Αλέιδα Γκεβάρα για Τσε: «Ο πατέρας μου ήταν ο πιο γνήσιος κομμουνιστής από όσους γνώρισα»

Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης

Το Documento βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου στην οποία η Αλέιδα Γκεβάρα παρουσίασε τον πρώτο τόμο από τα άπαντα του Τσε.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που συγκινηθήκαμε ακούγοντας την Αλέιδα Γκεβάρα να μιλάει για τον πατέρα της. Η κόρη του Τσε η οποία από χτες βρίσκεται στην Ελλάδα, έδωσε σήμερα Δευτέρα 14 Οκτωβρίου συνέντευξη Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με αφορμή την έκδοση του λευκώματος «Ernesto Che Guevara – Οικογενειακό άλμπουμ» (εκδ. New Star) που περιλαμβάνει οικογενειακές φωτογραφίες τους. Τα δάκρυα κυλούσαν στα μάτια της κάθε φορά που ανέφερε τις στιγμές που έζησε δίπλα στον πατέρα της τον οποίο πρόλαβε να γνωρίσει για μόλις πέντε χρόνια.

Η Αλέιδα Γκεβάρα περιέγραψε τον Τσε ως άνθρωπο πολύ τρυφερό που αγαπούσε πολύ την οικογένειά του και που ποτέ δεν ανέχτηκε την αδικία που έβλεπε γύρω του. «Ένα από τα πράγματα που μου αρέσουν πολύ σε ό,τι αφορά τη ζωή μου είναι πως είμαι καρπός μιας αγάπης, δύο ανθρώπων που αγαπήθηκαν πάρα πολύ» είπε και περιέγραψε τη ζωή των ανταρτών γονιών της, οι οποίοι έδωσαν μεγάλο αγώνα για να αλλάξουν τον κόσμο. Είχαν όμως και μεγάλη ανάγκη να δημιουργήσουν νέα ζωή όπως τόνισε – απέκτησαν συνολικά τέσσερα παιδιά.

«Σήμερα έχω μια μικρή ζήλεια γιατί εσείς έχετε αυτό το βιβλίο για πρώτη φορά στα χέρια σας» τόνισε εξηγώντας πως ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει στην Κούβα. Το λεύκωμα περιλαμβάνει οικογενειακές φωτογραφίες από στιγμές ανέμελες, τις οποίες μέχρι πρότινος είχε στα χέρια της μόνο η οικογένεια του Τσε. Το σπάνιο αυτό υλικό που πλέον γίνεται κτήμα της ανθρωπότητας, αποτελεί σύμφωνα με την Αλέιδα Γκεβάρα ένα δώρο από την οικογένειά της, μια μικρή χειρονομία υποστήριξης των λαών. «Οι λέξεις δεν μπορούν πάντα να περιγράψουν όλα τα συναισθήματα. Με αυτό το μικρό λεύκωμα κλαίμε και γελάμε» είπε καθώς μέσα από τις φωτογραφίες θυμόταν ιστορίες. Όπως εκείνη που ο Τσε έχοντας μεταμφιεστεί ώστε να μην τον αναγνωρίζουν ούτε οι οικείοι του είχε πάει να δει την οικογένειά του. Όταν έβγαζαν μαζί φωτογραφία, η μικρή Αλέιδα όπως και τα αδέρφια της, πίστευαν πως δίπλα τους στεκόταν ο κύριος Ραμόν, που τους είχε συστηθεί ως φίλος του πατέρα τους.

Η Αλέιδα Γκεβάρα θυμήθηκε επίσης τις αφηγήσεις της μητέρας της Αλέιδα (έχουν το ίδιο όνομα) η οποία όταν τη γέννησε έλαβε ένα μήνυμα από τον Τσε που της έλεγε ότι τον απογοήτευσε που δεν έκανε γιο και της ζητούσε να πετάξει το παιδί από το παράθυρο. Η Αλέιδα που δεν είχε εξοικειωθεί με το ιδιαίτερο χιούμορ του πήρε τα λόγια του στα σοβαρά και όταν εκείνος πήγε να δει την κόρη του για πρώτη φορά, προσπάθησε να τον εμποδίσει θεωρώντας ότι κινδύνευε το μωρό.

Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης

Την εκδήλωση άνοιξε ο εκδότης των βιβλίων Βελισσάριος Κοσσυβάκης εξηγώντας ότι θα ακολουθήσουν άλλα έξι βιβλία σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Che Guevara. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Άραμις Φουέντες Ερνάντες, Πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα και τη συντόνισε η Σεμίνα Διγενή, δημοσιογράφος, συγγραφέας και βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία προλογίζει την ελληνική έκδοση του λευκώματος.

«Το όνομά του είναι συνυφασμένο με την επανάσταση και την ανυπότακτη στάση ζωής. Με την πάλη μέχρι τέλους για έναν δίκαιο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Πηγή έμπνευσης για χιλιάδες επαναστάτες σε όλο τον κόσμο» είπε η Σεμίνα Διγενή. Συνέχισε, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο αληθινός επαναστάτης, έλεγε ο Τσε, τρέφει βαθιά αγάπη για την τάξη του, για τους ανθρώπους του μόχθου, τους εργαζόμενους και τη νεολαία. […] Ο αληθινός επαναστάτης αγωνίζεται για να ανατρέψει το σημερινό σύστημα. Παλεύει στο πλευρό κάθε ανθρώπου που έχει συμφέρον από την ανατροπή του καπιταλισμού. Ανεξάρτητα από καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία».

Η Αλέιδα Γκεβάρα μίλησε επίσης και για τον τρόπο που η εικόνα του πατέρα της χρησιμοποιείται ως στάμπα σε μπλούζες, ρολόγια και άλλα αντικείμενα. «Αν το καπιταλιστικό σύστημα μπορεί να πουλήσει τη μάνα του, θα το κάνει. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι η εικόνα του Τσε που πουλάει να μην είναι μια άδεια εικόνα» εξήγησε. Θυμήθηκε μια ομιλία που έκανε μαζί με τον αδερφό της στην Ιταλία. Στο τέλος μια ομάδα νέων τους πλησίασε κρατώντας μπλουζάκια με τη μορφή του Τσε και τους ζήτησαν να τα υπογράψουν. Όταν η Αλέιδα Γκεβάρα πληροφορήθηκε ότι επρόκειτο για νέους από το φασιστικό κόμμα τους ρώτησε ρώτησα αν ήξεραν ποιος ήταν ο Τσε και αν είχαν ιδέα πώς σκεφτόταν. Τους παρότρυνε να ψάξουν την ουσία πίσω από την όμορφη εικόνα. «Ήταν ο πιο γνήσιος κομμουνιστής από όσους γνώρισα» είπε η Αλέιδα και στο πρόσωπό της καθρεφτίστηκε όλη η αγάπη και η εκτίμηση που τρέφει για τον άνθρωπο που ταύτισε το όνομά του με την επανάσταση, τον άνθρωπο που έλαχε να είναι ο πατέρας της.

Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης

Διαβάστε επίσης

Ο Δένδιας κλείνει την πόρτα στον Μητσοτάκη: «Δεν είναι στις προθέσεις μου» να γίνω Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η χρυσή παράγκα της Μενδώνη στη ΔΕΘ

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πύρρειος νίκη Ανδρουλάκη – Τα δύσκολα είναι μπροστά

Φόβοι για νέο Βατερλώ «αλά Ρηγίλλης» στο Μαξίμου – Σκέψεις για ακύρωση εκδήλωσης της ΟΝΝΕΔ

Ισραήλ: Διαψεύδονται οι πληροφορίες πως σκοτώθηκε ο αρχηγός του IDF Ερζί Χαλέβι σε χτύπημα με drones

Απαράδεκτο σχόλιο Πορτοσάλτε: «Οι Αριστεροί ξέρουν να παίρνουν λαιμό, κανονικό λαιμό» (Video)