Αλαλούμ στη Βρετανία: Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούσαν να ψηφίσουν

Αλαλούμ στη Βρετανία: Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούσαν να ψηφίσουν

Διαμαρτυρία προς την Εκλογική Επιτροπή κατέθεσαν ακτιβιστές της οργάνωσης the3million, που εκπροσωπεί τους ευρωπαίους πολίτες στη Βρετανία, για περιστατικά πολιτών της ΕΕ που προσήλθαν στις κάλπες, αλλά δεν κατάφεραν να ψηφίσουν, λόγω «κακής διαχείρισης» από τα τοπικά συμβούλια μίας έντυπης βεβαίωσης που έπρεπε να συμπληρώσουν οι ψηφοφόροι ότι δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή δεν παρείχε επαρκή καθοδήγηση πάνω στο θέμα αυτό με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιφατικές συμβουλές από τους εκλογικούς υπαλλήλους των τοπικών αρχών, ενώ παρουσίασε αρκετές περιπτώσεις τοπικών αρχών που δεν χειρίστηκαν κατάλληλα την διαδικασία των βεβαιώσεων.

Οι ευρωπαίοι πολίτες που επιθυμούσαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές στη Βρετανία, έπρεπε να εγγραφούν όπως και οι Βρετανοί, συμπληρώνοντας παράλληλα ένα έντυπο (γνωστό ως UC1 ή EC6), με το οποίο θα βεβαίωναν ότι θα ψηφίσουν μόνο στη Βρετανία και όχι στη χώρα προέλευσής τους.

Το πρόβλημα εξέθεσαν και κάποιοι βουλευτές κομμάτων, όπως η Κάθριν Ουέστ των Εργατικών, η οποία με ξεχωριστή επιστολή προς τον πρόεδρο της Εκλογικής Επιτροπής Τζον Χολμς εκφράζει φόβους για την πιθανότητα να αποκλειστεί από την εκλογική διαδικασία ακόμη και το 75% των ευρωπαίων πολιτών, που αν και έχουν εγγραφεί στους καταλόγους, δεν έχουν προσκομίσει το απαιτούμενο έντυπο. Η ίδια πραγματοποίησε μία έρευνα στην εκλογική της περιφέρεια, σύμφωνα με την οποία μόλις το 25% των πολιτών της ΕΕ (εκτός όσων προέρχονται από την Ιρλανδία, Μάλτα και Κύπρο) που είχαν εγγραφεί, είχαν επίσης αποστείλει και το απαραίτητο δεύτερο έντυπο.

Σύμφωνα με την οργάνωση the3million, η Εκλογική Επιτροπή δημιούργησε περιττή σύγχυση και έβαλε εμπόδια στο δικαίωμα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ευρωπαίων πολιτών. Η Επιτροπή αρνήθηκε, ωστόσο, κάποιες καταγγελίες ότι καθυστέρησε να γνωστοποιήσει το θέμα στους ευρωπαίους πολίτες, υποστηρίζοντας ότι είχε ενημερώσει από τις 4 Απριλίου τους υπαλλήλους των εκλογικών καταλόγων – πριν ακόμη η Τερέζα Μέι επιβεβαιώσει ότι θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές – ότι για κάποιους πολίτες της ΕΕ είναι περισσότερο περίπλοκο το ζήτημα και ότι θα έπρεπε να τους σταλούν τα έντυπα. Πρόσθεσε ότι οποιοδήποτε αίτημα για αλλαγή της διαδικασίας θα απαιτούσε αλλαγή της νομοθεσίας, κάτι το οποίο είναι στην ευθύνη της κυβέρνησης.

Documento Newsletter