Αλεξανδρούπολη: Ένα κέντημα – γίγας για την απελευθέρωση της πόλης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ένα σούπερ – κέντημα 14 μέτρων, γιορτάστηκε η 97η επέτειος απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης και ενσωμάτωσης της στον εθνικό κορμό.

Η μεγάλη στιγμή ήταν η ανάρτηση στο δημαρχείο ενός τεράστιου κεντήματος διαστάσεων 14×4.2 μέτρων στο οποίο αναγράφεται η ιστορική διαδρομή της πρωτεύουσας του Έβρου.

Αρχιτέκτονας της ιδιότυπης αυτής δημιουργίας είναι η λαογράφος και ιδιοκτήτρια του Εθνολογικού Μουσείου, Αγγέλα Γιαννακίδου η οποία τόνισε:

«Είναι ένα πανό επιφορτισμένο συμβολικά, γιατί επάνω είναι κεντημένα όλα τα σημαντικά γεγονότα της πόλης, με τις 51 κεντήτριες να αφήνουν με την κλωστή τους το δικό τους ίχνος, τη δική τους σκέψη», αναφέρει χαρακτηριστικά. Τονίζει πως για τη δημιουργία του κεντήθηκαν 16.700 γράμματα-χαρακτήρες με 1.700.000 βελονιές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν περίπου 25.000 μέτρα κλωστής. «Μια δημιουργία των χεριών για τη μνήμη της πόλης» χαρακτηρίζει η κ. Γιαννακίδου το πανό που ολοκληρώθηκε σε διάστημα περίπου 40 ημερών, χάρη στη διάθεση και το κέφι τόσο μεμονωμένων γυναικών όσο και γυναικών μελών συλλόγων, μεταξύ των οποίων οι σύλλογοι Καππαδοκών, Άγιος Ευθύμιος Χηλής Αλεξανδρούπολης, Πετριωτών, ο ιστορικός σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων και το σωματείο από το Κοπανέλι του Εθνολογικού Μουσείου.

Εκφράζει την ανησυχία πως η καθημερινότητα μας παρασύρει, με μικρό ή μεγάλο βαθμό, να ξεχνάμε τις ρίζες μας και εκτιμά πως για να προβάλεις έναν τόπο ακόμη και τόσο μεγάλης γεωπολιτικής-γεωστρατηγικής σημασίας όπως η Αλεξανδρούπολη πρέπει να τον μάθεις και να τον αγαπήσεις. «Νομίζω ότι τέτοια έργα συναινούν προς αυτή τη σχέση. Μάλιστα φάνηκε ότι μπορούμε να ξαναδούμε τον τόπο μας, μέσα από άλλη σχέση, μέσα από άλλες προσεγγίσεις να τον ξαναδούμε, να δούμε την αξία του, κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για ν’ ανακάμψουμε και ψυχολογικά και πνευματικά», υπογραμμίζει η κ. Γιαννακίδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: inevros.gr