Αλβανία: Πάνω από 40 νεκροί – Νέα σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ

Αλβανία: Πάνω από 40 νεκροί – Νέα σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.20 τοπική η ώρα προκαλώντας πανικό στο νοσοκομείο του Δυρραχίου, το οποίο ήδη είχε σοβαρές ρωγμές.

Οι μετασεισμικές δονήσεις οι οποίες ξεπέρασαν τις 600, προκαλούν ψυχολογικό, αλλά και υλικό κόστος, καθώς πολλοί κάτοικοι φοβούμενοι και νέο βαρύ πλήγμα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ κτίρια που δέχτηκαν πλήγματα καταρρέουν.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας, ο αριθμός των τραυματιών που έλαβαν ιατρική περίθαλψη στα νοσοκομεία ανέρχεται πλέον σε πάνω από 900, 65 από αυτούς φέρουν σοβαρότερα τραύματα και για τρεις απαιτείται εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Στην κωμόπολη Θουμάνα, η οποία φέρει και τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, 23, συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για τον εντοπισμό κάτω από τα ερείπια του τριώροφου σπιτιού τους της μητέρας με τα τρία παιδιά της. Στο ίδιο σημείο υπάρχει και ένας ακόμα συγγενής τους με ειδικά προβλήματα, ενώ άλλα τρία μέλη της ίδιας οικογένειας έχουν ανασυρθεί νεκρά.

Στην επιχείρηση αυτή διάσωσης μετέχουν και άνδρες της ελληνικής ΕΜΑΚ, που αναδείχτηκαν η πιο αποτελεσματικοί στις όλες επιχειρήσεις τους εδώ στο Δυρράχιο και Θουμάνα.

Στο μεταξύ, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να καταπραΰνει το βαρύ κλίμα, οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι διαμαρτύρονται τώρα και κατά των κρατικών δομών που νομιμοποίησαν και επέτρεψαν να κατοικηθούν κτίρια που δεν πληρούν τις απαιτούμενες στατικές προδιαγραφές, ή χτίστηκαν σε ακατάλληλες περιοχές.

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τις επιτόπιες έρευνες, ο αριθμός των ανθρώπων που διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνους που προσπαθεί να στεγάσει ο κρατικός μηχανισμός. Τη διαπίστωση αυτή έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσπαθεί να καθησυχάσει τον κόσμο με υποσχέσεις γρήγορης αποκατάστασης των ζημιών. Μέχρι το 2020, είπε χαρακτηριστικά, θα επουλωθούν όλες οι ζημιές και με καλύτερες προϋποθέσεις. Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανες παράλληλα ότι το ανοικοδομητικό έργο για την αποκατάσταση των ζημιών υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του αλβανικού κράτους.

Διαβάστε επίσης: Με δάκρυα στα μάτια η Υπουργός Άμυνας της Αλβανίας διαβάζει τα ονόματα των νεκρών (Video)

 «Γιατί δεν πήρε κι εμένα ο Θεός;» θρηνεί ένας παππούς που έχασε τη γυναίκα και το εγγόνι του στο σεισμό

Ο Φέχμι Βάτα, 73 ετών, είχε πιάσει δουλειά σαν νυχτοφύλακας για να βγάλει λίγα παραπάνω χρήματα. Όταν χτύπησε ο ισχυρότερος σεισμός που έχει σημειωθεί στην Αλβανία εδώ και δεκαετίες, τα ξημερώματα της Τρίτης, δεν ήταν στο σπίτι του, στο κρεβάτι του. Γύρισε πίσω για να δει ότι η γυναίκα του, δύο εγγόνια και μια από τις νύφες του είχαν παγιδευτεί στα συντρίμμια του διαμερίσματός τους, όταν κατέρρευσε η πενταόροφη πολυκατοικία όπου διέμεναν, στη Θουμάνα.

Ο 10χρονος εγγονός του Φέχμι ανασύρθηκε ζωντανός από τα χαλάσματα, όμως η γυναίκα του δεν στάθηκε τυχερή. Σκοτώθηκε, κρατώντας στην αγκαλιά της τον άλλο εγγονό της, προσπαθώντας να τον προστατεύσει. Η νύφη του επέζησε, αλλά είναι βαριά τραυματισμένη και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

“Η γυναίκα μου πάντα έλεγε ότι θα πέθαινε για τα εγγόνια της, φαίνεται ότι τελικά το έκανε”, είπε ο απαρηγόρητος Βάτα, καθισμένος σε έναν τσιμεντόλιθο, μπροστά στην κόκκινη ταινία που κρατά τους κατοίκους και τα μέσα ενημέρωσης μακριά από τα συντρίμμια.

Σε απόσταση μερικών μέτρων, Αλβανοί και Έλληνες διασώστες ψάχνουν αγωνιωδώς για επιζώντες. Ο άλλος εγγονός του Φέχμι, ηλικίας 7 ετών, παραμένει θαμμένος στα συντρίμμια – ίσως να βρίσκεται κάπου κάτω από τη σκάλα, όπου συνήθιζε να κρύβεται, σύμφωνα με τον παππού. “Στεναχωριέμαι γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα για το εγγόνι μου, μόνο να προσεύχομαι”, είπε, με το σώμα του να τραντάζεται από τους λυγμούς. “Γιατί δεν πήρε ο Θεός τη δική μου ψυχή;”

Ο 73χρονος είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τη γυναίκα του όταν σημειώθηκε ένας μικρός σεισμός νωρίς το πρωί της Τρίτης. Ακολούθησε ο σεισμός των 6,4 βαθμών και το κτίριο κατέρρευσε.

Η οικογένεια Βάτα είναι φτωχή, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι στη Θουμάνα, που βγάζουν τα προς το ζειν δουλεύοντας στα χωράφια ή από τα εμβάσματα που στέλνουν οι συγγενείς τους, οικονομικοί μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες.

Πριν από τον σεισμό ο γιος του Βάτα, ο πατέρας των δύο αγοριών είχε φύγει για να εργαστεί για τρεις μήνες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τα παιδιά και τη σύζυγό του με τους παππούδες. Ο άλλος του γιος έχει νοητική υστέρηση και γλίτωσε επειδή μαζί με την αδελφή του ήταν σε άλλη πόλη που δεν χτυπήθηκε από τον σεισμό.

“Η γυναίκα μου ήταν η κολόνα του σπιτιού. Δούλευε όλη την ημέρα στα χωράφια… Μπορεί να στάθηκα τυχερός και να έζησα επειδή δούλευα νυχτοφύλακας αλλά τι μου χρειάζεται η ζωή μετά απ’ όσα μου συνέβησαν;” είπε με δάκρυα στα μάτια ο παππούς.

https://twitter.com/Ruptly/status/1200025695499489280

Documento Newsletter