Αλεξανδρούπολη: Το πρώτο εμβολιαστικό κέντρο για την ευλογιά των πιθήκων από 1η Σεπτεμβρίου

Αλεξανδρούπολη: Το πρώτο εμβολιαστικό κέντρο για την ευλογιά των πιθήκων από 1η Σεπτεμβρίου

Την έναρξη από την 1η Σεπτεμβρίου λειτουργίας του εμβολιαστικού κέντρου για την ευλογιά των πιθήκων (mpox) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος. Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται κατόπιν ιατρικής αξιολόγησης στο χώρο της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Π.Γ.Ν.Α. κάθε Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 12.00 και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν καλώντας στο 2551352510 κάθε Τετάρτη από τις 9.00 έως τις 12.00.

Η νόσος Mpox

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η νόσος Mpox είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς αλλά λιγότερο μεταδοτικός, με πιο ήπια συμπτώματα. Μεταδίδεται μετά από δάγκωμα ή γρατζουνιά μολυσμένου ζώου (κυρίως τρωκτικού) και σπανιότερα από κατανάλωση μη επαρκώς μαγειρεμένου κρέατος ή μέσω επαφής με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου. Η μετάδοση από άτομο σε άτομο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος και ιδιαίτερα σεξουαλικής επαφής ή/και με μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 6 έως 13 ημέρες με διακύμανση από 5 έως 21 ημέρες.

Για ποιους συστήνεται το εμβόλιο

Το εμβόλιο Jynneos συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς mpox και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου:

-Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες, και διεμφυλικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.

-Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).

-‘Ατομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς mpox, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.

-‘Ατομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες.

Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων.

Διαβάστε επίσης:

Κολωνός: Βίντεο ντοκουμέντο – Έστειλαν μήνυμα από το κινητό της 16χρονης για να καλύψουν τον 44χρονο

«Χαστούκι» Καρυστιανού στον Πρετεντέρη: «Αχρειότητα είναι πολύ σεμνή λέξη για κάποιες πράξεις»

Βόλος: Απόκοσμες και αποκρουστικές εικόνες από το γεμάτο νεκρά ψάρια λιμάνι (Photos)

Documento Newsletter