Στη Γερμανία πολύ συχνά όταν μιλάμε για τη νεοναζιστική οργάνωση NSU οι άνθρωποι νομίζουν ότι αναφερόμαστε σε θεωρίες συνωμοσίας. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη.
Οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και μέσα στους θεσμούς υπάρχουν άτομα που δεν είναι οργανωμένα αλλά οι ενέργειες και οι αποφάσεις τους διέπονται από ρατσιστική και εθνικιστική ιδεολογία. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι δυνατόν να παίρνουν σωστές αποφάσεις αν ασχολούνται, για παράδειγμα, με υποθέσεις που αφορούν ζητήματα προσφύγων ή μη Γερμανών πολιτών οι οποίοι έχουν πέσει θύματα εγκληματικών ενεργειών» λέει στη συνέντευξή του στο Documento ο Γερμανός δικηγόρος και αντιφασίστας ακτιβιστής Αλεξάντερ Χόφμαν λίγο προτού ταξιδέψει στην Αθήνα για να λάβει μέρος σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ρόζα Λούξεμπουργκ.
Ο Χόφμαν ήταν συνήγορος πολιτικής αγωγής στην πολύκροτη δίκη της ένοπλης ναζιστικής οργάνωσης NSU (Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο). Στη δίκη, που κράτησε πέντε χρόνια και ολοκληρώθηκε πέρυσι, καταδικάστηκαν πέντε άτομα για τρομοκρατικές ενέργειες στις οποίες περιλαμβάνονται ρατσιστικές δολοφονίες εννέα μεταναστών (οκτώ Τούρκοι και ένας Ελληνας εστιάτορας στο Μόναχο, ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης) και μιας Γερμανίδας αστυνομικού, δύο βομβιστικές επιθέσεις και δεκαπέντε ληστείες.
Τι σηματοδοτούσαν τα μέλη του NSU με τη λέξη «υπόγειο»;
Κατά την άποψή μου διάλεξαν το όνομα «υπόγειο» για να παρουσιαστούν ως μια μεγάλη οργάνωση που έχει και ένα τμήμα που δρα παράνομα. Θέλουν να τονίσουν ότι εκτός από νόμιμες έχουν και παράνομες δραστηριότητες. Σαν να μας λένε «έχουμε ένα κομμάτι του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος που δρα έξω από τους νόμους σας».
Οπως είπε η αγαπητή μου συνάδελφος Αντζέλικα Λεξ, η οποία δυστυχώς ήταν άρρωστη και πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης, «δεν θα έπρεπε να δικάζονται 5 αλλά 50 ή και 500 άτομα». Να μην επικεντρωνόμαστε μόνο σ’ αυτούς που δικάζονται, είναι μεγάλο το δίκτυό τους.
Πώς εμφανίζεται το ευρύτερο δίκτυο στην καθημερινότητα των Γερμανών πολιτών;
Ενα παράδειγμα είναι ότι γίνονται επιθέσεις, ακόμη και φόνοι μεταναστών, από άτομα που δεν είναι μέλη οργανώσεων, δεν έχουν καμία οργανωτική σχέση. Αν το ερευνήσουμε όμως θα διαπιστώσουμε ότι όσοι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες αποδέχονται τις ακροδεξιές ιδέες και είναι άτομα που μπορούμε να συναντήσουμε παντού.
Πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε;
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο στους πάντες ότι το πρόβλημα των εθνικιστών, των ρατσιστών και των νεοναζιστών είναι υπαρκτό. Πριν από μερικά χρόνια οι άνθρωποι δεν ήθελαν να παραδεχτούν ότι υπάρχει, τώρα το βλέπουμε παντού στην κοινωνία. Η ακροδεξιά έχει απλωθεί μέχρι τους θεσμούς και μέχρι τη γειτονιά μας. Πρέπει να εξηγήσουμε στον καθένα ότι αυτή η ιδεολογία δεν έχει θέση στον δημοκρατικό χώρο.
Το δεύτερο είναι να καταγγέλλουμε και να καταδικάζουμε την ακροδεξιά πολιτική όπου και όποτε τη συναντάμε. Δεν πρέπει να ασχολούμαστε με την ακροδεξιά μόνο όταν εκφράζεται στο κοινοβούλιο, αλλά να παρεμβαίνουμε στις πράξεις του ακροδεξιού γείτονά μας, να μην αφήνουμε χώρο να αναπτύσσεται αυτή η δυναμική.
Πρέπει να ορίσουμε ασφαλείς χώρους για τις δημοκρατικές ιδέες και ενέργειες. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορούμε να συμβιώνουμε με εθνικιστές, ρατσιστές και ακροδεξιούς.
Info
Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου θα γίνει στο «Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια, εκδήλωση με θέμα «Απέναντι σε μια mainstream (ακρο)Δεξιά» με οργανωτή το ελληνικό τμήμα του «Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ». Ο Αλεξάντερ Χόφμαν θα είναι ένας από τους βασικούς ομιλητές.