Αλβανία – Κορονοϊός: Επαναλαμβάνεται η οικονομική δραστηριότητα σε 600 τομείς

Η αλβανική κυβέρνηση επέτρεψε σήμερα την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας σε περίπου 600 τομείς, στην προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 που έχει ήδη προκαλέσει την απώλεια 50.000 θέσεων εργασίας.

Η δραστηριότητα μπορεί να επαναληφθεί κυρίως στη γεωργία και τη κτηνοτροφία, στην παραγωγή τροφίμων, στη μεταλλευτική βιομηχανία και στην κλωστοϋφαντουργία, καθώς και στον τομέα της αλιείας, σύμφωνα με έναν κατάλογο που δημοσιοποιήθηκε σε κυβερνητικό ιστότοπο.

Αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, στις 9 Μαρτίου, οι αρχές της χώρας αυτής των 2.8 εκατ. κατοίκων επέβαλαν μέτρα περιορισμού, τη διακοπή σχεδόν κάθε οικονομικής δραστηριότητας και το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων εκτός των φαρμακείων και των καταστημάτων τροφίμων.

Οι τράπεζες, οι προμηθευτές γεωργικών προϊόντων και οι επιχειρήσεις στον τομέα των κατασκευών δεν επηρεάστηκαν από τα μέτρα.

Το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά πως η επιβράδυνση της οικονομίας θα έχει ως αποτέλεσμα απώλειες της τάξης των 540 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό μέχρι τον Ιούνιο. Περίπου 50.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από την αρχή της κρίσης, δηλ, το 4% του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Καταστήματα που πωλούν καλλυντικά μπορούν επίσης να ξανανοίξουν, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα κομμωτήρια ή τα ινστιτούτα αισθητικής, τα μπαρ και τα εστιατόρια.

Τα ξενοδοχεία που τηρούν τους όρους που απαιτούνται μπορούν να επαναλάβουν τη δραστηριότητά τους.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα φυσικής απόστασης και άλλους κανονισμούς ασφαλείας, όπως το να φορούν μάσκες και γάντια.

Παραμένει ωστόσο σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 17:30 έως τις 05:00 της επομένης. Χρειάζεται επίσης ειδική άδεια για την κυκλοφορία με αυτοκίνητο.

Μέχρι σήμερα, η Covid-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο 26 ανθρώπων στην Αλβανία. Τουλάχιστον 560 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, εκ των οποίων 314 έχουν αναρρώσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