«Στη μικρή μου εμπειρία σε πολύ μεγάλα και πιο δύσκολα θέματα από το σημερινό λειτούργησα πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Και πάντα όταν παίρνεις δύσκολες αποφάσεις υπάρχει πολιτικό κόστος».
Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε επί της ουσίας το πλαίσιο εντός του οποίου αποφάσισε ο ίδιος να φτάσει σε μια συμφωνία για το ονοματολογικό με τον ομόλογό του στην πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Σε ότι αφορά αυτή καθ’ εαυτή τη συμφωνία ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ισχυρίστηκε ότι «θα περάσει από τη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία» επειδή «κατοχυρώνει τις δικές μας γραμμές. Σε μια διαπραγμάτευση υπάρχει πάντα και το blame game. Δεν θα διακινδυνεύσουμε τη δυνατότητα να εκτεθούμε στη διεθνή κοινότητα σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα».
«Αισθάνομαι ευτυχής και τυχερός διότι είχα τη συγκυρία να είμαι πρωθυπουργός σε μια στιγμή που στην γειτονική χώρα υπήρξε μια σημαντική πολιτική αλλαγή που έδωσε τη δυνατότητα σ’ εμένα και τον πρωθυπουργό Ζάεφ να κάνουμε μια ουσιαστική και επίπονη προσπάθεια προκειμένου να λύσουμε ένα θέμα δεκαετιών. Προσπαθήσαμε να το λύσουμε με σεβασμό στις αξίες, τις βασικές γραμμές και την αξιοπρέπεια ο ένας του άλλου. Το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όσα προβλέπονται. Είναι μια συμφωνία που μπορεί να είναι βιώσιμη. Δημιουργούμε ένα μομέντουμ να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και στις δύο πλευρές».
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν φέρνει τώρα τη συμφωνία για ψήφιση στη Βουλή απάντησε ότι «Δεν έρχεται τώρα διότι με την εξωτερική πολιτική δεν μπορούμε να παίζουμε. Βάλαμε τελευταία την κύρωση από την ελληνική βουλή για να ολοκληρωθούν οι συνταγματικές αλλαγές. Αν κάποιος θέλει ας μου κάνει πρόταση μομφής. Εγώ δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου».
Για τα συλλαλητήρια που έγιναν και ενδεχομένως θα γίνουν σημείωσε ότι «Σέβομαι τις αποφάσεις του κόσμου. Σέβομαι το συναίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας. Στα συλλαλητήρια μετέχουν πολίτες δύο ειδών. Πολίτες που έχει πληγεί η εθνική του υπερηφάνεια από τα χρόνια των μνημονίων αλλά και ακραία στοιχεία. Στους δεύτερους δεν θέλω να απευθυνθώ. Στους πρώτους όμως θέλω να τους ρωτήσω ποιο είναι σήμερα το εθνικό συμφέρον. Ποιο είναι σήμερα το πατριωτικό συμφέρον. Για ποιο λόγο να κρατήσουμε αυτήν την πληγή ανοιχτή; Για να διεισδύουν τρίτα κράτη εκεί; Είναι δυνατόν να κάνουμε εμείς ένα δημοψήφισμα για το πως θα λέγεται ένα άλλο κράτος;».
Για την ονομασία είπε ότι «Εμείς ως Ελλάδα έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως Severna Makedonija», εξηγώντας ότι το όνομα δεν είναι αμετάφραστο και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Montenegro, το οποίο αναφέρουμε ως Μαυροβούνιο.
Ως προς τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση είτε από δόλο είτε από ευαισθησία, είπε ότι «πάμε να παραδώσουμε εγώ δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, βλέπω μόνο να παίρνουμε».
Θλιβερή η στάση του κ. Μητσοτάκη
Αναφερόμενος στη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι με τον κ. Ζάεφ «δώσαμε μάχη ο καθένας στη χώρα του κόντρα σε ιδεοληψίες και οργανωμένη προσπάθεια εμπόρων πατριωτισμού» ενώ χαρακτήρισε «θλιβερή» τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ.
