι συνέβη στην πραγματικότητα, είπε: «Τρία χρόνια πριν, κάποιοι είχαν συμβουλέψει τον κ. Μητσοτάκη να δηλώσει «Σταθερό φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε χρόνια». Πήρε, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία την Κυβέρνηση, αλλά όταν λέγατε για πέντε χρόνια τι εννοείτε; μετά το 2030; μετά το 2040; Καταγράψαμε το πόσες διατάξεις έχετε φέρει τα τρία τελευταία χρόνια, φορολογικού – τελωνειακού αντικειμένου σε υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης για «σταθερό φορολογικό σύστημα», στην τριετία αυτή αλλάξατε με 430 άρθρα (!) το φορολογικό – τελωνειακό σύστημα της χώρας σε 54 νόμους (!). Το καταθέτω στα Πρακτικά (*), διότι δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλα τόσο σοβαρά στοιχεία με την ασυνέπεια σας μεταξύ λόγων και έργων».

Εν τέλει, μίλησε για τα ανησυχητικά σημάδια στην οικονομία και στην κοινωνία: «Καταλαβαίνω το θέμα της θριαμβολογίας και της ανάγκης της Κυβέρνησης να δείξει ότι όλα είναι τέλεια με δηλώσεις  του τύπου «είμαστε μια χαρά» κ.λπ., αλλά όπως διαβάζω στο kathimerini.gr «Χρέη στο δημόσιο: Άνω των οκτακοσίων χιλιάδων οι νέοι οφειλέτες μέσα σε έναν μήνα. Κάτω από τέσσερα εκατομμύρια ήταν τα ΑΦΜ που χρωστούσαν στο δημόσιο και μέσα σε έναν μήνα, από τον Απρίλιο στον Μάιο, εκτινάχθηκαν στα τέσσερα εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες, δηλαδή οκτακόσιες χιλιάδες αύξηση μέσα σε έναν μήνα». Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι έρχεται όταν μέσα στον Ιούλιο έχουμε ΦΠΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις. Για να μην αγχώνεστε, κάντε εκλογές μια ώρα αρχύτερα. Μη φοβάστε τις εκλογές. Μη φοβάστε τις δημοσκοπήσεις. Θα ησυχάσετε κι εσείς και θα ησυχάσει κυρίως η ελληνική κοινωνία».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Documento Newsletter