Σαφέστατα μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός, με αφορμή την παραίτηση Κοτζιά, ξεκαθάρισε ότι «Η πορεία της κυβέρνησης δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν» και ότι έχει σαφή προσανατολισμό αφενός την έξοδο από την κρίση και αφετέρου την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίσει τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια. «Είμαι εδώ για να προστατεύσω και τα δύο αυτά επιτεύγματα με όλες μου τις δυνάμεις και όχι να θυσιάσω το ένα για το άλλο», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα.
Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η στήριξή τους από αυτή» και «τούτη την ώρα η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρης στήριξης της πλειοψηφίας της βουλής».
Ακολούθως, γνωστοποίησε ότι Θα συναντηθεί αύριο (στις 11 σύμφωνα με το ρεπορτάζ) με τον Νίκο Κοτζιά στην τελετή παράδοσης και παραλαβής του ΥΠΕΞ.
Ο Νίκος Κοτζιάς είναι ένα βιβλίο που θα συμβουλεύομαι
Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός εκθείασε τη συμβολή του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας λέγοντας ότι «Είναι ένα ανοιχτό βιβλίο για μένα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα το συμβουλεύομαι συχνά. Θα είμαι στο ΥΠΕΞ μέχρι να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών».
Αναφερόμενος στη διαφορετική άποψη του ΥΠΕΑΘ Πάνου Καμένου, για τη συμφωνία των Πρεσπών ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Στις συμμαχικές κυβερνήσεις», είπε, «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Άλλο όμως αυτό και άλλο η εθνική γραμμή. Από εδώ και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής. Στο εσωτερικό είναι στοιχείο της Δημοκρατίας η συζήτηση και οι διαφορετικές απόψεις».
Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο
Για τις κινήσεις της Τουρκίας Δυτικά της Κύπρου ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «Η Ελλάδα βάζει ως προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» και ότι «η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο… Δεν θα επιτρέψουμε την δημιουργία τετελεσμένων μέσω τεχνικής έντασης», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Τσίπρα.
Να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών στο προσφυγικό/μεταναστευτικό
Για το θέμα της Συνόδου, το προσφυγικό –μεταναστευτικό ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «πρέπει να προχωρήσει η ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών. Με την καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής αιτούντων ασύλου».
Τόνισε δε ότι «η επιμονή ορισμένων κρατών-μελών να μην δείχνουν πνεύμα συμβιβασμού διχάζει την Ευρώπη και πως η επιμονή μόνο στην εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης και όχι ταυτόχρονα και στο άνοιγμα νόμιμων οδών επανεγκατάστασης οδηγεί σε μια πολιτική αναποτελεσματική».
Ελληνο-ισπανική πρόταση για Ταμείο κατά της Ανεργίας
Τέλος, ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε ότι Ελλάδα και Ισπανία επαναφέρανε την πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της Ανεργίας.
«Χρειαζόμαστε νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός κι αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει «νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης, όχι μόνον ως προς το τραπεζικό σύστημα, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την κοινή εγγύηση καταθέσεων, αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας ως στοιχείου συστημικής σταθερότητας της Ευρωζώνης».
_x000D_
_x000D_