Αλέξης Τσίπρας: Θα ισχύσουν και για τους πλημμυροπαθείς της Κέρκυρας όσα προβλέπονται για τη Μάνδρα

Αλέξης Τσίπρας: Θα ισχύσουν και για τους πλημμυροπαθείς της Κέρκυρας όσα προβλέπονται για τη Μάνδρα

Το πρώτο τρίμηνο του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κέρκυρα

Οπως είπε, πρόκειται για Σχέδια τα οποία θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το 2015 και για τα οποία υπάρχει προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω καθυστέρησης. Τα τελικά Σχέδια θα οριστικοποιηθούν στις αρχές του 2018, και θα περιλαμβάνουν και μέτρα για τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα στα Ιόνια νησιά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Κέρκυρα και είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο μιας γυναίκας και είπε ότι ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων και θα ισχύσουν όσα προβλέπονται και για την περιοχή της Μάνδρας στη Δυτική Αττική.

Νέα αναπτυξιακή ώθηση από την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων

Υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παίζει σημαντικό ρόλο στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, καθώς μεγάλοι παίκτες της διεθνούς αγοράς, έχουν εκδηλώσει τη βούληση τους να εμπλακούν ενεργά.

Επισήμανε ότι οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, με δεδομένο ότι στις Περιφέρειες της χώρας όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες προβλέπεται να αποδίδεται ειδικός περιφερειακός πόρος 5% από τα έσοδα που θα προκύψουν στη φάση της παραγωγής, ενώ ανοίγουν, επιπλέον, δυνατότητες ενίσχυσης των τοπικών θέσεων απασχόλησης, λόγω των άμεσων ή έμμεσων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από τη δραστηριότητα.

Αδιαπραγμάτευτη πολιτική μας είναι να ισχύουν τα αυστηρότερα πρότυπα της διεθνούς πρακτικής ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, σε διαρκή διάλογο με την τοπική κοινωνία.

Φυσικά, οι περιοχές Natura θα παραμείνουν άθικτες από τα έργα και τις δραστηριότητες του προγράμματος.

Σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας

Στις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί στον τομέα της Υγείας στα Ιόνια νησιά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και όπως είπε, οι πιο σημαντικές από αυτές είναι:

-Η ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων καθώς και των προϋπολογισμών και του εξοπλισμού τους.

-Η αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Κέρκυρας, στην προοπτική της αυτόνομης στελέχωσης και λειτουργίας του τμήματος με ειδικευμένους γιατρούς.

-Η λειτουργία του Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο Κέρκυρας.

-Η απογευματινή λειτουργία του αστικού Κέντρου Υγείας Κέρκυρας.

-Η έναρξη λειτουργίας 3 Τοπικών Μονάδων Υγείας ( ΤΟΜΥ) στο αμέσως επόμενο διάστημα, από μία σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο .

-Η επάνοδος του Νοσοκομείου Ζακύνθου στην κανονικότητα , με συγκρούσεις και μάχες που έδωσε η κυβέρνηση, μετά την αδικαιολόγητη και παρατεταμένη αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων . Επόμενος στόχος είναι η άμεση λειτουργία των κλειστών κλινών της ΜΕΘ του νοσοκομείου.

-Η έναρξη λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου Λευκάδας μέσα στο 2018.

-Η τοποθέτηση μόνιμου παιδιάτρου στην Ιθάκη.

«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πρωταθλήτρια στον τουρισμό»

Τόνισε ακόμα ότι σε ανάκαμψη βρίσκεται η οικονομική δραστηριότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, λόγω του τουρισμού, καθώς το 2016 επισκέφθηκαν την Περιφέρεια 2,45 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες οι οποίοι πραγματοποίησαν 21,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Πρόσθεσε πως τους πρώτους μήνες του 2017 τα μεγέθη ήταν αυξημένα περίπου 15% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μαζί με την Κρήτη μοιράζονται την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις ανά επισκέπτη και τις εισπράξεις ανά διανυκτέρευση.

Εξαιτίας της αυξανόμενης κίνησης πραγματοποιούνται επενδύσεις σε ξενοδοχεία όλων των περιφερειακών ενοτήτων και στο υπουργείο Τουρισμού έχουν κατατεθεί αιτήσεις για αδειοδότηση, και επενδύσεις σε 15 ξενοδοχεία στην Κέρκυρα, 2 ξενοδοχεία στη Κεφαλλονιά, 2 στη Λευκάδα και 1 στη Ζάκυνθο.

Εχουν κατατεθεί 468 αιτήσεις για νέες τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Επίσης, στον αναπτυξιακό Νόμο, έως τον Ιούλιο του 2017, είχαν υποβληθεί 34 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, συνολικού προϋπολογισμού 163,5 εκατ. ευρώ. Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα, την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 300 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 37 εκατ.

Documento Newsletter