Το μήνυμα για αλληλεγγύη και ενότητα μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις των ηγετών μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου της Λισαβόνας. Όπως ανακοινώθηκε, η επόμενη ευρωμεσογειακή σύνοδος θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη τον Απρίλιο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε και εξήγησε ότι η Ευρώπη ως σύνολο έχει ανάγκη τον ευρωπαϊκό Νότο και ευχαρίστησε για τη στήριξη που έλαβε και που αφορά στην Ελλάδα, στις προσπάθειες της, όπως τόνισε, «να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με σεβασμό στους κανόνες και τις αξίες που απορρέουν από τις δημοκρατικές αρχές και το Σύνταγμα της χώρας».
Υπογράμμισε ότι «το μήνυμα της αλληλεγγύης μεταξύ μας είναι ένα μήνυμα που απομονώνει όσους έχουν είτε παράλογες απαιτήσεις ή επιδιώξεις που στο βάθος θα έλεγα ότι μπορεί να αποβλέπουν και σε διαιρέσεις και σε διασπάσεις».
«Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η Ευρώπη είναι ενότητα και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος των λαών μας», σημείωσε.
Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Πορτογάλο πρωθυπουργό για τη φιλοξενία της 2ης Συνόδου Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της ΕΕ και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «η συνάντηση και η συνεννόηση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, αν και άργησε, είναι παρούσα και θα έχει μέλλον και προοπτική». Γιατί, όπως τόνισε, ο ευρωπαϊκός Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης. «Αντίθετα», τόνισε:
-«η ΕΕ στο σύνολο της έχει ανάγκη τον ευρωπαϊκο Νότο προκειμένου να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή της, την ενότητα της και να ξαναβρεί το κοινωνικό της πρόσημο».
-«Η Ευρώπη έχει ανάγκη τον ευρωπαϊκό Νότο προκειμένου να προχωρήσει σε μια αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αξιών».
– «Η Ευρώπη έχει ανάγκη τον ευρωπαϊκό Νότο για να ενισχύσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι κατά τη σύνοδο συζήτησαν όλη τη γκάμα των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν την Ευρώπη και επισήμανε ιδιαίτερα ότι συμφώνησαν στην ανάγκη να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους ώστε η ΕΕ να ξαναγίνει ως ιδέα ένα όραμα που θα εμπνέει τους ευρωπαϊκούς λαούς, να προσπαθήσουν για μια καλύτερη Ευρώπη στο μέλλον και να ενισχύουν τις προσπάθειες για να υπερασπιστούν την κοινή αξία της αλληλεγγύης πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και αλληλεγγύη που θα πρέπει να ξεκινά από όλους εμάς που βρεθήκαμε σε αυτό το τραπέζι και θα ξαναβρεθούμε στη Μαδρίτη», τόνισε.
Σημείωσε ότι αυτό σημαίνει πως:
-Στηρίζουμε τις προσπάθειες των χωρών του Νότου για να διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αξιών την προσφυγική κρίση και τις μεταναστευτικές ροές.
-Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος
-Στηρίζουμε τις προσπάθειες όλων των κρατών και κυβερνήσεων για να επαναφέρουν την ενίσχυση της απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό Νότο που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί όσο κανείς άλλος από την οικονομική κρίση.
– Ως προς τη στήριξη που αφορά στη χώρα μας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Και θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη που αφορά και στην Ελλάδα στις προσπάθειες της να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με σεβασμό στους κανόνες και τις αξίες που απορρέουν από τις δημοκρατικές αρχές και το Σύνταγμα της χώρας».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το μήνυμα της αλληλεγγύης μεταξύ μας είναι ένα μήνυμα που απομονώνει όσους έχουν είτε παράλογες απαιτήσεις ή επιδιώξεις που στο βάθος θα έλεγα ότι μπορεί να αποβλέπουν και σε διαιρέσεις και σε διασπάσεις».
«Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η Ευρώπη είναι ενότητα και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος των λαών μας», σημείωσε.
Για το Κυπριακό
Ειδική αναφορά στο Κυπριακό περιλαμβάνει η Διακήρυξη της Λισσαβόνας, που εκδόθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών- μελών της ΕΕ (MED Group).
Συγκεκριμένα στην παράγραφο 7 της Διακήρυξης αναφέρεται:
«Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξη μας στη συνεχιζόμενη διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπό την αιγίδα του νέου Γενικού Γραμματέα των ΗΕ».
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσης μας, μετά τη λύση» και ότι «η ένταξη στην ΕΕ είναι η καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο».