Για όλους και για όλα μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε στην Έλλη Στάη και στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» βγάζοντας μάλιστα και ειδήσεις.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι σε περίπτωση που ο κ. Καμμένος, στη συνάντησή τους την ερχόμενη Παρασκευή, αποφασίσει να άρει την εμπιστοσύνη του από την Κυβέρνηση λόγω των διαφωνιών του με τη συμφωνία των Πρεσπών, θα ζητήσει από την Βουλή ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.
Σε ερώτηση μάλιστα τι θα πράξει ο ίδιος αν η κυβέρνησή του μείνει με 145 βουλευτές (όσους αριθμεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ) απάντησε ευθέως ότι στην περίπτωση αυτή θα προχωρήσει συντεταγμένα και εν ευθέτω χρόνο σε εκλογές.
«Εμείς δεν κάνουμε ποτέ συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, δεν κινήθηκα ποτέ με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, ανοιχτά και καθαρά ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Δεν έχω άγχος και καμιά αγωνία γιατί ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτό που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό είναι αν θα υπάρχει σταθερότητα σε αυτό τον τόπο και σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Καμμένος μεθαύριο, αν θα συνεχίζει να στηρίζει αυτή την κυβέρνηση, μέχρι χθες το έλεγε ευθαρσώς και καθαρά, και θα προχωρήσουμε. Αν δεν το πει θα ζητήσουμε να λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και θα προχωρήσουμε», ήταν η συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση.
https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/335520787039470/
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή να απολεσθεί, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές σε ότι αφορά το πότε μία κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής και σε αυτή την περίπτωση συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω αλλά είναι προφανές ότι πολιτικό πρόβλημα υπάρχει, σε αυτή την εκδοχή, θεωρώ απίθανο να συμβεί, αλλά σε αυτή την εκδοχή θα προχωρήσουμε εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με γνώμονα και κριτήριο να προχωρήσουν μία σειρά από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουμε εξαγγείλει όπως Συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία με την εκκλησία, η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι 120 δόσεις, η επιδότηση ενοικίου και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Να είναι σίγουροι οι Έλληνες ότι δεν πρόκειται να τα αφήσουμε στη μέση», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει πως ο κ. Καμμένος «θα επιλέξει ο ίδιος να ρίξει νερό στο μύλο των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης και θα διευκολύνει τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη». «Αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω. Αν δεν το κάνει αυτό θα είμαι απόλυτα σαφής απέναντί σας, αν δεν το κάνει αυτό θα αναμετρηθούμε στη Βουλή. Ξέρω ότι βρίσκομαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Εγώ ξέρω ότι είναι μεγάλο βάρος αυτό για να αναλάβει ο κυβερνητικός μου εταίρος και δεν πιστεύω ότι θα το αναλάβει, αν το αναλάβει θα πάμε στη Βουλή και οι βουλευτές θα αποφασίσουν και θα πάρουν την ευθύνη τους».
Η συμφωνία των Πρεσπών είναι από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες τις μέχρι τώρα θητείας μου
Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ονοματολογικό «είναι ένα βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας» και η λύση του «είναι μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες τις μέχρι τώρα θητείας μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας». «Αν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο επίτευγμα ήταν η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «και η επιστροφή στην κανονικότητα το δεύτερο σημαντικό επίτευγμα είναι η αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα, η ανάκτηση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια αλλά και συνολικότερα στην περιοχή και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός η συμφωνία «δεν αφήνει κανένα μα κανένα περιθώριο και επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής η κάποιος νέος Γκρούεφσκι, νομίζω ότι έχουμε χρέος και πατριωτικό καθήκον να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία». Για τη στάση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη σημείωσε ότι «ήταν μία διαρκής προσπάθεια να βρει τρόπο και λόγο διαφοροποίησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων»
Για το πότε θα έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή είπε πως έχει σκοπό αυτό να γίνει άμεσα, μόλις ψηφιστεί στο γειτονικό κράτος. «Μόλις γίνει η γνωστοποίηση στο υπουργείο Εξωτερικών με ρηματική διακοίνωση του αποτελέσματος αλλά και των άρθρων του Συντάγματος και κοινοποιηθεί το πέρας των διαδικασιών στη γειτονική χώρα, άμεσα θα δώσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής, τα πολιτικά κόμματα το αποτέλεσμα ώστε να έχουν την εικόνα, τι αλλαγές έγιναν, αν τηρούν το πλαίσιο της συμφωνίας που περάσαμε. Αμέσως μετά θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής για να κινηθούν οι διαδικασίες».
«Το πρωτόκολλο εισδοχής της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο για τεχνικούς λόγους. Δεν μπορούμε να το φέρουμε ταυτόχρονα διότι δεν μπορεί να κυρώνουμε την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ εφόσον δεν έχει κυρωθεί η Συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο».
Δεν θέλω να αδικήσω τον Πάνο Καμμένο
Για τον κυβερνητικό του εταίρο τον Πάνο Καμμένο ο κ Τσίπρας είπε ότι «Δεν είναι πρώτη φορά που σε νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Θα μου πείτε είναι ένα μόνο σχέδιο όπως όλα τα άλλα, όχι είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο αλλά στα εθνικά θέματα ο καθένας δικαιούται απέναντι στη συνείδησή του να παίρνει διαφορετική θέση. Ο Πάνος Καμμένος, δεν θέλω να τον αδικήσω γιατί έχω συνεργαστεί μαζί του 4 χρόνια και είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας γιατί αγάπησε και αγαπάει αυτό που κάνει, ο Πάνος Καμμένος έχει μία διαφορά σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο θέμα των Σκοπίων, ήταν από αυτούς στη Νέα Δημοκρατία που το 2007 είχε διαφωνήσει ακόμα και με αυτό που ονομάσαμε μετά εθνική γραμμή και ήταν η στάση του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Ο Πάνος Καμμένος είχε πει από τότε ότι είναι της άποψης ότι πρέπει να κρατήσουμε τη στάση που είχαμε κρατήσει στο περίφημο Συμβούλιο του 1992».
Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι δεν τα πήγε πολύ καλά στις επιλογές προσώπων αλλά, όπως είπε, έχει πάρει τα μαθήματά του. Παράλληλα τόνισε ότι δεν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, γιατί οι ένοπλες δυνάμεις κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους, ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει να μη μειωθεί το αφορολόγητο το 2020, ότι η οικονομία είναι το μεγάλο επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης, ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή είναι μεγάλες για το γεγονός ότι μπήκαμε στη φάκα, αλλά πως και μετά έγιναν πολύ μεγάλα λάθη και ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν μια χώρα διαλυμένη και η κυβέρνησή του με 1/10 λιγότερα μέτρα έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.
Όσον αφορά το σκάνδαλο Novartis, ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι να είναι αθώοι αλλά, όπως είπε, «δεν θα είμαι εγώ ο πρωθυπουργός που θα κουκουλώσω υποθέσεις» ενώ ανέφερε ότι στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2020 θα ξαναπροτείνει τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλου, διότι «ακόμα και αν ανήκει σε διαφορετική παράταξη από αυτή που εγώ εκπροσωπώ έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας με ένα τρόπο εξαιρετικό και αυτό πρέπει να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερκομματικός πάνω από παρατάξεις και πολιτικές τοποθετήσεις, να εκφράζει το σύνολο των Ελλήνων και νομίζω ότι αυτό το έχει καταφέρει ο κύριος Παυλόπουλος».