«Αν πιστέψουμε και τους δύο θα πιστέψουμε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συνθηκολογήσει», σχολίασε, για να προσθέσει ότι δεν έχουμε καμία συνθηκολόγηση, έχουμε μια αντίληψη μιας παράταξης που αρέσκεται στις φωνές, την πατριδοκαπηλεία, που αφήνει τα πράγματα χωρίς να προχωρούν».
Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «πολιτική τζογαδόρου» και «ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα», λέγοντας ότι στο εξωτερικό παρουσίαζε άλλες θέσεις απ’ ό,τι έκανε όταν επέστρεφε στο εσωτερικό.
«Πήρα χτες τον κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσω και μου είπε ΄΄δώσε μου τη Συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις΄΄, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός λέγοντας μάλιστα ότι ακριβώς το ίδιο έκανε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Ιβάνοφ, στον Ζ. Ζάεφ.
Για τη στάση των ΑΝ.ΕΛΛ. ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία δεν υπήρχε ορίζοντας να υπάρξει μια τέτοια Συμφωνία. Επίσης ανέφερε ότι δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του, του ζητά να αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή μάλιστα που είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία.
«Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού», συνέχισε ο πρωθυπουργός ενώ ερωτηθείς γιατί δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, απάντησε ότι αποφάσισε σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση όχι να κλείσει τις πόρτες της πλήρους ενημέρωσης στους πολιτικούς ενημέρωσης, αλλά να μην προχωρήσει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών διότι, όπως είπε, είχε κακή εμπειρία από τις προηγούμενες φορές και έχει καταλάβει από ορισμένους ότι δεν έχουν την σοβαρότητα και την αίσθηση ευθύνης.
Επίσης σημείωσε ότι ο Κώστας Καραμανλής διαχειρίστηκε με ευθύνη το θέμα και πως η στάση που είχε στο Βουκουρέστι ήταν μια στάση ευθύνης.
Για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει καμία αξία να συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρήματα στο πρόγραμμα. «Αξία έχει να πιέσει να πάρουμε μια καλή λύση στο χρέος εφόσον το πιστεύει. Η μη συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα δεν μπορεί να πλήξει την αξιοπιστία της λύσης».
Για τις εξελίξεις στην Ιταλία είπε ότι βοηθάει αυτήν την ώρα τη διαπραγμάτευση. Ο φόβος ότι μπορεί να υπάρξουν αναταράξεις στις αγορές κάνει κάποιους να επιδιώξουν μια καλύτερη λύση.
Για τη μείωση των συντάξεων το 2019 απάντησε για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι της παρούσης ενώ για την περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης λέγοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο στην παρούσα συγκυρία θα έστελνε το χειρότερο δυνατό μήνυμα σε αυτούς που θα αποφασίσουν για το χρέος και το μεταμνημονιακό τοπίο. Παραδέχθηκε πάντως ότι τα υψηλά πλεονάσματα δίνουν πολύ δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις.
«Αυτή τη στιγμή η σκέψη μου δεν είναι στο 2019. Η σκέψη μου είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση, να πάρουμε μια καλή λύση για το χρέος και να βγούμε από τα μνημόνια. Όταν τα καταφέρουμε όλα αυτά θα συζητήσουμε και τι θα κάνουμε με τα αντίμετρα και τι θα κάνουμε με τα μέτρα».
Πετύχαμε τους στόχους μας με μεγάλες θυσίες. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να προστατευθούν οι πιο αδύνατοι. Τα πλεονάσματα μας δίνουν χώρο για φοροελαφρύνσεις στα μεσαία στρώματα. Στόχος μας να πάρουμε λύση για το χρέος.
Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης στην ΕΡΤ Α.Ε. και τους δημοσιογράφους Αλέξη Παπαχελά, Τάσο Παππά και Δώρα Αναγνωστοπούλου.
Gepostet von Alexis Tsipras am Mittwoch, 13. Juni 2018