Alert από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Aπαιτούνται πρόσθετα μέτρα για τη συγκράτηση της ύφεσης

Alert από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Aπαιτούνται πρόσθετα μέτρα για τη συγκράτηση της ύφεσης

Την επιτακτική ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την συγκράτηση της ύφεσης επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, τονίζοντας το πόσο κρίσιμη είναι -ακόμα και από δημοσιονομική σκοπιά- η αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Στην Ειδική Έκθεση για τις οικονομικές συνέπειες του COVID-19, το Γραφείο επικρίνει εμμέσως το μείγμα μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την ανάσχεση της ύφεσης. «Ένα σημαντικό συμπέρασμα είναι η περιορισμένη επίδραση της δημοσιονομικής παρέμβασης στην ένταση της ύφεσης» σημειώνεται και εξηγείται ότι «ο βασικός λόγος είναι πως η δαπάνη γίνεται είτε με μεταβιβάσεις είτε με αναστολές φόρων που δεν επηρεάζουν άμεσα το ΑΕΠ – όπως θα συνέβαινε αν η δαπάνη γίνονταν με αγορές αγαθών και υπηρεσιών – αλλά έμμεσα μέσω της κατανάλωσης εκείνων που εισπράττουν». Μάλιστα, αναφέρεται ότι σημαντικό μέρος της κατανάλωσης στρέφεται στις εισαγωγές, γεγονός που περιορίζει ακόμα περισσότερο τη θετική επίπτωση στο ΑΕΠ.

Πάρα ταύτα, το Γραφείο αναγνωρίζει ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής ενισχύεται η ρευστότητα και διασφαλίζεται η φερεγγυότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για τη συγκράτηση της ύφεσης και για να περιοριστούν τα αποτελέσματα υστέρησης, δηλαδή να αποφευχθεί μια μόνιμη αύξηση της ανεργίας και μια υποβάθμιση του παραγωγικού και κεφαλαιουχικού δυναμικού της χώρας καθώς και μια εκ νέου αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» συνιστά στην έκθεσή του το Γραφείο.

Επίσης, στην έκθεση γίνεται λόγος για «σημαντική επιδείνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος και του δημόσιου χρέους», με το Γραφείο να στηλιτεύει την ατολμία και την επιφυλακτικότητα της ΕΕ εν συγκρίσει με τις πρακτικές που ακολουθούν ΗΠΑ και Κίνα. Όσον αφορά το 2021, το Γραφείο προβλέπει ανάκαμψη, η οποία όμως θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη διάρκεια της ύφεσης το 2020, από τα μέτρα πολιτικής που θα ληφθούν στη συνέχεια καθώς και από την πρόοδο της ιατρικής αναφορικά με την αντιμετώπιση του COVID-19 (δημιουργία εμβολίου, κατάλληλων φαρμάκων κλπ).

Η επόμενη μέρα

Για την επόμενη μέρα, το Γραφείο υπογραμμίζει την απαίτηση για σχεδιασμό και εφαρμογή «περισσότερων μέτρων». Ειδικότερα, θέτει δύο σημαντικά κριτήρια για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων. Αφενός την ισχυρή επίδραση στο ΑΕΠ και αφετέρου την ευρύτερη δυνατή κατανομή του οφέλους προκειμένου να αποφευχθούν διανεμητικές συγκρούσεις. «Όσον αφορά το πρώτο, θα πρέπει να προτιμηθούν δαπάνες με αγορές αγαθών και υπηρεσιών καθώς έχουν επιπτώσεις πρώτης τάξης στο ΑΕΠ, σε αντίθεση με τις μεταβιβάσεις και τις φοροαπαλλαγές. Όσον αφορά το δεύτερο, μια καλή υποψηφιότητα είναι η αναβάθμιση του συστήματος Υγείας, που σε όρους δημόσιων δαπανών είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ» προτείνει το Γραφείο.

Ως προς την προτροπή ενίσχυσης του ΕΣΥ, το Γραφείο υποστηρίζει ότι μία τέτοιου είδους δημόσια επένδυση θα έχει ως αποτέλεσμα πέρα από την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας, την αντιμετώπιση μιας μελλοντικής πανδημίας περισσότερο με ιατρικά μέσα και λιγότερο με μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας. «Τονίζουμε ωστόσο ότι μια τέτοια επέκταση θα πρέπει να είναι στοχευμένη προς την αναβάθμιση των δομών υγείας και τη στελέχωσή τους με προσωπικό και εξοπλισμό» διευκρινίζει το Γραφείο, επισημαίνοντας την ανάγκη μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ.

«Συμπληρωματικά με την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, θα μπορούσαν να αναληφθούν δημόσιες επενδύσεις για την ψηφιακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και της δημόσιας διοίκησης, που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια της σημαντικής βραχυχρόνιας συνεισφοράς στο ΑΕΠ και της μακροχρόνιας βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών. Σημειώνουμε τέλος, ότι η ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που ζημιώθηκαν από την κρίση θα πρέπει να συνεχιστούν, προκειμένου να περιοριστούν τα αποτελέσματα υστέρησης στην παραγωγική διαδικασία» καταλήγει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/04/15/5e97530f825e6321ec0e69e2.pdf

Documento Newsletter