Κάλεσμα στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση επειδή άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, να πει ευθέως τι θα κάνει με τη συμφωνία των Πρεσπών σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία έρθει στην κυβέρνηση.
“Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια, τότε αντί να κάνει τον “τζάμπα μάγκα” και να λέει άλλα στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, ας βγει να πει ότι αν την ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση, εκείνος θα ακυρώσει τη Συμφωνία εάν γίνει κυβέρνηση. Γιατί δεν το λέει αυτό;».
Ακολούθως ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κύριο Μητσοτάκη, να απαντήσει και να πει στον λαό αν θα ακυρώσει τα μέτρα που εξήγγειλε χθες, απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνεντεύξεις Τύπου το μεσημέρι στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ.
“Με ενοχλεί ο όρος «παροχολογία», όταν μάλιστα προέρχεται από πολιτικές δυνάμεις που γονάτισαν τον λαό. Δεν είναι «παροχολογία» τα μέτρα κοινωνικής στήριξης. Χθες παρουσιάσαμε το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής” είπε ο πρωθυπουργός για να καταλήξει:
«Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει πρόγραμμα Πινοσέτ, που έχει, μπορεί να πει στον λαό ότι αυτές τις “παροχές” όπως ονομάζει τα μέτρα ελάφρυνσης (σ.σ. που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός), θα τις ακυρώσει».
Το 48ωρο του πρωθυπουργού στην 83η ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός έφτασε στη Θεσσαλονίκη από το βράδυ της Παρασκευής. Το πρωί του Σαββάτου συνοδεία των περισσότερων μελών του υπουργικού Συμβουλίου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ λίγο πριν ανοίξει και επίσημα τις πύλες της για το κοινό.
Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού προσέλκυσε όπως ήταν φυσικό το περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο οποίο συμμετείχαν παγκόσμιοι κολοσσοί.
Έξω από το περίπτερο είχε στηθεί ένα τροχόσπιτο στα χρώματα του ΠΑΟΚ με τους ανθρώπους της ποδοσφαιρικής ομάδας να περιμένουν τον Πρωθυπουργό να του δώσουν μία φανέλα της ομάδας.
Αμέσως μετά ο κ Τσίπρας πέρασε ακριβώς απέναντι στο περίπτερο 12 όπου φιλοξενούνταν νεοφυείς επιχειρήσεις ένα πάνελ όπου κ. Τσίπρας μαζί με τον αρμόδιο Υπουργό ΨΗΠΤΕ Νίκο Παππά συνομίλησαν με τους φιλόδοξους νέους επιχειρηματίες για τις καινοτόμες δραστηριότητες τους.
Το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης όπου μετέβη λίγο μετά τις 7:00 ο πρωθυπουργός για να εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία του το κλίμα ήταν διαφορετικό.
Τόσο στα σκαλιά του συνεδριακού κέντρου όσο και εντός της αιθούσης όπου θα μιλούσε ο πρωθυπουργός επικρατούσε το αδιαχώρητο. Μάλιστα στα σκαλά είχε στηθεί και μία μεγάλη γιγαντοοθόνη με καρέκλες προκειμένου ο κόσμος να παρακολουθήσει την ομιλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο οι υπουργοί και υφυπουργοί όσο κύριος ο πρωθυπουργός καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους όταν έφτασαν στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο.
Ωστόσο λίγα μέτρα μακρύτερα και συγκεκριμένα στο Βυζαντινό μουσείο και στο δημαρχείο της πόλης αλλά και στους δρόμους πέριξ της παραλίας και του Αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν μαζεμένοι όσοι διαδήλωναν για το ονοματολογικό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ενώ μία ομάδα ακροδεξιών προχωρούσε σε βίαια επεισόδια.
Το αποτέλεσμα ήταν η εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων στην οποία προέβη η ελληνική αστυνομία να χαλάσει τα σχέδια των διοργανωτών τις εκδηλώσεις του Βελλίδειου αφού η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική και ανάγκασε όσους καθόταν στα σκαλιά του Βελλίδειου να αποχωρήσουν άρον-άρον.
Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε μέχρι και λίγα λεπτά πριν αποχωρήσει ο πρωθυπουργός και ελάχιστοι ήταν αυτοί που μπορούσαν να παρακολουθήσουν από την οθόνη που είχε στηθεί την ομιλία του ενώ δεν έλειψε και η γκρίνια για το γεγονός ότι η αστυνομία άφησε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν τόσο κοντά στην εκδήλωση.
Σήμερα Κυριακή η μεγάλη συνέντευξη του πρωθυπουργού άρχισε λίγο μετά τη 1:30. Ο χώρος για πρώτη φορά ήταν διαφορετικός. Είχε αφαιρεθεί το μεγάλο πι που χρησιμοποιούσαν οι διοργανωτές τα προηγούμενα χρόνια για τους δημοσιογράφους και στη θέση του είχε στηθεί ένα αμφιθέατρο.
Απέναντι από τους δημοσιογράφους σε ένα μικρό τραπέζι χρώματος λευκού καθόταν ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζαννακόπουλος. Πίσω τους είχαν στηθεί δύο μεγάλες γιγαντοοθόνες μπροστά από τις οποίες καθόταν όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί της Κυβέρνησης.
Και αυτή τη φορά η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη, είναι χαρακτηριστικό ότι γίνανε 40 ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, ενώ η μεγάλη συνέντευξη κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες.
Εκείνο που αξίζει να κρατήσει κανείς απ’ όσα είπε ο πρωθυπουργός αυτές τις τρεις ώρες είναι η αναφορά του ότι είναι ο τελευταίος πολίτης που θα έφερνε αντιρρήσεις το δικαίωμα κάποιου να διαδηλώνει ελεύθερα και ότι κατά τη γνώμη του υπήρξε ποιοτική διαφορά του χθεσινού συλλαλητηρίου από τα αντίστοιχα συλλαλητήρια του περασμένου Φεβρουαρίου.
Και αριθμητικά, όπως είπε αλλά και όσον αφορά στο χρώμα και τη μορφή των συλλαλητηρίων αφού αυτή τη φορά επισκιάστηκαν από ακραία στοιχεία.
Επίσης αξίζει να κρατήσουμε την αναφορά του στον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο με τον οποίο είπε ότι διαφωνεί με τη θέση του για το ονοματολογικό αλλά εκτιμά ότι αυτή ήταν η θέση του από την αρχή.
Σε ότι αφορά τη συμφωνία είπε ότι δίνει μία προοπτική για τη χώρα και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδυνεύσει ο ίδιος την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο.
“Είμαι αποφασισμένος να πράξω αυτό που μου επιβάλλει το εθνικό συμφέρον” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ απαντώντας σε ερώτηση που του έκανε το Ντοκουμέντο σημείωσε ότι κανείς δεν τον ενόχλησε από τους ηγέτες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το ζήτημα.
Φωτογραφίες: Δέσποινα Βαξεβάνη