Αλεξέι Ναβάλνι: Η πορεία και ο αργός θάνατος της Νέμεσης του Πούτιν

Αλεξέι Ναβάλνι: Η πορεία και ο αργός θάνατος της Νέμεσης του Πούτιν

Θα μείνει στην ιστορία ως πιο η πιο εξέχουσα προσωπικότητα της ρωσικής αντιπολίτευσης που εναντιώθηκε στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Παρόλο που δεν μπόρεσε να αναμετρηθεί μαζί του στην κάλπη, η φωνή του αποτέλεσε πηγή δύναμης για πολλούς Ρώσους, με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί ως απειλή για το Κρεμλίνο.

Οι εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι και της ομάδας του έχουν αποκαλύψει σκάνδαλα διαφθοράς σχεδόν σε όλα τα επίπεδα του ρωσικού κράτους, με στόχο συχνά τον ίδιο τον Πούτιν. Επέζησε από δηλητηρίαση με το νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ και νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση.

Πέρασε τις τελευταίες του στιγμές σε μια φυλακή περίπου 40 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, όπου είχε καταδικαστεί σε 19 χρόνια υπό «ειδικό καθεστώς». Στην τελευταία δημόσια δήλωσή του, έκανε λόγο για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, με ελάχιστο φαγητό και εκτεθειμένος στο πολικό ψύχος.

Ο 47χρονος δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής, υποδαύλισε τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Ρωσία κατά την περίοδο 2011-2012, μέσω εκστρατείας κατά της εκλογικής νοθείας και της κυβερνητικής διαφθοράς, ερευνώντας τον στενό κύκλο του Πούτιν.

Αποκορύφωμα στην πολιτική του καριέρα ήταν το ότι κέρδισε το 27% των ψήφων το 2013, σε μια αναμέτρηση για τη δημαρχία της Μόσχας. Ακόμα, προχώρησε σε μια σειρά αποκαλύψεων, όπως η ύπαρξη ενός παλατιού στη Μαύρη Θάλασσα που χτίστηκε για προσωπική χρήση του Πούτιν, καθώς και επαύλεις και γιοτ που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Μάλιστα, το βίντεο με το παλάτι του Πούτιν που δημοσίευσε η ομάδα του, συγκέντρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές, με το Κρεμλίνο να αντιδρά έντονα και να χαρακτηρίζει την έρευνα ως «ψευδή». Έκτοτε, ο Ναβάλνι παρέμεινε «αγκάθι» για το Κρεμλίνο.

Δηλητηρίαση και φυλάκιση

Το 2020, ο Ναβάλνι έπεσε σε κώμα μετά από δηλητηρίαση από την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB και μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία. Η είδηση προκάλεσε πλήθος διεθνών αντιδράσεων, με αποτέλεσμα την πτώση του ρουβλιού έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Μόλις ανάρρωσε, ο Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, όπου συνελήφθη για «παραβίαση των όρων της αναστολής του» και καταδικάστηκε στην πρώτη από τις πολλές ποινές φυλάκισής του, που συνολικά θα ήταν πάνω από 30 χρόνια. Είναι γεγονός, ότι κανείς δεν περίμενε ότι θα αφηνόταν ελεύθερος, όσο ζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ναβάλνι περιέγραψε τη διαδικασία ως «απόλυτη ανομία». Κάλεσε μάλιστα τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους, λέγοντας: «Μην σιωπάτε. Αντισταθείτε. Βγείτε στους δρόμους – όχι για μένα, αλλά για εσάς». Πράγματι, οι οπαδοί του οργάνωσαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία, στις οποίες η αστυνομία απάντησε με βία και συλλήψεις χιλιάδων πολιτών.

Ο θάνατος του στις 16 Φεβρουαρίου 2024, θα θεωρηθεί από τους επικριτές του Κρεμλίνου ως πολιτική δολοφονία, υποκινούμενη από τον ίδιο τον Πούτιν. Άλλωστε, η σκληρή μεταχείριση του Ναβάλνι αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ο Πούτιν και το καθεστώς του φοβούνταν την επιρροή που είχαν κερδίσει οι εκστρατείες του. «Ο Πούτιν δεν αναφέρει καν το όνομά του, κανένας στο Κρεμλίνο δεν μπορεί να το αναφέρει», είχε δηλώσει πριν λίγους μήνες στο BBC η καθηγήτρια Νίνα Χρουστσόβα, ειδική σε θέματα διεθνών υποθέσεων και δισέγγονη του πρώην Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ.

Σημειώνεται, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας. Αποτελεί τον μακροβιότερο Ρώσο ηγέτη από τον Ιωσήφ Στάλιν, τον οποίο θα μπορούσε να ξεπεράσει, εάν διεκδικήσει ξανά το αξίωμα το 2030.

Διαβάστε επίσης: Πέθανε στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι

Πρωτοφανές: Ο Άρειος Πάγος αμφισβητεί το Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και στηρίζει Μητσοτάκη

Ευρωκοινοβούλιο: Υποκλοπές, Τέμπη, αστυνομική βία και ελευθερία του Τύπου στο ψήφισμα κόλαφο για τον Μητσοτάκη

Ευρωκοινοβούλιο: Πέρασε το ψήφισμα χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου

Documento Newsletter